Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  03.12.2021 08:30:00

Vyšší krizové ošetřovné je opět aktivováno a to zpětně od listopadu. Z 25.000 Kč příjmu dostanete za 14 dní karantény 8.300 Kč.

Jako „krizové ošetřovné“ se označuje dávka ošetřovného vyplácená v době mimořádných opatření vyhlášených vládou a má zabezpečit příjem těm zaměstnancům, kteří musí zůstat doma kvůli péči o dítě či závislou osobu. Naposledy bylo krizové ošetřovné platné od března do června 2021. Kvůli podzimnímu nárůstu počtu onemocnění, nařízených karantén mezi dětmi a uzavírání tříd a škol, má být krizové ošetřovné opět aktivováno a vypláceno od 1.11.2021 do 28.2.2022. Co tedy krizové ošetřovné mění?

Výše krizového ošetřovného
Pokud vládní návrh schválí senát a prezident (což se očekává), bude krizové ošetřovné vypláceno ve výši 80% redukovaného denního vyměřovacího základu, namísto standardních 60%. Zároveň je stanovena minimální výše krizového ošetřovného na 400 za kalendářní den (při plném úvazku) pro zaměstnance v pracovním nebo služebním poměru, přičemž se tato částka poměrně krátí při sjednaném kratším úvazku. O krizové ošetřovné bude možné zažádat i zpětně, a to za období od 1. listopadu 2021 do konce února 2022.

Délka krizového ošetřovného

Doba vyplácení krizového ošetřovného bude trvat po celou dobu nařízené karantény či po dobu uzavření třídy, školy, stacionáře či jiného sociálního zařízení, namísto dosavadních maximálních 9 dnů (resp. 16 dnů pro samoživitele). Nárok na výplácení ošetřovného nevzniká za dny školních prázdnin a dny ředitelského volna.

Konkrétní výši vašeho krizového ošetřovného si můžete spočítat na našich kalkulačkách pro tento i příští rok:

Krizové ošetřovné 2021

 





 

Krizové ošetřovné 2022







Nárok na krizové ošetřovné
Na krizové ošetřovné mají nárok zaměstnanci, lidé pracující na dohodu o provedení práce nebo na dohodu o provedení činnosti, pokud byli účastni nemocenského pojištění aspoň ve třech  předcházejících kalendářních měsících. Pro OSVČ nejsou tentokrát plánovány tzv. „výzvy – ošetřovné pro OSVČ“, jak tomu bylo na jaře letošního roku, ale ošetřovné je tentokrát zapracováno pod kompenzační bonus.

Krizové ošetřovné lze čerpat na péči o dítě mladší 10 let (pokud dítě dosáhne desíti let až v průběhu čerpání, toto může dále pokračovat). Bez ohledu na věk lze krizové ošetřovné ale také čerpat při péči o nezaopatřené dítě, které je závislé na pomoci jiné osoby aspoň ve stupni I (lehká závislost) a nezaopatřené dítě se speciálními vzdělávacími potřebami, se závažnými vývojovými poruchami chování, souběžným postižením více vadami nebo autismem, jestliže nemůže navštěvovat školu z důvodu mimořádného opatření při epidemii. Ustanovení také počítá s nárokem na ošetřovné pro ty, kteří by převzali péči o osoby v nějakém stupni závislosti, pokud by došlo k uzavření denního či týdenního stacionáře (nebo obdobného zařízení).

Standardně má nárok na ošetřovné zaměstnanec, který žije s osobou, o kterou pečuje, v jedné domácnosti. Pro účely krizového ošetřovného se okruh osob, které mohou o dítě či osobu pečovat rozšiřuje na příbuzné v přímé či vedlejší linii – to jsou například prarodiče, tety a strýcové či starší sourozenci, pokud jde o zaměstnance s nemocenským pojištěním. Příbuzenský vztah se pro účely žádosti bude dokládat pouze čestným prohlášení. Pečující se mohou při péči o dítě či osobu neomezeně střídat – není však možné vystřídat se v péči v průběhu stejného dne.

05.12. 10:07  Děláte si srandu (Pavla)
04.12. 12:24  Jak (joseph)
04.12. 09:00  Pani (Lenka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688