mzv.cz (MZv ČR)
Evropská unie  |  11.07.2022 04:29:00

Jednání o FTA EU – Nový Zéland byla dokončena a nyní nastoupí proces vedoucí k podpisu

Jednání o FTA EUNový Zéland byla dokončena a nyní nastoupí proces vedoucí k podpisu

11.07.2022 / 04:25 | Aktualizováno: 11.07.2022 / 04:29

Předsedkyně Evropské komise von der Leyenová po jednání s premiérkou Nového Zélandu Jacindou Andern v Bruselu dne 30. června 2022 oznámily ukončení rozhovorů o komplexní obchodní dohodě FTA EUNový Zéland, která zahrnuje řadu novinek ve spolupráci. Rozhovory o dohodě byly zahájeny v červnu 2018 a po 12 kolech jednání uzavřeny 30. června t. r. Nyní nastane proces vedoucí k podpisu a implementaci dohody. Zaměření dohody má nesporný význam i pro české exportéry ve vybraných oborech.

Dohoda přinese významné ekonomické, obchodní a další výhody spotřebitelům, malým a středním podnikům a farmářům z EU i Nového Zélandu, což je o to více důležité v současném turbulentním prostředí v důsledku geopolitických a zdravotních výzev. Dohoda přinese průlom v závazcích v obchodě i agendě udržitelného rozvoje vč. Pařížské klimatické dohody, práv pracovníků, genderové rovnosti, obchodu a služeb původních obyvatel a dotací na rybolov. Součástí dohody jsou konkrétní kroky k liberalizaci ochodu s environmentálně zaměřenými výrobky a službami nebo ujednání o spolupráci ke zlepšení udržitelnosti našeho potravinového systému.

Očekává se, že po vstupu dohody v platnost vzroste vzájemný obchod až o 30 %, přičemž EU export má potenciál zaznamenat přírůstek až o 4,5 mld. EUR ročně. EU investice na Novém Zélandu mohou vzrůst dokonce o 80 %. Uzavření dohody může přinést pro EU firmy roční úsporu až 140 mil. EUR na clech.

Dohoda zahrnuje následující obchodní a podnikatelské příležitosti pro malé i velké firmy z EU:

  • odstranění všech celních tarifů v exportu z EU na NZ;
  • otevření NZ trhu se službami v klíčových sektorech jako jsou finanční služby, telekomunikace, námořní doprava a přepravní služby;
  • zajištění nediskriminačního zacházení s EU investory v NZ a naopak;
  • zlepšení přístupu EU firem k NZ vládním zakázkám na zboží, služby, práce a pracovní koncese. Tyto zakázky mají ročně hodnotu zhruba 60 mld. EUR.
  • usnadnění toku dat, předvídatelná a transparentní pravidla pro digitální obchod a zajištění online prostředí pro zákazníky; předcházení nejasným požadavkům na lokalizaci dat a dodržování vysokých standardů ochrany osobních dat;
  • pomoc malým exportérům zejména prostřednictvím vyhrazené kapitoly o malých a středních podnicích;
  • významně se sníží požadavky na postupy shody s cílem umožnit rychlejší tok zboží;
  • významný závazek NZ k ochraně a posílení práv duševního vlastnictví v souladu s EU standardy.

Prioritní oblasti

Uzavření dohody stimuluje vývoz EU firem v oblasti zemědělských a potravinářských výrobků. Celní sazby budou odstraněny u klíčových exportních položek z EU, jako je vepřové maso, víno, šumivé víno, čokoláda, sladkosti a sušenky. Kromě toho bude dohoda chránit celý seznam vína a lihovin z EU (téměř 2000 jmen vč. Prosecco, Polish Vodka, Rioja, Champagne, Tokaji). Dále bude v NZ chráněno 163 tradičních evropských výrobků, geografických označení, jako je Asiago, Feta, Istarski pršut ham aj. Dohoda rovněž bere v potaz zájmy EU výrobců u citlivých zemědělských výrobků. Jedná se zejména o mléčné výrobky, hovězí a skopové maso, etanol a kukuřici, kde je při dovozu z NZ stanovena nulová nebo nižší celní sazba a množstevní kvóty.

Dohoda zahrnuje dosud nejambicióznější závazky EU v obchodě v souvislosti s udržitelným rozvojem a je první dohodou tohoto druhu. Evropskou komisí nedávno vyhlášený přístup zeleného, udržitelného a spravedlivého růstu s důrazem na ochranu životního prostředí a klimatu a práv pracujících (TSD – Trade and Sustainable Development) je součásti FTA EUNový Zéland vč. případných sankcí. Poprvé FTA zahrnuje i otázku udržitelného potravinového systému, genderovou rovnost nebo ustanovení k reformě dotací u fosilních paliv a liberalizaci zeleného zboží a služeb.

Další kroky v procesu implementace dohody

Zanedlouho bude zveřejněn schválený text dokumentu, dále projde právní kontrolou a bude přeložen do všech oficiálních EU jazyků. Následně Evropská komise předloží dohodu k závěrům a podpisu Radě. Po přijetí dokumentu Radou dojde k podpisu dohody zástupci EU a NZ. Poté bude text dohody postoupen do Evropského parlamentu k vyjádření souhlasu a pak bude následovat ratifikace FTA Evropským parlamentem a novozélandským parlamentem. Po ukončení celé této procedury vstoupí dohoda v platnost.

Příležitosti pro české firmy

Uzavření obchodní dohody bude mít nesporný význam i pro české firmy. Zaměření obchodní dohody koresponduje s Ministerstvem zahraničních věcí ČR zpracovanou Mapou oborových příležitostí pro Nový Zéland, která perspektivy českého exportu vidí v následujících oborech: energetika, vodní a odpadové hospodářství, zemědělské produkty vč. strojů a technologií, stavební průmysl, zdravotnické výrobky a oblast ICT.

Orientace NZ vlády na výrobu energie z obnovitelných zdrojů dává předpoklad vývozu českých hydroelektráren, převodovek pro větrné elektrárny nebo automatizace solárních elektráren či software pro monitorování spotřeby elektřiny. České zemědělské stroje se už zabydlely v Austrálii a do NZ je to jen krůček. Technologie na ustájení hospodářského zvířectva nebo linky na zpracování mléka a masa, případně vývoz sladkostí, chmele a krmiva pro zvířata jsou dalším příkladem. V oblasti stavebnictví mohou české firmy dodávat programy optimalizace výroby a projektování staveb, chytrá řešení domů vč. energetického zabezpečení nebo speciální stavební sklo i jeho uměleckou podobu. Ve zdravotnictví na NZ panuje poptávka po řídících a informačních systémech pro nemocnice. Tradičně se na zahraničních trzích uplatňují české zdravotnické technologie a vybavení nemocnic. Současně roste význam vyšetřování na dálku (telemedicína). Prvky kybernetické bezpečnosti, e-learning a kreativní průmysl a aplikace umělé inteligence v robotice jsou další oblasti, kde české firmy mají co nabídnout.

Milan Vágner, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Canbeře


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688