Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.08.2022 16:11:18

Akciová rally medvědy na Wall Street neodradila. Trhy ještě klesnou, varují v průzkumu

Federální rezervní systém má pořád nastavený kolizní kurz s finančními trhy. Podle nejnovější průzkumu MLIV Pulse se akcie a dluhopisy asi ještě jednou propadnou, i když americká inflace už asi dorazila na vrchol. Před nadcházejícím sympoziem amerických centrálních bankéřů v Jackson Hole očekává zhruba 68 procent respondentů nejvíce destabilizující období cenových tlaků za několik desítek let. Korporátní marže se na to konto budou sesouvat a ceny akcií se posunou níže.

Mezi 900 oslovenými v průzkumu MLIV jsou stratégové i denní obchodníci. Americká inflace už asi dosáhla vrcholu, podle 84 procent z nich ale může trvat dva roky i déle, než ji Fed sundá k oficiálnímu dlouhodobému 2procentnímu cíli. Američtí spotřebitelé mezitím omezí svoje útraty a nezaměstnanost přeroste 4 procenta.

Jak dlouho potrvá, než Fed dostane inflaci k 2procentnímu cíli?

16

V poslední době jsme sice byli svědky nečekaného zotavení na akciových trzích, průzkum ale poukazuje na hluboký skepticismus mezi investory tváří tvář 7 bilionům dolarů, které neočekávaná rally přinesla. I když za minulý týden akciové trhy klesly, S&P 500 dokázal omezit dosavadní letošní ztrátu na 11 procent z 23procentního poklesu, který trval do polovina června.

Podle analytiků Goldman Sachs v čele s Davidem Kostinem se ale rally na akciích pravděpodobně protahovat nebude. “Výkonnosti na indexové úrovni a uvnitř trhu připomíná jak rally v medvědím trhu, tak konec cyklů zvyšování sazeb Fedem,” napsali analytici. Analytici konkurenční JPMorgan Chase v čele s Mislavem Matejkou nicméně míní, že v září doručí posledné velké zvýšení úrokových sazeb, takže akcie budou v druhé polovici roku pokračovat v rally.

Fed funds futures aktuálně ukazují, že sázky traderů jsou nastavené na to, že centrální banka přestane sazby zvyšovat, až když základní sazba dosáhne 3,7 procenta. Snižovat by je mohli začít už v březnu 2023. Předseda Fedu Powell má na nadcházejícím setkání v Jackson Hole příležitost obnovit jestřábí očekávání trhu a sami respondenti v průzkumu MLIV připouštějí, že během příštího měsíce opět klesnou ceny dluhopisů.

Rychlé tempo utahování měnové politiky a následná hospodářská kontrakce jsou pro správce peněz po celém světě nyní největším rizikem vzhledem k tomu, že úrokové sazby jsou hlavním driverem firemních valuací.

Inflace během příštích šesti měsíců povede k tomu, že: inflace klesnou (oranžově) / pomůže akciím růst (šedě)

18

„Neděje se často, aby Fed agresivně utahoval politiku a nezpůsobil přitom volatilitu na trzích,” řekl John Cunnison, šéf investic v Baker Boyer Bank. Akcie teď podle něj sice šíleně levné nejsou, nejsou ale ani tak drahé jako před šesti měsíci, obzvláště růstové společnosti.

Špatnou zprávou podle účastníků průzkumu je, že inflace zasadí velkou ránu maržím, což bude tlačit akcie níže. Dopad na ziskové marže je pořád otázkou, v debatě na Wall Street o tom, kde jsou akcie přepálené, většina traderů zřejmě stojí u medvědího spektra.

Za aktuálních inflačních podmínek akcie: klesnou, protože inflace nahlodává marže (oranžově) / stoupnou, protože firmy dál zvyšují ceny (šedě)

17

Spotřebitelé budou v příštích šesti měsících asi nakupovat méně, protože vyšší ceny pravděpodobně nepominou. Slabší útraty zákazníků mohou zbrzdit zisky firem z indexu S&P 500, které musejí už teď řešit vyšší mzdy, narůstající zásoby a pokračující problémy s dodavatelskými řetězci v Číně.

Dno pro marže firem v indexu S&P 500 může přijít podle Bloomberg Intelligence až ve čtvrtém čtvrtletí. Konsensus pro marže u čistého zisku pro třetí i čtvrté čtvrtletí klesl od začátku této výsledkové sezóny o zhruba půl procentního bodu. K nejslabším skupinám patří komunikační služby, zdravotní péče a sektor spotřebního zboží.

Podle průzkumu MLIV respondenti také předpokládají, že nezaměstnanost zřejmě stoupne nad 4 procenta, nikoli ale výše než 6 procent. Sami centrální bankéři natolik pesimističtí nejsou. Naopak během minulých krizí byla nezaměstnanost horší. Odtud tedy určitá útěcha, že případná recese by nemusela trvat dlouho.

Zdroje: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)
Čt 11:20  PM ČR: Změna vedení a schválení dividendy Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688