Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Komodity  |  08.09.2022 14:24:06, aktualizováno 14:33:57

Cena ropy zamířila výrazně na jih, je levnější než před vpádem Ruska na Ukrajinu. Nafta by se měla u pump vracet na rozumnější úrovně, benzín bude nejlevnější od ledna

Nulová tolerance covidu v Číně v posledních dnech opět vrátila na trh obavy z daných kroků na byznys. Středeční makrodata o tamním exportu za srpen navíc ukázala na menší meziroční nárůst než se očekávalo (+7,1 % vs. oček. +12,8 %). Světově druhá největší ekonomika zkrátka dle všeho zvolní tempo růstu na úrovně nevídané desítky let (pomineme-li tedy covidový rok 2020, kdy vzrostla o 2,2 %). Například poslední aktualizovaný odhad japonské banky Nomura predikuje pro letošek růst HDP Číny o 2,7 %, po loňských více než 8 %. K tomu navíc obavy z ekonomického vývoje zejména v Evropě, v návaznosti na energetickou krizi, dále zapůsobily ve středu na ceny ropy.

Hrozící sílící recese na několika frontách zkrátka v návaznosti indikuje snížení poptávky po ropě. A investoři na to ve středu ve větší míře zareagovali. Navíc své sehrály také technické faktory, když ceny ropy vlastně neudržely minima z posledních týdnů. Jak americká ropa WTI, tak pro cenotvorbu v Evropě rozhodující severomořský Brent zlevnily o více než 5 %. Dostaly se na úrovně, kde se naposledy obchodovaly ke konci ledna. Brent k hladině 88 USD, WTI k 82 USD.


Ceny pohonných hmot by měly zamířit níže, určitou brzdou je poměrně stále silný dolar, potažmo k americké měně slabá koruna. I když i ta zaznamenala, oproti více než 2letým minimům v tomto týdnu v blízkosti hranice 25 Kč/USD, nádech ke 24,50 Kč/USD.

Každopádně již v předchozích dnech cena na velkoobchodním trhu naznačovala, že výstřel cen nafty by měl mít vrchol již za sebou. Historicky nejrozevřenější téměř 5 /l cenové nůžky mezi benzínem a naftou by se měly začít o něco sbližovat. Své sehraje pouze časový doběh v řetězci ropa-rafinerie-čerpací stanice. Zvláště poslední článek při zlevňování mnohdy nepříliš pružný…

Průměrná cena nafty by ze současných zhruba 45,20 měla zkrátka výrazně zamířit níže. Odhadovat lze, že již koncem příštího týdne by se mohla dostat pod hranici 44 . A ve zlevňování pokračovat. Benzín půjde brzy natankovat vůbec nejlevněji od ledna. Již asi čtyři týdny udržuje nejlevnější řetězec na trhu ONO (Tank-ONO) cenu Naturalu 95 na 36,90 . Nebude překvapením, když cena v brzké době klesne u jejich stojanů o další korunu. Tedy dostane se na úrovně, které u čerpacích stanic v průměru platili čeští motoristé naposledy počátkem roku.


S vývojem cen pohonných hmot však brzy mohou zamíchat také spotřební daně. Na jaře schválené snížení spotřební daně o 1,50 na litr má časové omezení do 30. září. V polovině srpna ministr financí Zbyněk Stanjura nicméně uvedl, že zvažuje prodloužení termínu. Vzhledem k blížícímu se termínu by tedy rozhodnutí mělo padnout v brzké době.

Zlevňují i další komodity

Každopádně klesající ceny ropy by měly začít být brzdou pro jinak stále enormní inflaci. Podobně pozitivní přínos by měly sehrát ceny i řady dalších komodit. Je jen otázkou času, kdy se v některých segmentech dočkáme vyššího jednociferného zlevňování produktů. Zmínit totiž lze například ceny mědi či hliníku, které se dostaly prakticky na 2letá minima. Oproti letošním březnovým maximům lze pozorovat zhruba třetinový pokles cen. Projevení se poklesu cen některých základních nerostných surovin v produktech brání zatím především ceny energií. Jakmile se i zde dočkáme cenového návratu na alespoň částečně smysluplné úrovně, inflace začne rychle ztrácet na intenzitě.

Přestože se stále mediálně hovoří především v obavách o nadcházející zimu, nakonec nemusí být až tak zle. Vyšroubované ceny elektřiny mohou začít více klesat, když i spekulativně nakoupené kontrakty budou mířit zpět na trh. Poptávka po elektřině totiž vzhledem k výrazně nadprůměrným cenám nemusí být zdaleka taková, jako obvykle. Dořešit by se také měly lokální výrobní problémy. Například k prakticky maximální výrobní kapacitě by se měly na zimu vrátit francouzské jaderné elektrárny. V Německu i přes energetickou krizi vlastně stále v segmentu jádra vítězí ideologie, nicméně země alespoň rozhodla nechat dvě ze tří dosud provozovaných jaderných elektrárenzáloze. Od úvodu příštího roku každopádně již tamní síť uvidí kilowaty elektřiny z místního jádra jen v případě nedostatku. Jestli energetici budou nedostatek elektřiny předvídat na dny dopředu s křišťálovou koulí v ruce, zůstává na pováženou. Náběh jaderné elektrárny do plného výkonu totiž není záležitostí hodiny… I tak lze pro zimu mluvit o pozitivním rozhodnutí.

Energetickou „alfou a omegou“ zkrátka pro nejbližší měsíce každopádně zůstává v Evropě plyn. Zprávy o jeho zásobách v kontextu výhledu počasí budou v tomto segmentu patřit k těm nejsledovanějším.

09.09. 07:48  ... (Lanternon)
08.09. 20:34  Skvělá zpráva... optimistická... (Nešťák Petr)
08.09. 15:38  ... a ještě jedna eňoňůňo zpráva ... (Jarek Lenfeld)

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

St 18:18  🛢️WTI Ropa dnes klesá o téměř 3 % X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:25  Co jde nahoru, musí jít dolů: Divoká jízda kakaa X-Trade Brokers (XTB)
Út   6:04  Státem převzatá NET4GAS se loni propadla do ztráty Jiří Zendulka (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688