ec.europa.eu (Evropská komise)
Zákony a právo  |  19.05.2022 12:02:39

Komise vyzývá členské státy, aby ve svých právních předpisech plně provedly pravidla EU v oblasti autorského práva - Autorské právo

Komise dnes rozhodla o zaslání odůvodněných stanovisek Bulharsku, Kypru, Řecku, Irsku, Lotyšsku, Polsku, Portugalsku, Slovinsku, Slovensku a Finsku, neboť Komisi neoznámily transpoziční opatření týkající se autorského práva a práv s ním souvisejících, jež se vztahují na některá online vysílání (směrnice (EU) 2019/789).

Komise dnes také zaslala odůvodněná stanoviska Belgii, Bulharsku, Kypru, Dánsku, Řecku, Francii, Lotyšsku, Polsku, Portugalsku, Slovinsku, Slovensku, Finsku a Švédsku, neboť Komisi neoznámily transpoziční opatření týkající se autorského práva a práv s ním souvisejících na jednotném digitálním trhu (směrnice (EU) 2019/790).

Cílem těchto dvou směrnic je modernizovat pravidla v oblasti autorského práva pro spotřebitele a tvůrce, aby se co nejlépe využily výhody digitálního světa. Směrnice chrání nositele práv z různých odvětví a podněcují tvorbu a šíření obsahu s vyšší hodnotou. Uživatelům přinášejí větší výběr obsahu tím, že snižují transakční náklady a usnadňují distribuci rozhlasových a televizních programů v celé EU.

Členské státy musí tato pravidla přijmout bez dalších prodlev, aby se občanům EU, tvůrčím odvětvím, tisku, výzkumným pracovníkům, pedagogům a institucím správy kulturního dědictví, jakož i poskytovatelům služeb v celé EU umožnilo začít je využívat.

Dne 23. července 2021 zahájila Komise řízení o nesplnění povinnosti zasláním výzvy členským státům, které neoznámily úplné provedení obou směrnic ve vnitrostátním právu. Komise dnes v řízení pokračovala zasláním odůvodněných stanovisek výše uvedeným členským státům.

Nová směrnice o autorském právu

V září 2016 Komise navrhla aktualizaci pravidel EU v oblasti autorského práva, aby odpovídala novému způsobu tvorby a distribuce tvůrčího obsahu i on-line přístupu k němu. Rostoucí počet uživatelů internetu má přístup k hudebnímu nebo audiovizuálnímu obsahu on-line a hlavním zdrojem příjmů tvůrců jsou nyní příjmy z digitální oblasti.

Nová pravidla se týkají vztahů mezi nositeli autorských práv a on-line platformami a odměňování jednotlivých umělců a tvůrců. Nová pravidla v oblasti autorského práva zajišťují spravedlivější odměňování tvůrců a nositelů práv, vydavatelů tisku a novinářů, zejména pokud jsou jejich díla používána on-line. Přinášejí větší právní jistotu a vytvářejí více příležitostí na odměnu v jejich vztazích s on-line platformami, čímž vyrovnávají vyjednávací sílu.

Zahrnují také nové záruky pro plnou ochranu svobody projevu uživatelů on-line, aby mohli legitimně sdílet svůj obsah. V neposlední řadě vytvářejí další příležitosti, zejména prostřednictvím nových výjimek z autorského práva a zjednodušených mechanismů udělování licencí pro používání materiálů chráněných autorským právem online a přeshraničně pro účely vzdělávání, výzkumu a zachování kulturního dědictví.

Dne 26. dubna 2022 zveřejnil Soudní dvůr Evropské unie rozsudek (C-401/19) ve věci žaloby Polska týkající se článku 17 nové směrnice o autorském právu, klíčového ustanovení, které přineslo nová pravidla pro platformy pro sdílení obsahu a poskytuje právní jistotu uživatelům internetu a občanům, kteří nahrávají obsah chráněný autorským právem on-line. Rozsudek potvrzuje, že článek 17 představuje spravedlivou rovnováhu a obsahuje nezbytné záruky k zajištění svobody projevu a zároveň chrání práci nositelů práv. Potvrdil požadavek, aby jej členské státy provedly ve vnitrostátním právu v souladu s rovnováhou mezi základními právy.

Nová směrnice o televizních a rozhlasových programech

Komise také předložila v září 2016 návrh na aktualizaci pravidel EU usnadňujících vypořádání práv (tj. získání oprávnění nositelů práv) na online vysílání a převzatá vysílání rádiových a televizních programů, což je v konečném důsledku přínosem pro evropské spotřebitele.

Díky směrnici o televizních a rozhlasových programech, která byla nakonec přijata v roce 2019, mohou subjekty televizního vysílání snáze zpřístupňovat některé televizní a rádiové programy v rámci svých online služeb přeshraničně. Směrnice rovněž obsahuje pravidla, která umožňují provozovatelům služeb převzatého vysílání snadněji získat licence na televizní a rozhlasové kanály, které přenášejí, čímž mohou oslovit širší publikum v EU.

Další kroky

Členské státy, které dnes obdržely odůvodněné stanovisko, mají dva měsíce na to, aby situaci napravily a přijaly vnitrostátní prováděcí opatření k oběma směrnicím. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že předloží věc těchto členských států Soudnímu dvoru Evropské unie.

Souvislosti

Směrnice vstoupila v platnost v červnu 2019 a členské státy ji měly provést do 7. června 2021.

Podle čl. 260 odst. 3 Smlouvy o fungování EU (SFEU) může Komise v případě, že členský stát neprovede směrnici přijatou Evropským parlamentem a Radou ve vnitrostátním právu v požadované lhůtě, požádat Soudní dvůr Evropské unie o uložení finančních sankcí.

Další informace

Řízení o nesplnění povinnosti

Politika v oblasti autorského práva

Otázky a odpovědi k reformě autorského práva

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688