plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  10.03.2022 00:00:00

Nechte děti odpočinout a aklimatizovat, do školských zařízení hned nemusí, informuje Plzeň válečné uprchlíky

distanční výuka

Nechte děti odpočinout a aklimatizovat, do školských zařízení hned nemusí, informuje Plzeň válečné uprchlíky

Plzeň připravila návod pro válečné uprchlíkyUkrajiny, jak postupovat při získání místa ve školských zařízeních pro děti. Apeluje na to, že na prvním místě je pohoda dětí a není třeba ihned po příchodu do Plzně řešit školku a školu. Vzhledem k traumatům, která mnohé děti při útěku ze své vlasti zažily, město doporučuje, aby si s nimi nejprve rodiče odpočinuli, zvykli si na nové prostředí. Do škol a školek není nutné spěchat. Zápisy do základních škol se v Plzni uskuteční v dubnu, do mateřinek v květnu. Návod, jak postupovat, je v českém i ukrajinském jazyce na www.plzen.eu/pomoc-ukrajine.

„Dříve než rodina začne řešit umístění dětí do kolektivu, je třeba zabezpečit jejich duševní pohodu a zdraví. Dětem může trvat i několik měsíců, než si na nové prostředí zvyknou. Vyzývám proto rodiče z Ukrajiny, aby nic neuspěchali. Po dobu prvních třech měsíců pobytu v České republice není nutné zahajovat povinné předškolní vzdělávání ani povinnou školní docházku,“ uvedla radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorová.

Přijetí dítěte do mateřské či základní školy je vhodné v případě, že dítě neprožívá akutní trauma. Důležité je, aby se dítě do školy těšilo a nevnímalo pobyt ve škole v novém kolektivu bez jazykové znalosti jako další stresující událost. V každém případě je však nástup do školy uprostřed školního roku pro každé dítě náročný, a není nutné na přijetí do školy spěchat.

Zápisy do základních škol zřizovaných městem Plzní se uskuteční od 1. dubna do 9. dubna 2022. Konkrétní termíny jednotlivých škol jsou na www.plzen.eu/pomoc-ukrajine a další detaily týkající se zápisů na www.plzenskeskoly.cz/novinky. „Povinná školní docházka se vztahuje na cizince, kteří mají v ČR právo pobývat po dobu delší než 90 dnů (ať už se jedná o azyl, vízum za účelem strpění pobytu nebo za účelem dočasné ochrany nebo jiný právní titul). Pokud se zákonný zástupce rozhodne dítě do základní školy zapsat, je to jeho právo, a může tak učinit kdykoliv. Od září 2022 se povinná školní docházka bude vztahovat na děti narozené v období od 1. 9. 2007 do 31. 8. 2016, spádová škola se bude určovat podle místa (faktického) pobytu dítěte,“ doplnila vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně Dagmar Škrlantová.

Co se týká mateřských škol, je nyní možné přijetí pouze dětí s povinným předškolním vzděláváním (tj. dítě narozené do 31. 8. 2016).  Povinné předškolní vzdělávání se vztahuje na cizince, kteří oprávněně pobývají v Česku déle než 90 dnů.  Zápisy do mateřských škol zřizovaných městem Plzní pro školní rok 2022/23 budou probíhat v době od 2. 5 do 16. 5. 2022.

Kdo naléhavě potřebuje zajistit hlídání mimo rodinu již nyní a nemá v Plzni zázemí, může využít tři adaptační skupiny, které jsou v provozu v době od 7 do 16 hodin. Informace k těmto skupinám jsou na www.plzen.eu/pomoc-ukrajine.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 10. 3. 2022, Martin Pecuch


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688