Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  30.01.2022 18:18:28

Kryptografický krach vymazal tržní hodnotu více než 1 bilion dolarů

Bitcoin a ostatní kryptoaktiva jsou poslední dny pod mohutným tlakem výprodejů. Dění v minulém týdnu však výprodej ještě akceleroval. Poté, co se ve čtvrtek propadly akcie technologických firem, přišla vzápětí zpráva z Ruska, kde tamní centrální banka navrhla zakázat těžbu a používání kryptoměn. Na optimismu nepřidala ani předběžná zpráva, že se FED chystá na svém středečním zasedání v reakci na rostoucí inflaci zvýšit úrokové sazby. Navíc se Federální rezervní systém chystá stáhnout stimuly z trhu. Tyto události v důsledku znamenaly skokový propad rizikovějších aktiv po celém světě. 

Bitcoin jako největší digitální aktivum ztratil za pátek a sobotu více než 17 % a klesl takřka na 34.000 USD. Od svého vrcholu v listopadu ztratil více než 50 % své hodnoty. Ostatní digitální měny utrpěly stejně, případně více. Ethereum za poslední týden ztratil téměř 30 % a ještě hůře na tom byly Solana a Avalanche, které klesly takřka o 38 %. Propad se nevyhnul ani memecoinům, kdy Dogecoin odepsal 30 % a třeba Shiba Inu dokonce 38 %. 

Propad bitcoinu v mžiku vymazal miliardy dolarů

Jen za pátek se tržní kapitalizace kryptoměn snížila o 200 miliard dolarů a v sobotu k tomu přišel pokles o dalších 85 miliard USD. V loňském listopadu, kdy kryptoměny dosahovaly svých maxim, činila tržní kapitalizace 3.009 miliard dolarů. Aktuálně se tržní kapitalizace drží nad hodnotou 1.600 mld. USD. Ale v sobotu, kdy dosáhla zatím aktuálního dna, se pohybovala na úrovni 1.514 mld. USD. Samotný pokles Bitcoinu pak vymazal tržní hodnotu více než 600 mld. USD.

Graf BTC (upraveno autorem) | zdroj CoinBank

K výprodeji rizikových aktiv přispěl páteční pokles akcií společností, které podnikají v kryptosvětě. Podle dat agentury Bloomberg, například Coinbase Global Inc. v jednu chvíli ztratila téměř 16 % a klesla na nejnižší úroveň od svého veřejného debutu na jaře 2021. Hůře na tom ještě byla společnost MicroStrategy, která se propadla o 18 % poté, co Komise pro cenné papíry uvedla, že společnost nemůže vyjmout divoké výkyvy Bitcoinu z neoficiálních účetních opatření, kterými se chlubí investorům. Hromada Bitcoinu, kterou tato společnost zabývající se podnikovým softwarem vytvořila, efektivně učinila z jejích akcií zástupný ukazatel pro toto digitální aktivum. V neposlední řadě k poklesu přispěly zprávy, že se v průběhu příštího měsíce chystá americká vláda vydat počáteční vládní strategii pro digitální aktiva s vyhodnocením rizik a příležitostí, které představují.

Vzhledem k tomu, že záměry Fedu otřásly kryptoměnami i akciemi, objevilo se v oblasti digitálních aktiv dominantní téma. Bitcoin a ostatní kryptoaktiva se tak dostaly do tzv. risk-off sentimentu. Tzn., že investoři začali s výprodejem svých rizikových aktiv. Vzhledem ke své povaze a vysoké volatilitě to jsou právě kryptoměny, kterých se zbavují jako prvních. Podle ředitele a spoluzakladatele institucionální kryptoplatformy FRNT Financial, „kryptoměny jen reagují na stejný druh dynamiky, která celosvětově doléhá na riziková aktiva“. To potvrzuje i korelace mezi bitcoinem a fondem ARK Innovation ETF (ARKK). Podle Katie Stocktonové, zakladatelky a řídící partnerky společnosti Fairlead Strategies, výzkumné firmy zaměřené na technickou analýzu, dosahuje korelace od začátku roku přibližně 60 %.

Graf vývoje BTC a ARKK (upraveno autorem) | zdroj Bloomberg.com

Podle společnosti Coinglass, která je obchodní a informační platformou pro futures na kryptoměny, dosáhly ztráty obchodníků během bouřlivého konce týdne dokonce až 874 mld. USD. Podle Noelle Achesonové, vedoucí oddělení market insights ve společnosti Genesis Global Trading, jsou tato čísla ve srovnání s předchozími poklesy relativně nevýrazná. Achesonová poukazuje na to, že týdenní sklon bitcoinu, který porovnává cenu medvědích opcí s býčími, již ve středu vyskočil na téměř 15 % oproti průměru zhruba 6 % za posledních sedm dní. To signalizuje skokový nárůst medvědího sentimentu, který je v souladu s celkovou nervozitou na trhu vzhledem k současné nejistotě.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688