mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  08.04.2022 15:29:00

V pondělí se spouští žádosti o solidární příspěvek, vyřídit půjde pouze online

Od pondělí 11. dubna mohou domácnosti, které ubytovávají Ukrajince prchající  před válkou, žádat o solidární příspěvek. Ten znamená 3 tisíce korun měsíčně za  jednoho ubytovaného uprchlíka, maximálně pak 12 tisíc korun za měsíc. Příspěvek  má alespoň částečně fyzickým osobám kompenzovat náklady. Žádost bude možné 

od pondělí podat elektronicky. Předpokladem přihlášení do aplikace je jakákoliv  forma elektronické identity občana. Možností je třeba bankovní identita (Bank ID) či  mobilní klíč eGovernmentu, který lze získat online i na jakémkoliv CzechPointu. 

Formulář žádosti o solidární příspěvek bude od pondělí v pilotním režimu k dispozici  v rámci online aplikace davkyuk.mpsv.cz, kterou již MPSV několik týdnů využívá  k vyřizování humanitárních dávek. „Rozšiřujeme funkčnost stávajícího řešení, které již  máme vyzkoušené. Chceme, aby se lidé mohli k solidárnímu příspěvku dostat co  nejsnazším způsobem a nemuseli stát frontu na úřadech práce. Cesta, kterou jsme pro  výplatu solidárního příspěvku zvolili, je velmi jednoduchá, ale zároveň bezpečná díky  elektronické identitě občana,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka  (KDU-ČSL). 

Žádost lze vyplnit po přihlášení pomocí jakékoliv formy elektronické identity občana (Bank ID, mobilní klíč eGovernmentu, MojeID apod.). Žadatel musí vyplnit základní údaje včetně  adresy nemovitosti, může být vlastníkem anebo mít nájemní/podnájemní smlouvu. Žádost  musí obsahovat i údaje o ubytovaných cizincích s dočasnou ochranou, kromě základních  informací (jméno, datum narození atd.) jde o číslo pasu a číslo vízového štítku, pokud bylo  vydáno. Důležitá je pak také doba poskytnutého ubytování, která musí být nejméně 16 po  sobě jdoucích kalendářních dní v rámci jednoho měsíce. Žadatel formou čestného  prohlášení stvrdí, že všechny údaje jsou pravdivé a podmínky pro ubytování podle zákona  jsou splněné. Posledním krokem je způsob výplaty, především tedy číslo účtu.  V odůvodněných případech lze příspěvek vyplatit peněžní poukázkou. 

„Znovu bych chtěl upřímně poděkovat všem, kteří nejsou lhostejní a nabídli střechu nad  hlavou lidem prchajícím před ruskou agresí. Solidární příspěvek je založen hlavně na  dobré vůli všech zúčastněných,“ zdůraznil ministr Jurečka. 

O příspěvek lze žádat o měsíc zpětně, tedy nejdříve 11. dubna, a to za březen. Předpokladem je, že ubytovaným osobám bude zajištěn odpovídající prostor, místo pro  přípravu jídla (lze zpřístupnit vlastní kuchyň nebo zřídit provizorní s vařičem a lednicí),  koupelnu a WC (opět mohou být sdílené) a přístup k pitné vodě. Další praktické informace  k solidárnímu příspěvku naleznete zde formou otázek a odpovědí. 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688