Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.02.2021 06:02:02

Kutnohorský Philip Morris otevírá cestu pro insider trading

Domácí tabákový koncern Philip Morris vzhledem k současné covidové situaci, a v tomto ohledu nejspíše i k loňským zkušenostem, rozhodl již nyní, že letos nebude pořádat standardní valnou hromadu. Jako nakonec loni ji opět uskuteční distančně, resp. „per rollam“. V porovnání s loňskem by se tak i akcionáři mohli dividendy dočkat fyzicky dříve - 7. června. Tedy pokud ji valná hromada schválí.

Philip Morris každopádně hodlá pokračovat v nesmyslné politice, kdy rozhodné datum pro nárok na dividendu předchází termínu valné hromady, která o dividendě teprve právně rozhoduje. Letos bude navíc situace ještě nepřehlednější, když se budou akcie Philip Morris obchodovat bez nároku na dividendu, aniž by se ještě vůbec vědělo, jak vysokou ji společnost bude již jen navrhovat. V civilizovaném „kapitálovém světě“ nevídaná věc…

Společnost totiž v pondělí avizovala, že plánuje již na 23. března stanovit rozhodné datum pro rozhodování na distanční valné hromadě. Ten samý den má však být zároveň i rozhodným dnem pro nárok na dividendu. Na pražské burze by se tak titul s nárokem na dividendu za rok 2020 měl naposledy obchodovat v pátek 19. března. Hospodářské výsledky za rok 2020, a tedy i návrh dividendy, přitom Philip Morris plánuje zveřejnit až 30. března. Více jak 10 dní tedy investoři budou moci jen hádat, o kolik může/má „technicky“ cena akcií Philip Morris klesnout.

Samotné hlasování distanční valné hromady bude probíhat následně od 30. března až do 7. května. Konečné výsledky budou známy 14. května. Jestli akcionáři návrhy schválili, by nicméně mohlo být známo o něco dříve. A to 30. dubna, kdy firma plánuje zveřejnit předběžné výsledky. Minimálně šest týdnů každopádně tedy nebude právně jisté, zda se akcionáři dividendy dočkají. Útěchou může být jen pohled do historie, když majoritní akcionář Philip Morris Holland návrhy valné hromady v minulosti zatím vždy posvětil.

V posledních letech můžeme vidět obdobné stanovování rozhodného data pro nárok na dividendu předcházející samotnému rozhodování valné hromady ještě u společností O2, STOCK, KB či KOFOLA. Například u posledně zmiňované nápojové společnosti valná hromada v roce 2018 nakonec rozhodla vyplatit dividendu 16,20 místo navrhovaných 13,50 ... I přes zmiňovaný letitý nešvar pražská burza stále například neupravila svá pravidla, která by společnosti ve svém důsledku donutila stanovovat rozhodné datum pro nárok na dividendu až „na po valné hromadě“. Uvidíme, zda se letos vzhledem k závažnosti neprobudí třeba regulátor – ČNB.

Připomenout lze, že po rekordní dividendě 1 600 korunroce 2019, loni Philip Morris na akcii vyplatil 1 560 korun. V 1. pololetí loňského roku zaznamenal koncern pokles čistého zisku o zhruba 14 % na 1,73 mld. korun. Tedy na 632 korun na akcii. Pokud by čistě teoreticky společnost hospodařila totožně také ve zbytku loňského roku, zisk by na akcii činil 1 264 korun. Jak známo společnost obvykle navrhuje rozdělit celý vygenerovaný zisk, resp. „sahala“ i do nerozděleného zisku z předchozích let. Uvidíme, co navrhne letos.  

Pro přehlednost zmiňovaná důležitá navrhovaná data Philip Morris:

23. března – rozhodné datum pro nárok na dividendu a účast k hlasování na valné hromadě per rollam

30. března – zveřejnění Výroční zprávy, resp. hospodářských výsledků za rok 2020, potažmo tedy návrhu dividendy. Odeslání dokumentů a formulářů pro hlasování akcionářům.

30. března až 7. května – období pro hlasování per rollam

30. dubna – zveřejnění předběžných výsledků hlasování per rollam

14. května – uveřejnění konečných výsledků hlasování per rollam

7. června – počátek výplaty dividendy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688