Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  20.05.2022 07:48:25

Proč je Ethereum špičkou v decentralizovaných financích? (5. část)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Chytré smlouvy

Jsou v podstatě základními stavebními kameny celého blockchainu Etherea. Eliminují možnost dvojího výkladu a dodržování třeba jen části smluv, které jsou v tu chvíli pro jednu ze stran výhodnější, přičemž buď úplně ignoruje znění původní smlouvy, nebo již nebere v potaz jinou část smlouvy, která by tuto stranu výrazně omezila. Z českého prostředí lze zmínit analogii s výkladem dvou soudců, kteří mohou v jednom případu rozhodnout odlišně. Soud první instance vydá rozhodnutí, načež odvolací soud často rozhodnutí první instance změní či zruší. Obdobným příkladem může být obyčejná sázka mezi dvěma závodníky. Dva závodníci se mezi sebou vsadí, že vítěz získá od poraženého 100 korun. V cíli se však poražený závodník začne vymlouvat, že sázka byla nefér, že vítěz podváděl a tak, že žádných sto korun výherci nedá. Tito dva závodníci by buď museli využít nějakého prostředníka, který by je rozsoudil, nebo by došlo k porušení původní dohody a jedna ze stran by byla podvedená. U běžné dohody tak jste v nejistotě, že i když všechny podmínky splníte, splní svůj závazek také druhá strana.

Chytré smlouvy tyto situace eliminují a umožňují převádět situace z běžného života do digitálních paralel a zároveň přinášejí přidanou hodnotu tím, že vztahy založené na chytrých smlouvách mohou probíhat bez případných prostředníků. Pro představu lze uvést analogii s nápojovým automatem. Když si budete chtít v nápojovém automatu koupit kávu, vhodíte nejdříve potřebné mince, navolíte si druh kávy a jestli chcete navíc cukr a svou volbu potvrdíte. Automat vám vydá vámi zvolený nápoj a případně vrátí váš přeplatek. Na základě naprogramování automatu již dopředu víte, že když si vyberete kávu a řádně ji zaplatíte, vydá vám automat vámi zvolený nápoj. Když nějakou vstupní podmínku nesplníte, např. nevhodíte určitý obnos, automat vám kávu nevydá. A tak přesně fungují chytré smlouvy v digitálním světě, jakákoliv akce vede k předem známé reakci. 

Když jsou dané podmínky splněny, máte jistotu, že nastane vámi očekávaná akce. A naopak, když nesplníte všechny vstupní podmínky, chytrá smlouva kontrakt neuskuteční a ani jedna strana netratí. Chytré smlouvy tak přinášejí významnou inovaci v podobě:

  • jistoty předvídatelného výsledku – za stejných okolností se vždy dočkáme stejného výsledku;

  • veřejného zájmu – jakýkoliv obchod můžete sledovat přímo v čase díky veřejně přístupnému blockchainu;

  • ochrany soukromí – jakékoliv transakce na blockchainu Ethereum probíhají pod jedinečnou kryptografickou adresou a nikoliv pod vaším jménem;

  • viditelných podmínek – chytré smlouvy jsou veřejně přístupné, tzn., že se vždy s nimi můžete předem seznámit.

Závěr

Ethereum určitě těží z toho, že vzniklo v podstatě v prvotních počátcích kryptoměn. Díky tomu se kolem tohoto projektu obklopila široká komunita, která se podílí na chodu blockchainu, na jeho vylepšeních, která neustále tlačí tento projekt dopředu. Dokáže flexibilně reagovat na požadavky uživatelů a náladu ve společnosti. To vše vedlo k tomu, že se blockchain Ethereum stal do jisté míry hybatelem tohoto trhu a určovatelem dalšího směřování tohoto světa. Přesto, že existuje několik dalších blockchainů, které se snaží o stejné cíle, vývoj DeFi aplikací na těchto jiných platformách zatím za Ethereem zaostává. Ethereum je kryptoaktivem č. 2 podle tržní kapitalizace, takže je často volbou č. 1 pro každého vývojáře, který chce oslovit co největší počet uživatelů. V současné době sice není nejrychlejší platformou, ale má specializovaný tým a plán mnoha vylepšení, která postupně přivádí k životu.

Budoucnost celé blockchainové sítě jako hybatele DeFi tak do značné míry závisí právě na rychlosti zavádění upgradů. Ethereum v současnosti dokáže zpracovat pouze desítky transakcí za sekundu, v čemž na mnohé konkurenty výrazně ztrácí. Nepomáhá tomu ani prozatím stále odkládaný přechod ze systému Proof-of-Work na systém Proof-of-Stake. Prozatím ale Ethereum zůstává jasným lídrem v oblasti DeFi a nelze předpokládat, že by se to ze dne na den mohlo výrazněji změnit.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688