Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.06.2020 17:43:50

Chytré peníze

O chytrých a hloupých penězích toho bylo napsáno již hodně. Za ty první bývaly považovány třeba hedge fondy, ale jak jsem tento týden poukazoval v „Naivita a když trh chudým bere a bohatým dává“, takové rozdělení nemá úplně pevný základ, někdy může platit, někdy ne. Nicméně možná, že některé „peníze“ mohou být systematicky chytřejší než jiné. Musíme ale hledat trochu jinde.

Kdysi jsem tu psal o tom, že dluhopisový trh má zajímavou predikční schopnost pro celou ekonomiku a také pro akcie. Po krizi se totiž několikrát stalo, že dluhopisy šly jedním směrem a akcie druhým, ale záhy to vzdaly a nabraly kurz nastavený obligacemi. Pak se tento mechanismu vytratil, ale jak ukazuje třeba následující graf, nejde o vztah podružný – na konci roku 2018 Deutsche Bank tvrdila, že „něco je špatně, buď jsou sazby obligací příliš vysoko, nebo akcie příliš nízko“ – viz graf:



Tento makro vztah mezi akciemi a dluhopisy má pevný fundamentální základ: Pokud se lepší ekonomický výhled, výnosy obligací by měly jít nahoru (rostou inflační tlaky a očekávání) a akcie také. A naopak. Právě proto si DB všímala oněch rozevřených nůžek zobrazených v grafu. Konec roku 2018 byl nakonec skutečně dnem a akcie se vydaly opět směrem nahoru a z tohoto pohledu tu byly „chytrými penězi“ (opět) obligace.

Výše uvedený makro pohled má podle nové studie svou obdobu i na mikroúrovni. Závěry studie „When Does the Bond Price Reaction to Earnings Announcements Predict Future Stock Returns?“ totiž naznačuje, že obligace mohou být „chytrými penězi“ i na mikroúrovni. Omri Even-Tov v ní tvrdí jednoduchou věc:

Reakce korporátních obligací na zveřejnění výsledků dané firmy ukazuje, jaká bude návratnost akcií po zveřejnění těchto výsledků. Platí to prý konkrétně u likvidních obligací s neinvestičním ratingem (které jsou obecně citlivější na oznamované výsledky). Z praktického hlediska by tedy mohl investor při zvažování toho, co vlastně poslední čísla pro firmu znamenají (a co bude dělat akcie), zkontrolovat to, jak zaregovaly dluhopisy.

Proč by ale měly mít dluhopisy nad akciemi ve své chytrosti navrch? Otázka „proč“ je prý jednou z nejhorších, kterou můžeme klást, možná úplně nejhorší. Přesto jsem si jí zde položil s tím, že vysvětlení je možná jednoduché: Dluhopisy jsou oproti akciím nudné, mnohem méně povídkové, mnohem více o matematice. To znamená, že se s nimi pojí méně emocí, které zatemňují mysl. Možná kvůli tomu na dluhopisovém trhu nenajdeme tolik vln hamižnosti a následně paniky a strachu. Je to jen taková moje teze a čtenář možná přijde na něco lepšího. Ve zmíněné studii její autor hovoří o tom, že „sofistikovanost“ dluhopisových investorů je vyšší než investorů akciových.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688