Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.05.2022 15:31:00

Sledování chytrých peněz – verze insider trading

Variant takzvaného sledování chytrých peněz je více. Tomuto vyloženě nefundamentálnímu tématu se tu věnuji „tak maximálně jednou za deset let“. Dnes tak učiním, a to ve vztahu k insider tradingu. Obvykle se ohledně (údajně) chytrých peněz hovoří o hedge fondech, popřípadě jiných institucích. Důkazy o jejich chytrosti, ale nejsou ani zdaleka jednohlasé – třeba o úpadku záře hedge fondů se hovoří již nějakou dobu. Já bych se dnes chtěl zaměřit na zmíněný insider trading, tedy obchodování s akciemi u lidí zevnitř firem. Pokud jej někdo následuje, v principu si také musí myslet, že tito insideři jsou „chytřejsí“, informovanější...

Studií byla na toto téma provedena řada, některé vyznívají docela jednoznačně. Třeba v takové „Market Efficiency and Insider Trading: New Evidence“ autoři zkoumali dvě věci: Zda samotní insideři vydělávají nadměrné zisky tím, že obchodují s akciemi vlastní firmy. A zda jsou další investoři schopni dosáhnout takové ziskovosti jejich kopírováním. I kdyby totiž platilo první, ještě nutně neznamená, že musí platit to druhé (a samozřejmě hovoříme o povolených a reportovaných insider obchodech).

Ona studie tvrdí, že první bod platí – insideři vydělávají nadměrné zisky*, a „to většinu ekonomů nepřekvapuje“. K tomu dokonce dodává, že i outsideři dosáhnou toho samého s využitím veřejně dostupných informací. Což by mimochodem byla vážná trhlina v efektivitě trhu, ve stylu obědu zadarmo. Podle autorů studie tato anomálie přetrvává i přesto, že o ní hovoří i další analýzy, ale detailnější práce s daty ukazuje, že jde o efekt PE a velikosti firmy. To znamená, že ve skutečnosti by tahouny abnormálních zisků byly tyto dva faktory, a ne sledování nákupu insiderů. Po očištění o tyto dva faktory se prý abnormalita zisků pro outsidery snižuje na polovinu a po očištění o transakční náklady se zisky přeměňují ve ztráty.

Tato studie je staršího data a můžeme tvrdit, že mezitím se hodně změnilo. Čerstvá je naopak „Patterns in Insider Trading: Buyers Get Worse, Sellers Improve“ a i ta potvrzuje, že insideři si vedou lépe, než zbytek trhu. V tom smyslu, že jak u nákupů, tak u prodejů dovedou lépe časovat trh. Tato studie se pak místo outsiderů sledujících insidery zaměřila na to, jak si vedou ti druzí při nákupu a při prodeji akcií. Motivace k nim totiž může být rozdílná – nakupovat mohou akcie čistě ve vidině zisků, zatímco k prodejům je může motivovat třeba potřeba získání likvidity. Což by znamenalo, že v druhém případě by se již nějaká informační výhoda projevovat nemusela.

Podle autorů studie dochází konkrétně k tomu, že při nákupu akcií se úspěšnost insiderů postupně horší. Ale u prodejů jsou relativně ke zbytku trhu soustavně lepší, nebo se alespoň nehorší. Z čehož můžeme s určitou mírou nadsázky dovodit, že kdyby se podle závěrů této studie chtěl chovat nějaký běžný investor, měl by se ohledně nákupů zaměřovat na začínající insidery. A vyhýbat se těm, kteří nakupují již nějakou dobu. U prodejů si na to takový pozor dávat nemusí, nebo by se měl dokonce orientovat na ty, kteří již prodávají dlouho.


*Nadměrnost zisků je standardně posuzována relativně k „normálním“ ziskům, které jsou dány/odvozovány z rizikovostí aktiva. Pokud tedy v jednoduchém příkladu investor na akcii s rizikem stejným jako celý trh vydělá 10 %, zatímco návratnost celého trhu je 8 % (třeba 3 % bezrizikové výnosy a 5 % riziková prémie), realizoval nadměrné zisky ve výši 2 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688