plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  08.04.2022 12:31:08

Plzeňané se zapojili do plánování veřejné a cyklistické dopravy ve městě


Plzeňané se zapojili do plánování veřejné a cyklistické dopravy ve městě

Ilustrační foto: E. Kriegerová

Město Plzeň připravuje plán rozvoje veřejné dopravy s výhledem do roku 2040, takzvaný Generel veřejné dopravy. Záměrem dokumentu je vytvořit vizi, jak se bude veřejná doprava rozvíjet v dalších desetiletích. V rámci jeho příprav město ve spolupráci s Centrem pro komunitní práci západní Čechy a organizací Johan uspořádalo sérii setkání s obyvateli Plzně a diskuze o tom, jaká je jejich zkušenost s cestováním veřejnou dopravou. Odbornými zpracovateli dokumentu jsou Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP) a Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP).

Během března a v prvním dubnovém týdnu se uskutečnilo deset workshopů se skupinami žáků základních škol a studentů středních škol, setkání s řediteli škol a rodiči, se zástupci velkých zaměstnavatelů a na závěr diskuze se širokou veřejností.

Plzeňané se zapojili do plánování veřejné a cyklistické dopravy ve městě

Foto z tiskové konference po veřejných diskuzích

„Zpracovatelé Generelu veřejné dopravy získali mnoho podnětů, návrhů ke změnám a také příkladů dobré praxe. Především od žáků a studentů přišly zajímavé podněty, ze kterých je patrné, že se smýšlení mladých lidí v oblasti dopravy začíná měnit, vlastnit automobil už pro ně není nutně prioritou,“ uvedl náměstek primátora Michal Vozobule, jenž má v gesci dopravu a životní prostředí.

Společným jmenovatelem všech setkání byla témata bezpečnosti, ekologie a poměr automobilové dopravy versus dopravy hromadné, pěší a cyklistické. Hosté diskuzí sdíleli své zkušenosti z cestování po městě a přicházeli s konkrétními návrhy, jak situaci zlepšit. „Pozitivně kvitovali proměnu infrastruktury u hlavního nádraží, v Šumavské a Americké ulici, také vznik přestupních uzlů. Vytipovávali místa, na která je důležité se zaměřit, například na náměstí Generála Píky, Francouzskou třídu nebo Částkovu ulici,“ dodal Michal Vozobule.

Plzeňané se zapojili do plánování veřejné a cyklistické dopravy ve městě

Podle Jiřího Kohouta, vedoucího dopravního oddělení PMDP, je zřejmé, že lidé chtějí veřejnou dopravou jezdit rychle, přesně a v návaznosti, a přitom si snadno zakoupit jízdné. „Větší část cestujících tvoří ženy, pro ně je pak důležitý také pocit bezpečí nejen v dopravních prostředcích, ale také při přestupech, v okolí zastávek a veřejném prostoru obecně. To zdůrazňovali i rodiče, jejichž děti se veřejnou dopravou přepravují do škol,“ řekl Jiří Kohout.

Poznatky z řady setkání odborníci zapracují i do připravovaného cyklogenerelu, který město Plzeň se svými organizacemi zpracovává. „Správa veřejného statku hledá řešení a spolupracuje se školami, které mají zájem a chtějí cyklistiku jako druh dopravy do školy svým žákům nabídnout. V loňském roce jsme umístili cyklostojany před 11. a 26. základní školu – Šedivku a Růžovku, letos máme připraveno dvě stě dalších stojanů. Se školami mluvíme i o praktičtějších možnostech jako například kolárna přímo ve škole,“ doplnil Jan Hakl, vedoucí úseku veřejné dopravy a cyklodopravy SVSMP.

Plzeňané se zapojili do plánování veřejné a cyklistické dopravy ve městě

Zpracovatelé Generelu veřejné dopravy v následujících měsících dokončí jeho analytickou část, zapracují připomínky z deseti workshopů, připraví návrhovou část, která bude do konce roku znovu projednávána. V příštím roce se plánem na rozvoj veřejné dopravy v Plzni budou zabývat orgány města.

Setkání k připravovanému generelu se odehrála v rámci projektu Podpora participace v Plzni. „Naším cílem je, aby se strategické dokumenty projednávaly s veřejností takto otevřeně a široce a všechna setkání ukázala, jak množstvím účastníků, tak i velmi kultivovanou diskuzí, že zájem diskutovat celoměstská témata na straně veřejnosti rozhodně je,“ řekla Tereza Pelclová z Centra pro komunitní práci západní Čechy.

Text: Eva Kriegerová


 

Zveřejněno: 8. 4. 2022, Eva Kriegerová


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688