consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  23.06.2022 19:15:00

Předběžná dohoda o novém nařízení EU o vážných přeshraničních zdravotních hrozbách

Rada a Evropský parlament
 

 

 

 

 

 

 

Vyjednavači Rady a Evropského parlamentu dnes dosáhli shody ohledně návrhu nařízení o vážných přeshraničních zdravotních hrozbách. Nové nařízení posiluje připravenost, dozor, posuzování rizik, včasné varování a reakce EU a členských států v případě přeshraničních zdravotních hrozeb.

Nová pravidla týkající se přeshraničních zdravotních hrozeb

Nové právní předpisy týkající se přeshraničních zdravotních hrozeb stanoví několik opatření k posílení rámce pro připravenost na krize, včetně zavedení plánu EU pro boj proti zdravotním krizím a pandemiím a vnitrostátních plánů vypracovaných členskými státy. Plán Unie bude obsahovat ustanovení týkající se výměny informací mezi EU a členskými státy, včasného varování a řízení rizik. Plány členských států budou obsahovat podobné informace. Při vypracovávání svých vnitrostátních plánů budou členské státy spolupracovat mezi sebou i s Komisí s cílem zajistit soudržnost svého plánu s plánem Unie. Vznikne tak soudržný a sdílený rámec pro připravenost a reakci na krize.

Na základě nového nařízení může Komise rovněž uznat existenci mimořádné situace v oblasti veřejného zdraví na úrovni EU, čímž se spustí mechanismy pro sledování nedostatku léčivých přípravků nebo se aktivuje podpora ze strany Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Výbor pro zdravotní bezpečnost

Vyjednavači Rady a Evropského parlamentu se dohodli, že by Výbor pro zdravotní bezpečnost (HSC) měl při provádění nařízení o přeshraničních zdravotních hrozbách hrát úlohu při koordinaci činností Komise a členských států.

Rovněž rozhodli, že výbor může přijímat stanoviska a pokyny k opatřením reakce v zájmu prevence a kontroly zdravotních hrozeb. Pokud bude Výbor pro zdravotní bezpečnost hlasovat o přijetí svých pokynů, bude o hlasování rozhodnuto dvoutřetinovou většinou.

Zátěžové testy, plánování a společné zadávání veřejných zakázek

Rada a Evropský parlament se rovněž dohodly, že:

  • Komise usnadní zátěžové testy s cílem zajistit fungování plánu připravenosti a reakce EU a plán podle potřeby aktualizuje;
  • na základě informací poskytnutých členskými státy vypracuje Komise zprávy o plánování jejich reakce na zdravotní krize. Přehled doporučení obsažených ve zprávě bude zveřejněn;
  • Komise a členské státy budou moci společně zadávat veřejné zakázky na lékařská protiopatření. Rozhodnutí členských států účastnit se těchto zakázek bude přijato na základě předem poskytnutých informací a za podmínek stanovených vzájemnou dohodou s Komisí.

Obecné informace a další kroky

Tento návrh nařízení je součástí rozsáhlejšího souboru návrhů týkajících se zdravotní unie. Soubor, který Evropská komise předložila dne 11. listopadu 2020, se skládá ze tří legislativních návrhů: kromě nařízení o přeshraničních zdravotních hrozbách zahrnuje rovněž posílený mandát pro Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Revize mandátů EMA i ECDC již byla dokončena. Tento soubor byl doplněn zřízením nového Úřadu pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA) v září 2021. Jeho úkolem je zajistit dodávky lékařských protiopatření před zdravotní krizí a během ní.

V rámci Rady bude dnes dosažená předběžná politická dohoda nejprve předložena k potvrzení Výboru stálých zástupců. Poté bude zahájen formální postup přijetí.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688