Research (J&T BANKA)
Investice  |  18.06.2022 15:52:45

Na akciích obezřetně, vývoj může být ještě zajímavý. U nás ve čtvrtek zasedání ČNB, kde se čeká zvýšení sazeb

Minulý týden byl dle očekávání charakterizován zasedáním amerického FOMC. To rozhodlo o zvýšení základních úrokových sazeb o 75 b.b. na 1,50-1,75 %. Šlo o relativně překvapivý krok, když průměrný odhad byl 50 b.b., ale v poslední dny se trh již na podobné zvýšení připravoval. Fed naznačil, že obdobné zvýšení sazeb přijde i na dalším zasedání (27. července), a také na dalších zasedáních (září, listopad, prosinec) bude Fed sazby razantně zvyšovat. Do konce letošního roku by se sazby měly dostat k úrovni 3,5 % a příští rok i přes 4 %. Ve Fedu považují oživení americké ekonomiky za velmi robustní, což jim umožňuje razantně utahovat měnovou politiku. Fed ponechal beze změny svůj plán redukce bilance, kterou od června snižuje tempem 48 mld. USD měsíčně a v září tempo zvýší na 95 mld. USD měsíčně.

Více jestřábí vyznění zasedání amerického Fedu přineslo na trh prodejce. Konkrétně pak USA prostřednictvím indexu S&P 500 ustoupilo o 5,9 % t/t.

Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 v uplynulém týdnu poklesla o 4,3 % t/t. Domácí index PX zaznamenal pokles o 1,9 % t/t na 1290,7 bodu.

Společnosti na BCPP

Generální ředitel Colt CZ Jan Drahota uvedl v rozhovoru pro Právo, že společnost upřednostňuje s dodávkami zbraní Armádu ČR navzdory tomu, že má vyprodanou kapacitu i pro jiné zákazníky. Českou armádu společnost považuje za strategického partnera, a v nedávném navýšení rámcové smlouvy o 1 mld. tak Česká zbrojovka, která je součástí Colt CZ, zachovala stejnou cenu zbraní, jaká je v původní velikosti smlouvy 2,5 mld. . Jinde přitom ceny zbraní podle gen. ředitele rostou. Drahota také uvedl, že společnost pociťuje silnou poptávku ve všech prodejních segmentech. Hodnotili jsme pozitivně zmínku o pokračující silné poptávce po ručních zbraních. Titul zakončil týden na 585 (-1,7 % t/t).

Britský antimonopolní úřad CMA na svých stránkách uvedl, že v červenci zveřejní zjištění ve věci fúze Avastu s NortonLifeLock. Pokud by zjistil, že fúze výrazně poškozuje konkurenci, může také navrhnout oběma firmám kroky na zmírnění tohoto problému. Poté se může konat další slyšení s oběma firmami a nejzazším termínem na vydání rozhodnutí je 8. září tohoto roku. Úřad rovněž na svých stránkách zveřejnil odpověď Avastu a NortonLifeLock, podle níž navrhovaná fúze nepoškozuje konkurenci na trzích s produkty na ochranu bezpečnosti, soukromí a identity. Avast zakončil páteční seanci na 142,9 (+0,2 % t/t).

Výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV oznámil, že prodal 6 kusů letounu One 150 evropskému zákazníkovi. Cena prodeje je 3,3 mil. EUR, tj. cca 82 mil. . Jde s přehledem o největší zakázku, jakou zatím společnost realizovala. Primoco reportovalo za 1Q tržby 21,7 mil. a s touto nově oznámenou zakázkou tak letošní tržby již přesáhly 100 mil. . (Loni činily pouze 17,8 mil.) Gen. ředitel Primoca Ladislav Semetkovský v oznámení navíc uvedl, že firma čeká v příštích týdnech podpis prodeje dalších 4 letadel za 2,7 mil. EUR, tj. asi 67 mil. . Uvedené informace znamenají, že tržby Primoca letos budou vyšší než celé souhrnné tržby v dosavadní historii firmy. Primoco cíluje EBITDA marži ve výši 30-40 %, proto by uvedené tržby mohly znamenat letošní provozní zisk v řádu desítek mil. .

Ve středu (15. 6.) skončilo upisovací období pro veřejnou nabídku akcií (IPO) společnosti Gevorkyan na trhu START pražské burzy. Společnost Gevorkyan se zabývá výrobou kovových součástek pomocí práškové metalurgie, spékáním a vstřikováním kovů. Veřejná nabídka upsala přes 2,7 mil. kusů z původně plánovaného množství až 3,4 mil. kusů. Na spodní hranici plánovaného rozpětí 248 tak úpis představoval částku 730 mil. . Obchodování s akciemi společnosti na trhu START bude zahájeno 1. července za cenu 248 . Tržní kapitalizace celé společnosti na této ceně akcie odpovídá 4,1 mld. . Hodnotíme příznivě, že za stávajících tržních podmínek proběhlo relativně objemné IPO.

Dle vyjádření společnosti získal Rohlik Group významnou novou investici od belgické společnosti Sofina. V rámci kola financování „D“ získal Rohlik Group 220 mil. EUR či 5,4 mld. , přičemž Sofina je hlavním investorem. Mezi další investory patří někteří současní podílníci včetně Index Ventures či českých fondů R2G a Credo Ventures. Podle oznámení touto investicí vzrostla hodnota společnosti na 1,6 mld. USD. Výnos by měl Rohlik Group využít na urychlení automatizace a zavádění elektromobilů či uspíšení zahraniční expanze. Posílení kapitálového vybavení je příznivou informací pro vydané dluhopisy společnosti. Současně zvýšení hodnoty firmy se kladně promítne do výkonnosti ostatních investorů včetně fondu J&T ARCH INVESTMENTS.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byl Avast (142,9 , +0,2 % t/t). Britský antimonopolní úřad CMA na svých stránkách uvedl, že v červenci zveřejní zjištění ve věci fúze Avastu s NortonLifeLock. Ta pak projdou dalším kolem připomínek. Poté se může konat další slyšení s oběma firmami a nejzazším termínem na vydání rozhodnutí je 8. září tohoto roku. Sága fúze obou společností tedy pokračuje, ale bude mít přinejmenším odklad. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie Komerční banky (669 či -4,7 % t/t). Titul se obešel bez firemních zpráv. KB reaguje v souladu s vývojem finančního sektoru, který se začíná připravovat na zpomalení ekonomiky.

Výhled na příští týden

Příští týden bude hned v pondělí ovlivněn státním svátkem v USA, což bude na trhu znát sníženou aktivitou. V rámci převážení hned několika indexů a přenastavení derivátů k pátku 17. 6. mohou ze začátku týdne ještě doznívat technické faktory. V průběhu týdne budou Investoři rozebírat poslední kroky Fedu a budou sledovat makroekonomická data. Razantnější utahování měnové politiky se bude dále propisovat do valuací aktiv, což sebou může nést tlak na riziková aktiva. Z tohoto důvodu zůstáváme stále obezřetní na vývoj akcií.

Ve čtvrtek se bude konat zasedání ČNB. Očekáváme zvýšení sazeb o 125 b.b. na 7,0 %. Sledovat se bude, jestli se ČNB více vyjádří k použití měnového kurzu v boji proti inflačním tlakům.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na páteční data spotřebitelského sentimentu dle univerzity v Michiganu na červen (oček. beze změny 50,2 bodu m/m) a v během týdne průběžná data z trhu nemovitostí. V Německu se zaměříme na pondělní průmyslovou inflaci PPI za květen (oček. beze změny 33,5 % r/r) a páteční index IFO (firemní sentiment), kde se očekává téměř beze změny současné hodnocení situace a mírné zlepšení ve výhledu.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 19:50  Qualcomm po výsledkovém reportu posiluje o 6,50 %📈 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 18:48  Návrat hodnotových akcií a důležitost definic Patria (Patria Finance)
Čt 17:58  Zůstaneme jestřáby. A tak se i stalo (video) Jan Berka (Roklen24)
Čt 17:29  ČNB snížila znovu sazby o 50bb, koruna pod 25 EUR/CZK Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688