Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  11.01.2022 09:25:58

NFT projekt Pudgy Penguins se snaží odstřihnout své zakladatele

NFT Pudgy Penguins | zdroj opensea.io

V týmu NFT projektu Pudgy Penguins se objevují problém

NFT projekt Pudgy Penguins patří k nejoblíbenějším a nejhodnotnějším digitálním dílům. Mnohé tak překvapily změny, které se udály v minulém týdnu. Ve čtvrtek došlo k vyloučení zakladatelů z další účasti na tomto projektu. Důvody má být to, že nesplnili stanovené cíle a zároveň utratili všechny peníze určené na pokrytí těchto úkolů. Navíc se objevují zprávy z týmu, že by celý projekt měl být decentralizován. Pokud se tak, půjde o první takový počin v tomto segmentu kryptoaktiv.

Projekt Pudgy Penguins byl spuštěn v červenci loňského roku. Od té doby se stal jedním z nejúspěšnějších projektů NFT a na tržišti NFT OpenSea již vydělal přes 46.300 ETH. To v dnešních cenách etheru (ETH) dělá necelých 3,157 miliardy korun. Sbírka 8.888 tučňáků oblékajících si doplňky, jako jsou baseballové čepice a rybářské pruty, byla k mání loni v červenci za 0,03 ETH a vyprodala se za méně než 20 minut. 

Nabídky na prodej

Podle uživatele Twitteru @9x9x9eth spoluzakladatel Pudgy Penguins Cole Thereum loni v září komunitě "slíbil hru, token, vzdělávací knihu o NFT a další. Po půl roce stále ještě nezaložili tým, jsou stále ve fázi najímání zaměstnanců“. Uživatel Twitteru @9x9x9eth vlastní, dle svého vyjádření, 242 NFT Pudgy Penguins, za které utratil takřka 600 ETH a jednoho vzácného "banánového" tučňáka, za kterého zaplatil 100 ETH. I to bylo zřejmě tím hlavním důvodem, proč se měli tvůrci Pudgy Penguins obrátit na tohoto uživatele a nabídnout mu prodej skořápky za 888 ETH (zhruba 60,5 mil. korun). Ten však tuto nabídku odmítnul. Nicméně tweety tohoto uživatele podpořily hodnotu celého projektu. Před jejich zveřejněním byla minimální cena některého tučňáka přibližně 0,6 ETH (40.920 Kč). Dnes se minimální cena už pohybuje na úrovni 1,77 ETH, což je víc než 120 tis. korun. To strhlo několik dalších zájemců o tento projekt, kteří tvůrcům zaslali své nabídky na odkup. Mezi nimi byli například spoluzakladatel NFT tržiště Mintable, nebo sběratel NFT Luca Netze z investičního fondu Netz Capital. Nejvyšší nabídka na odkup pak činila 750 ETH (51,15 mil. korun).

Ne všem se zamlouvá možnost odkupu 

Vzhledem k tomu, že zakladatelský tým Pudgy Penguins dostává malé procento na licenčních poplatcích z každého prodeje NFT, uvažují významní členové tohoto projektu jako NFT hedgeový fond Starry Night Capital nebo eGirl Capital o migraci celého projektu včetně jeho členů do úplně nového projektu. Ten by chtěli pojmenovat Wrapped Penguins. Záměr, který nutí k této myšlence, je zřejmý. Někteří členové nechtějí, aby vyloučení zakladatelé měli další profit z fungování celého projektu.

S touto myšlenkou jsou spojené první kroky, kdy jsou pro současné držitele tučňáků k dispozici tzv. "zabalení tučňáci". Ty mají podobu bezplatné mince a jsou dostupné na platformě NFT Metadrop. Pořízením zabaleného tučňáka by došlo k přerušení veškerých vazeb na původní tým zakladatelů a postupnému vytvoření paralelní komunity. Ta by byla řízena pomocí rámce decentralizované autonomní organizace (DAO).

Obal je inteligentní smlouva, která vezme aktivum a vydá paralelní aktivum, což umožní držiteli NFT Pudgy Penguins držet identického "zabaleného" tučňáka. Projekt Wrapped Penguins uvedl, že držitel bude moci svůj token kdykoli "rozbalit" do původního NFT. Wrapped Penguins by se tak mohl stát vůbec prvním čistě decentralizovaným PFP projektem.

Srovnání s projekty blockchainů jako Bitcoin, či Ethereum

Nedávné události připomínají bitvy, které sužovaly hlavní blockchainy, jako jsou Bitcoin a Ethereum, známé v tomto odvětví jako "hard forky". Bitva o kontrolu nad projektem Pudgy Penguins také vyvolává otázky týkající se správy a řízení komunit NFT jako, co se stane, když se zakladatelům nepodaří splnit stanovené cíle nebo když v samotných komunitách dojde k vnitřním bojům. V akciové společnosti by akcionáři odvolali generálního ředitele, nebo rovnou celé představenstvo. Ve světě kryptoměn a NFT se však jedná o první pokus udělat v podstatě totéž.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688