Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  05.08.2022 16:53:38

Týden na akciových trzích: Evropě se nedařilo tak jako za mořem - Komentář

Z makrodat byla velmi důležitá data z US trhu práce, která dopadla o poznání lépe než se čekalo. Trh prácedobré kondici znamená inflační tlaky, na které může Fed reagovat další utahováním měnové politiky. Což pro akciové trhy není úplně pozitivní zpráva.

Pozitivně překvapila průmyslová výrobaNěmecku.

 

ČNB podle očekávání nechala na své zasedání úrokové sazby beze změny na 7,0 %. Ale Bank of England přistoupila k jejich zvýšení o 0,50 % na 1,75 %.

 

 

Americký trh

Výsledková sezóna je v plném proudu a lepší korporátní výsledky akciovým trhům pomáhají.  Hlavní index S&P500 za první čtyři dny obchodování (Po-Čt) posílil o +0,52 % (4 151,94b.). Dnes otevírá trh půl procenta v mínusu ale pak rychle tuto ztrátu alespoň částečně eliminoval. Pokud tento sentiment vydrží bude to znamenat za celý týden mírné zhodnocení a třetí růstový týden v řadě.  

 

Evropské akciové trhy

Evropské akcie dnes prakticky od začátku klesaly. Index STOXX Europe 600 dnes krátce před koncem obchodování ztrácí 0,4 % (437,10 CZK). Za celý týden to indikuje ztrátu kolem 0,3 %.

 

Pražská burza

Pátek

Přesto, že burza otevřela dnes asi půl procenta v plusu, po většinu dne se ale obchodovala kolem nuly a uzavřela mírně nad včerejším závěrem. Index PX dnes přidal +0,14 % (1 233,58 b.).

Bez podstatných zpráv se dnes v Praze obchodovalo podobně jako na okolních burzách. Zhruba polovina jmen na pražské burze dnes posílila. Nejlepší byla Pilulka, která přidala +1,94 % (1 050 CZK). Následovala Erste (+1,41 %, 619 CZK), Philip Morris ČR (+1,09 %, 16 700 CZK) a Komerční banka (+0,65 %, 618 CZK). Obě zmíněné banky pravděpodobně stále podporovaly lepší kvartální výsledky zveřejněné na začátku týdne.

Moneta (-0,85 %, 82 CZK), Kofola (-0,70 %, 285 CZK) a ČEZ (-0,67 %, 1 038 CZK) uzavíraly dnes startovní pole. Obchodování s akciemi ČEZu bude s největší pravděpodobností volatilní vzhledem k výhledu na speciální daň a diskusi o ní. Kofola ztratila až v samém závěru obchodování.

 

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a akcií je na konci tohoto komentáře.

 

Pražská burza

Týdenní výkon

Burza jako celek skončila tento týden na nule. Hlavní index PX lehce se zastavil na 1 233,58 bodech (0,0 % t/t).

Jednoznačným vítězem se tyto týden stal Avast, který vyskočil o +43,63 % (200 CZK). Stalo se tak po informaci, že britský regulátor předběžně schválil převzetí Nortonem. Akcie Avastu v předchozích týdnech a měsících padaly vzhledem k stále chybějícímu schválení. Nyní propad více než eliminovaly a jejich cena je na historických maximech.  Po silných výsledcích zveřejněných na konci minulého týdne akcie Monety přidaly slušných +2,24 % (82 CZK). Zahanbit se nenechala ani Komerční banka (+1,64 %, 618 CZK) a Erste (+1,14 %, 619 CZK). Komerční banka kromě pondělí každý den rostla. Pomohly tomu samozřejmě kvartální výsledky zveřejněné ve středu, které se v meziročním srovnání podstatně zlepšily.

Mezi poražené se zařadil pouze ČEZ, Colt a Kofola, která ztratila až v samém závěru pátečního obchodování. Na výkonu naší energetické jedničky se podepsaly diskuse o uvažované speciální dani. Po čtyřech rostoucích týdenních seancích tentokrát investoři vybírali zisky. ČEZ v tomto týdnu ztratil 5,03 % (1 038 CZK).  Kofola odepsala 1,04 % (285 CZK) a Colt (-0,18 %, 540 CZK) beze zpráv mírně oslabuje již třetím týden v řadě.

 

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a akcií je na konci tohoto komentáře.

 

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Čtvrtletní výsledky reportovala Erste Group (pondělí) a také Komerční banka (středa).

Výsledky Erste překonaly konsensus trhu a v meziročním srovnání vzrostly o 10 % na provozní úrovni a o 20 % na čistém zisku.

Komerční bance rostlo hospodaření na provozním i čistém zisku o více jak 50 %.

 

Avast: Regulátor ve Velké Británii předběžně schválil převzetí Avastu Nortonem. To je věc se kterou jsme počítali. Prakticky v každém komentáři jsme upozorňovali na velký potenciál růstu akcií Avastu, který během „čekání“ na rozhodnutí výrazně klesl. Výsledkem nebo reakcí trhu bezprostředně po rozhodnutí bylo +40 %. Náš komentář je zde https://bit.ly/Avast_UKapproval_CZ. Konečné rozhodnutí se čeká 8. září a hned 9. září se akcie budou naposledy obchodovat na burze.

 

ČEZ: Politické komentáře týkající se speciální daně se stupňují. Její zavedení je vysoce pravděpodobné. To má samozřejmě negativní vliv na cenu akcií na burze. Politická rétorika týkající se této problematiky bude i nadále masírovat cenu akcií ČEZu. Náš komentář je zde https://bit.ly/CEZ_WT_TURexit_CZ.  

 

Na měnovém zasedání ČNB nechala bankovní rada sazby beze změny na 7,0 %.

 

Co se dá čekat příští týden?

úterý pokračuje výsledková sezona a po bankách představí svá kvartální čísla ČEZ. Naše odhady si můžete přečíst na tomto odkazu https://bit.ly/CEZ_2Q22_preview_CZ. Vysoké ceny elektřiny jsou za meziročním růstem.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.04.2024Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
09.06.2023Týden na akciových trzích: Amerika roste, Evropa včetně ČR klesá - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688