Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.03.2022 09:04:00

Proč máme někdy tak špatný odhad? - Víkendář

Většina lidí nemá moc dobrý odhad u čísel, která jsou buď hodně velká, nebo naopak velmi malá. Na stránkách The Conversable Economist to tvrdí Tim Taylor a poukazuje na novou studii, v jejímž rámci byli Američané tázáni na řadu odhadů týkajících se právě zmíněného tématu. Jak si vedli?

Výsledky průzkumu vidíme v následujícím grafu, který modrými body ukazuje odhady tázaných Američanů a červenými body skutečné hodnoty. Takže u první položky vidíme odhad týkající se toho, jaká část americké populace měla minulý rok příjmy vyšší než 1 milion dolarů. Tento odhad ve výši 20 % leží přitom vysoko nad skutečnou hodnotou, která se pohybuje kolem 0,1 %:
01

Podle studie může výsledky výrazně ovlivnit například to, že odhady nejsou formulovány tak, aby odpovědi musely dát dohromady 100 %. Podle odhadů tak asi 30 % populace žije v New Yorku, podobné je to u Texasu a Kalifornie. Pokud by takové odhady byly učiněny v rámci jednoho celku, bylo by z nich zřejmé, že na celý zbytek Spojených států by připadalo méně než 10 % populace.

Výsledky a odhady pak může výrazně ovlivňovat přímá osobní zkušenost, nebo to, pokud byla s touto zkušeností spojena nějaká silná emoce. Může se to týkat třeba některé skupiny lidí, u které pak budou podle autorů studie odhady silně nadsazené. Taylor k tomu dodává, že to může být zčásti pravda, ale odhady se hodně liší třeba u témat, jako je podíl leváků v celé populaci, což je spíše neutrální věc.

Fungovat může i efekt „odhadů v nejistotě“, kdy lidé mají tendenci nadhodnocovat velmi nízká čísla a naopak podhodnocovat ta velmi vysoká. Taylor k tomu poukazuje na jiné studie, ve kterých jedna skupina lidí musela uvést svůj názor hned a druhé byly předtím poskytnuty některé relevantní informace. Podle těchto studií se ukazuje, že „poskytnutí informací nemá velký efekt, co se týče vyjadřovaných názorů.“

Zdroj: The Conversable Economist, Taylor Orth

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688