Centropol (Centropol)
Energie  |  22.04.2022 12:24:48

Chcete platit méně za elektřinu a plyn, začněte s hledáním úspor u svého vyúčtování

ceny plynu vyúčtování

Chcete platit méně za elektřinu a plyn?

S hledáním úspor začněte ve svém vyúčtování

Ceny elektřiny a plynu od loňského podzimu výrazně rostou a k předchozím důvodům zdražování se na konci února navíc přidala ještě válka na Ukrajině. Nemůžeme tedy očekávat, že by ceny energií klesaly, právě naopak. Cesta k omezení nákladů na energie tak vede především přes úspory. Způsobů, jak elektřinou a plynem šetřit, je celá řada: efektivní vytápění a ohřev vody, optimální nastavení distribuční sazby a hlavního jističe – soubor úsporných opatření dokáže snížit účet za energie až o několik tisíc korun. Prvním krokem by vždycky měla být kontrola vašeho vyúčtování. Připravili jsme praktický návod, jak se ve faktuře zorientovat a na co se zaměřit, pokud chcete za elektřinu nebo plyn platit méně.

Faktura za energie od bližšího seznámení trochu odrazuje už svým vzhledem. Dokument obsahuje spoustu zdánlivě zbytečných informací, které jsou ovšem velmi užitečné. Pokud chcete za energie ušetřit, stačí se zaměřit na několik klíčových údajů. Podívejme se na ně podrobněji:

Důležité číslo, které říká, kolik elektřiny nebo plynu jste v uplynulém období odebrali, představuje celková spotřeba. „Je to hlavní ukazatel vypovídající o tom, jak s energiemi zacházíte. Na vyúčtování obvykle najdete také porovnání se spotřebou z předcházejících let. Vyplatí se sledovat, jak se v čase mění. Je rok od roku vyšší? Pak je na místě uvažovat o možných úsporných opatřeních. Zkuste se zamyslet, jestli váš dům či byt zbytečně nepřetápíte. Poměrně malou, ale účelnou investicí je výměna klasických žárovek za úsporné. Náročnějším krokem je postupné nahrazení starších spotřebičů moderními s nižší spotřebou elektřiny. Značné finanční prostředky si vyžádá například výměna oken nebo zateplení, ale efekt úspory je rovněž výrazný. Ušetřit se dá i na věcech, na kterých by vás to zprvu nenapadlo. To, že sprchování místo koupele ve vaně šetří vodu, ví každý. Navíc tím ale měsíčně ušetříte až 180 korun na energiích. To je přes dva tisíce do rodinné kasy za rok,“ vysvětluje Antonín Středa, prokurista českého nezávislého dodavatele Centropol.

Chcete-li mít jistotu, že údaj o spotřebě odpovídá skutečnému odběru, je dobré provést takzvaný samoodečet. „Zjišťování stavu plynoměrů a elektroměrů zajišťují distribuční společnosti prostřednictvím svých pověřených pracovníků, odečítačů. O dni odečtu jsou obyvatelé objektu informování předem, aby svá měřidla zpřístupnili, například pustili odečítače do bytu. Pokud to z nějakého důvodu není možné, provede odběratel takzvaný samoodečet a stav elektroměru nebo plynoměru nahlásí sám. Samoodečet pro roční vyúčtování je ale možné provést maximálně třikrát po sobě, tedy v průběhu tří let, následně už měřidlo musí vidět a jeho stav zapsat odečítač. Svou spotřebu ale můžete sledovat i průběžně, za rok lze nahlásit až jedenáct samoodečtů. Není nutné nic počítat, stačí zaznamenat stav měřidel, pořídit jejich snímek například mobilem a odeslat údaje na web přímo distributorovi nebo vašemu dodavateli, který mu je doručí. Máte tak jistotu, že budete platit pouze za energii, kterou jste skutečně spotřebovali,“ radí Antonín Středa z Centropolu.

Zvýšenou pozornost doporučuje věnovat také distribuční sazbě a kapacitě hlavního jističe , protože ovlivňují výši poplatků za elektřinu. „Pro běžně vybavenou domácnost se přiděluje jednotarifová sazba, na faktuře ji najdete s kódovým označením D01d při nízké spotřebě nebo D02d, a za elektřinu se účtuje po celý cen stejná cena – vysoký tarif. Pokud se elektřina využívá k vytápění, ohřevu vody nebo k dobíjení elektromobilu, distributor přidělí dvoutarifovou sazbu s kódem například D25d, D26d nebo D57d a po dobu chodu takového zařízení (bojler, přímotop, tepelné čerpadlo apod.) je účtována nižší cena – nízký tarif. Po zbytek dne vysoký tarif,“ přibližuje Antonín Středa a nabádá: „Je vhodné ověřit, že vaše distribuční sazba odpovídá tomu, k čemu elektřinu používáte. A máte-li správně přidělenu dvoutarifovou sazbu, směřujte spotřebu do doby, kdy běží nízký tarif. V té době můžete zapínat třeba pračku nebo myčku.“

Údaj o hlavním jističi je také uveden na faktuře, například 3x16 A nebo 3x20 A a podobně. Na jeho kapacitě závisí takzvaná platba za jistič neboli platba za rezervovaný příkon. „Výše platby za jistič závisí na jeho kapacitě a distribuční sazbě. Čím je jistič silnější, tím je platba vyšší. Vyplatí se proto ověřit, zda jistič kapacitně odpovídá vybavení domácnosti. Stává se, že na odběrném místě byl dříve spotřebič s vyšším příkonem, který vyžadoval silný jistič. Modernější spotřebiče již takové potřeby nemají a je zbytečné platit za příliš silný jistič. Optimální kombinace jističe a distribuční sazby může přinést úspory v řádu stokorun až několika tisíc za rok,“ upozorňuje Antonín Středa.

O nákladech na energie vypovídá celková cena. Ta se skládá ze dvou složek. Neregulovanou část tvoří platba za komoditu a poplatek za služby dodavatele, regulovanou část včetně daní stanovuje stát prostřednictvím Energetického regulačního úřadu a tvoří ji poplatky za distribuci, činnost operátora trhu nebo podpora výroby z obnovitelných zdrojů. Na ty dodavatelé nemají vliv.

Většina z nás hledá na vyúčtování především kolonku s nedoplatkem. Ten vznikne, když průběžně placené zálohy nestačí pokrýt celkovou částku za odebranou elektřinu nebo plyn. Jestliže jsme na zálohách (měsíčních nebo čtvrtletních) zaplatili naopak moc, vznikne přeplatek. „Je žádoucí, aby vyúčtování vyšlo co nejpřesněji, pokud možno bez nedoplatku, případně aby byl jen malý. Proto se u našich zákazníků snažíme stanovit zálohy optimálně s ohledem na vývoj spotřeby za několik let,“ vysvětluje Antonín Středa.

Na faktuře najdete i další informace a data, které s úsporami přímo nesouvisejí, ale je dobré si je ohlídat. „Patří sem osobní údaje, číslo smlouvy, zákaznické číslo, adresa a číslo odběrného místa. Každé odběrné místo má svůj unikátní kód, který se liší od zákaznického čísla i od čísla smlouvy. Při každém vyúčtování si je zkontrolujte, ať máte jistotu, že faktura skutečně patří vám,“ uzavírá Antonín Středa z Centropolu.

Textové pole: Můžete vyřešit hned 3 až 5 mm námrazy v lednici představuje 470–778 Kč ročně navíc. Snížení teploty v ledničce z optimálních 5 °C na 4 °C stojí ročně 110–181 Kč navíc.  Mikrovlnka zapnutá v pohotovostním režimu ročně přijde i na 120 Kč, rádio na 140 Kč,  set-top-box nebo satelit na 180 Kč, PC sestava na 250 Kč. Každá hodina provozu televize denně představuje ročně (podle velikosti úhlopříčky a typu TV) 45–420 Kč.  Ohřev vody v bojleru o objemu 152 litrů na teplotu 60 °C (naprosto dostačující) stojí ročně o 1 285 Kč  méně než ohřev na 65 °C a navíc tak na topném tělese nevzniká vodní kámen. Snížením teploty vytápění ve všech místnostech o jediný stupeň se dá ročně ušetřit 6 % nákladů na topení. Je potřeba plánovat Provoz jediné žárovky o příkonu 60 wattů při 3 hodinách svícení denně vyjde ročně na cca 390 Kč,  zatímco provoz LED žárovky stejné svítivosti ročně stojí 39 Kč. Investice, která se vyplatí Rozdíl v nákladech na provoz moderní úsporné ledničky oproti staršímu typu činí ročně až 1 477 Kč.         

Zdroj: www.centropol.cz/uspory . Na tomto odkazu naleznete také další tipy na úspory energií v domácnosti.

CENTROPOL ENERGY a.s.

Je jedním z nejvýznamnějších dodavatelů elektřiny a plynu v České republice. Obsluhuje na 300 000 odběrných míst z řad domácností, firem a institucí. Firma se dlouhodobě umísťuje v první stovce nejvýznamnějších českých firem v žebříčku, který vyhlašuje Sdružení Czech TOP 100. Centropol je členem Svazu průmyslu a dopravy ČR, sdružujícím zaměstnavatele a podnikatele v ČR. V roce 2016 dosáhl obrat společnosti Centropol bezmála sedmi miliard korun. Majitelem a jediným akcionářem firmy je český podnikatel Aleš Graf.

Více informací na: https://www.centropol.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688