Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  19.02.2022 12:01:58

Příští týden bude opětovně o geopolitice, výsledková sezóna bude již jen mírně dokreslovat celkově nevýrazné vyznění

Uplynulý týden investoři sledovali geopolitiku a výsledkovou sezónu. Dění kolem Ukrajiny na sebe poutá velkou pozornost vzhledem k zapojení velmocí Ruska a USA. Obě zmíněné strany zásobují tiskové agentury informacemi, které ovlivňují dění na finančním trhu. Zpráva o vzájemném jednání právě USA a Ruska ohledně Ukrajiny naplánované na příští týden trhy lehce uklidnila, ale situace je velmi nepřehledná a živoucí, což pro další vývoj představuje výrazné riziko.

Výsledková sezóna nadále působila spíše rozpačitě a je patrné, že jen velmi dobrá čísla, a hlavně zvýšení výhledu mělo šanci posunout dotčený titul výše. Hlavně nervozita kvůli geopolitické situaci vyvolávala prodejní náladu. Konkrétně pak USA prostřednictvím indexu S&P 500 odepsalo 1,1 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 dále ustoupila o 1,7 % t/t. Domácí index PX protentokrát následoval dění v Evropě a odepsal 2,3 % t/t na 1434,7 bodu.

Společnosti na BCPP

Kofola v úterý zveřejnila výsledky za 2021, které odpovídaly očekáváním. Provozní zisk EBITDA byl 1,1 (+9,2 % r/r) vs. oček. 1,1 mld. . Důvodem pro meziroční růst byla především lepší pandemická situace. Management počítá pro rok 2022 s EBITDA v rozmezí 1,08-1,2 mld. , což bylo rovněž v souladu s očekáváním trhu. Kofola počítá se zopakováním 13,5 /akcii dividendy (4,3% hrubý div. výnos). Management Kofoly zároveň uvedl, že k financování dalšího rozvoje zvažuje prodat 1 084 851 akcií společnosti (4,87 % základního kapitálu), které nyní v Kofole drží dceřiná firma Radenska. Titul zakončil týden na 304 (-4,1 % t/t).

VIG oznámila, že se dohodla s maďarskou státní společností Corvinus na podmínkách spolupráce při provozování pojišťovacích společností v zemi. Vyřešení dosavadní situace, kdy vláda blokovala akvizici společností Aegonu, je mírně pozitivní. VIG rovněž představilo předběžná vybraná čísla za minulý rok. Zisk před zdaněním byl 510 mil. EUR, což odpovídá očekáváním. Akcie zakončila páteční seanci na 621,5 (-3,6 % t/t).

Skupina Rohlik Group informovala, že její německá pobočka Knuspr.de spustí službu ve Frankfurtu nad Mohanem. Knuspr zatím doposud fungoval v Mnichově, kde nyní obsluhuje 40 tis. zákazníků a vyřizuje 3 tis. objednávek denně. Knuspr.de chce mít v Německu obrat cca 1,2 mld. EUR v r. 2024.

Jediné O2 CR (269 , beze změny t/t) se udrželo za minulý týden alespoň v neutrálním teritoriu. Titul však již jen čeká na stažení z veřejného obchodování po vytěsnění minorit za 270 /akcii. Největší pokles zaznamenaly akcie TMR (-12,4 % t/t na 670 ). Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná zpráva a velmi nízká aktivita má za následek vysokou kolísavost kurzu. Ano, pandemie je pro návštěvnost středisek nepříznivý faktor, ale ten se oproti minulému roku výrazně zlepšil.

Výhled na příští týden

Příští týden bude opětovně o geopolitice. Situace na Ukrajině je velmi vyostřená a vojenský konflikt by mimo jiné výrazně negativně zasáhl do dění na finančních trzích. Výsledková sezóna bude již jen mírně dokreslovat celkově nevýrazné vyznění. V pondělí je v USA státní svátek, a tak bude značně ovlivněna obchodní aktivita. Především kvůli geopolitice jsme na příští týden nadále velmi opatrní a očekáváme pokračování nervózního obchodování s převahou prodejců.

Ve středu bude poslední den s nárokem na dividendu 2,4 /akcie (1,3% hrubý div. výnos) u Avastu.

Čtvrtek 24. 2. bude poslední obchodní den pro akcie O2 CR, které budou staženy z veřejného obchodování po vytěsnění minorit ze strany PPF za 270 /akcie.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční druhou revizi anualizovaného HDP za 4Q (oček. 7,0 po 6,9 % q/q), páteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za leden (oček. +1,0 po -0,7 % m/m) a spotřebitelský sentiment univerzity v Michiganu na únor (oček. 61,8 po 61,7 bodu m/m). V Německu se zaměříme na úterní indexy IFO za únor, kde se očekává lehké zlepšení na všech úrovních.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út   7:55  Erste Group dosáhla solidních výsledků i v prvním čtvrtletí Csas.cz (Česká spořitelna)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688