Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  15.03.2022 08:00:54

ZEW index pod tíhou války na Ukrajině dramaticky klesá (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešek přinese jeden z prvních sentiment indikátorů, který bude zatížen válečnou vřavou na Ukrajině. Ta samozřejmě postupně ovlivní i data z reálné ekonomiky. To ale ještě nebude případ lednové průmyslové výroby v eurozóně. Tuzemská i americká data cen průmyslových výrobců za únor poukážou na další cenový vzestup a podpoří očekávání ohledně dalších zvyšování úrokových sazeb ze strany centrálních bank.

Tuzemská průmyslová inflace za únor podpoří úrokové sazby

I pro dnešní den zůstává hlavním kurzotvorným faktorem na globálních i lokálních devizových trzích situace na frontě. Trhy vstupují do dnešního dne spíše lehce v pozitivním módu, cena ropy dále klesá a přiblížila se hladině 100 USD/barel. To je prostředí, které by mělo nahrávat euru na úkor dolaru a podporovat i středoevropské měny.

Ekonomický kalendář dnes přinese první číslo, které odhalí první dopad války na Ukrajině. Tím je německý ZEW index očekávání investorů. Tržní konsensus ukazuje na hrozbu propadu v obou složkách, u hodnocení současné situace na nejnižší hodnotu za poslední téměř rok, u složky očekávání na dvouleté minimum. Válka na Ukrajině samozřejmě negativně zasáhne i průmyslovou produkcieurozóně, a to od březnových dat. Ta lednová poukážou na pokračující oživování díky zmírňování problémů ve výrobním řetězci, což platí hlavně pro Německo a Francii.

Ceny průmyslových výrobců potvrzují přetrvávající silné inflační tlaky. Ty aktuálně plynou zejména z rychle rostoucích cen energetických komodit. To ukážou jak únorová data ze Spojených států, tak z České republiky. Platí přitom, že březnový energetický šok pošle čísla ještě výše. Fed tak již zítra zvýší dolarové sazby a během roku tak podle nás učiní ještě 4x. ČNB pak na konci března zvedne sazby o 50bb a obdobný krok čekáme ještě v květnu.

Trhy věří v diplomatický posun

Zatímco situace na bojišti se s novým týdnem dále vyostřovala, když se pod tlak ruských sil dostalo ukrajinské hlavní město Kyjev, trhy včera spíše upínali naději k diplomatickému posunu v rámci čtvrtého kola vyjednání mezi oběma znepřátelenými stranamiTo se projevilo na opatrném nárůstu akciových indexůEvropě i poklesu cen ropy či plynu. Na devizovém trhu lehce získávalo euro, které se vzdalovalo od ranního minima u 1,09 USD/EUR. Pozitivně na tento vývoj reagovaly v podstatě všechny středoevropské měny. Nejúspěšnější měnou byl maďarský forint se ziskem přes dvě procenta, polský zlotý připsal procento a půl, koruna zhruba procento, kdy se poprvé v tomto měsíci obchodovala pod 25 CZK/EUR. Prakticky po celý den oscilovala kolem 24,90 CZK/EUR. V závěru seance se kurz dokonce posunul k 24,80 CZK/EUR. Lednová data maloobchodních tržeb obchodníci ignorovali. Výsledek mírně zaostal za tržním očekáváním. Podrobněji jsme tyto statistiky komentovali zde https://bit.ly/3JftkwT.

Svůj aktuální pohled na ekonomickou situaci včera v rozhovoru pro Seznam odhalil guvernér ČNB J. Rusnok. Podle něj bude inflace vyšší, než se původně očekávalo. Strop dle svého soukromého odhadu vidí někde mezi 13-14 % s tím, že nejistota je opravdu výrazná. Odeznění inflace z vyšší úrovně bude též trvat delší dobu, než předpokládal. Podle něj se odkládá až na příští rok, až se situace začne normalizovat. Pokud je o nastavení sazeb na konci měsíce, očekává těžkou debatu. Ve hře je podle něj jak jemná korekce sazby, tak silnější impuls: „O celý procentní bod asi ne, to už by bylo příliš, takový impuls by nebyl odůvodnitelný. Potřeba vyšších sazeb není tak naléhavá, už jsme na dostatečných úrovních,“ uvedl. Tento názor je podle nás konzistentní s naším předpokladem zvýšení sazeb o 50 bb na zasedání 31. března. Rusnok si pochválil využití intervencí, ocenil kurz koruny pod 25 CZK/EUR s tím, že podle něj bude dále posilovat. V polovině roku by ji rád viděl na 24 CZK/EUR. Podle nás to je ambiciózní cíl, ale není nemožný, pokud se situace na Ukrajině dovolí.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688