Cssz.cz (ČSSZ)
Z domova  |  02.02.2022 14:16:00

Nová online služba - Informace o zaplacených zálohách na pojistné na důchodové pojištění OSVČ nahradila rozesílání tzv. inventur pohledávek

Nová online služba Informace o zaplacených zálohách na pojistné na důchodové pojištění OSVČ nahradila rozesílání tzv. inventur pohledávek

2. 02. 2022

Česká správa sociální zabezpečení spustila 26. ledna 2022 novou online službu Informace o zaplacených zálohách na pojistné na důchodové pojištění OSVČ, která zdigitalizuje komunikaci mezi osobami samostatně výdělečně činnými a ČSSZ/OSSZ/PSSZ/MSSZ. ČSSZ již nebude rozesílat tzv. inventury pohledávek. OSVČ budou mít všechny informace k dispozici v nové službě ePortálu ČSSZ, která jim rovnou pomůže i s podáním přehledu o příjmech a výdajích za předchozí kalendářní rok.

Česká správa sociálního zabezpečení v rámci rozvoje digitalizace agendy a snížení administrativní zátěže jak na straně klientů, tak i samotného úřadu spustila 26. ledna 2022 novou službu pro osoby samostatně výdělečně činnéInformace o zaplacených zálohách na pojistné na důchodové pojištění OSVČ“. Díky ní již nebude muset ČSSZ rozesílat OSVČ tzv. inventury pohledávek, které vždy zasílala počátkem února nového kalendářního roku. Informace o zaplacených zálohách na pojistné na důchodové pojištění (dále jen „zálohy na pojistné“) jsou přístupné po přihlášení pouze na ePortálu ČSSZ v této nové službě.

„Nahrazením každoročního rozesílání dopisů novou službou na ePortálu odbouráme nadbytečnou administrativu a současně zjednodušíme všem OSVČ komunikaci s ČSSZ. Služba nejenže nabídne více informací než původní inventury, ale navíc umožní i přímý přechod do interaktivního formuláře pro podání Přehledu o příjmech a výdajích za předchozí kalendářní rok, který se automaticky předvyplní základními údaji, jež o OSVČ evidujeme,“ vysvětluje František Boháček, ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení.

K tomu, aby OSVČ mohla pracovat s novou službou, se stačí přihlásit do ePortálu ČSSZ přes Identitu občana či datovou schránku, anebo pokud OSVČ využívá služeb účetní či daňového poradce, může tuto osobu zplnomocnit (pověřit) ke svému zastupování. Pro přihlášení a přístup k online službám ePortálu ČSSZ může OSVČ využít hned několik způsobů (Jak se přihlásit na ePortál ČSSZ), kterými je ověřena její identita a současně zajištěna bezpečnost osobních údajů.

Pro OSVČ je nyní nejdůležitější, aby si zřídila datovou schránku či pro ni ideální formu eIdentity, anebo pokud nemá vůbec žádný či jen omezený přístup k výpočetní technice, zplnomocnila (pověřila) jinou osobu.

S novou službou mají přihlášené (ztotožněné) OSVČ k dispozici:

Důležitá fakta v kostce:

  • Zrušení zasílání inventur pohledávek OSVČ od 1. 1. 2022. Dosavadní online služba Náhled na inventuru pohledávek OSVČ bude na ePortálu ČSSZ zachována, ale pouze pro zobrazení historických údajů.
  • Pokud se nebude OSVČ sama přihlašovat do ePortálu ČSSZ, je třeba, aby zmocnila svého zástupce a toto zmocnění (pověření), ve kterém je nutné specifikovat typ a rozsah pověření, doručila ČSSZ/OSSZ/PSSZ/MSSZ (prostřednictvím tiskopisu nebo služby ePortálu).
  • K 1. 1. 2022 spuštění nové eSlužby Informace o zaplacených zálohách na pojistné na důchodové pojištění OSVČ. Součástí služby bude možnost vyplnit formulář Přehled o příjmech a výdajích OSVČ za předchozí kalendářní rok a dále možnost zobrazit přehled plateb OSVČ. Tato podslužba zobrazí klientovi veškeré platby zaúčtované pod variabilním symbolem důchodového pojištění OSVČ, a to za aktuální a předcházející kalendářní rok. Klienti tak dostanou nástroj pro kontrolu poukázaných plateb (bez ohledu na její užití).
  • Optimalizace interaktivního formuláře Přehled o příjmech a výdajích OSVČ pro přihlášené klienty na ePortálu ČSSZ. Bude se jednat o maximální možnou automatizaci vyplnění údajů z databází ČSSZ. Pro příklad je možné uvést informační panely, které se budou zobrazovat společně s formulářem. Zároveň se automaticky vyplní údaj o úhrnu zaplacených záloh na důchodové pojištění za příslušný kalendářní rok (tento údaj bude převzat z nové eSlužby Informace o zaplacených zálohách na pojistné na důchodové pojištění OSVČ). Do formuláře Přehled o příjmech a výdajích OSVČ se budou vyplňovat i další informace, například o počtu měsíců výkonu samostatné výdělečné činnosti, údaje o vedlejší samostatné výdělečné činnosti, pokud je OSVČ již dříve oznámila OSSZ, údaje o počtu měsíců, v nichž OSVČ po celý měsíc pobírala dávku z nemocenského pojištění OSVČ, atd.
  • Plná moc bude nově na ePortálu ČSSZ zřízena také jako eSlužba. Oznámení o pověření k eSlužbám (pro pověřenou osobu) bude zatím stále jako interaktivní formulář. Tiskopisy i eSlužby pro zmocnění, resp. pověření k eSlužbám budou cílit na konkrétní typ klienta (zaměstnavatel FO, zaměstnavatel PO, OSVČ, pojištěnec). Členové statutárních orgánů budou automaticky považováni za pověřenou osobu a budou využívat všechny eSlužby ČSSZ. Stávající pověření a plné moci všech subjektů budou automaticky zachovány.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688