Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  18.01.2022 08:00:00

Izolačka je aktuální - při hodinové mzdě 150 Kč dostanete za 6 dní karantény navíc 2.160 Kč.

Počty lidí, nakažených covid-19, začínají opět stoupat a očekává se tedy i stoupající počet lidí, kteří se ocitnou mimo práci kvůli nařízené karanténě či izolaci. Jak to bude s náhradou jejich mzdy?

Ke konci roku 2021 vláda schválila (obnovila) zvýšení náhrady mzdy při karanténě či izolaci o dočasný bonus tzv. „Izolačku“. Izolačka představuje příspěvek až 370 denně za každý kalendářní den nařízené karantény či izolace. Bonusová Izolačka vám náleží maximálně za prvních 14 dnů; od případného 15. dne dostává zaměstnanec klasickou nemocenskou od státu, u které se s příspěvkem nepočítá. Zaměstnavatel příspěvek vyplatí společně s obvyklou náhradou mzdy, která dosahuje 60 procent redukovaného vyměřovacího základu.

Na příspěvek dosáhnou pouze zaměstnanci s karanténou (izolací) nařízenou po 30. listopadu 2021, avšak ta musela trvat k 23. prosinci 2021. Nejdéle bude příplatek vyplácen k 28. 2. 2022.

Příspěvek se neposkytuje za zameškané dny jako náhrada mzdy, ale za kalendářní dny. Aby ale zaměstnanci s nižšími příjmy nedostali v součtu náhrady mzdy a Izolačky víc, než je jejich mzda, nesmí celkový součet náhrady mzdy a Izolačky přesáhnout 90 % průměrného výdělku zaměstnance za počet neodpracovaných hodin.

Výši výdělku, na který máte nárok, ocitnete-li se v karanténě či v izolaci vám usnadní vypočítat naše kalkulačka Izolačky. Karanténa s bezprostředně navazující izolací se považuje za jednu událost. V naší kalkulačce stačí vyplnit několik údajů.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na příspěvek mají mimo zaměstnanců nárok i tzv. dohodáři, tedy ti, kteří vykonávají pojištěnou činnost na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce (u dohody o provedení práce příjem nad 10 tis. Kč měsíčně, u dohody o pracovní činnosti příjem od 3.500 měsíčně).

OSVČ na izolačku nárok nemají; při splnění podmínek mají možnost využít Kompenzační bonus.

Pokud máte nařízenou karanténu či izolaci, ale můžete vaši práci vykonávat z domova (zdravotní stav a povaha práce to dovoluje), pak vám nárok na náhradu mzdy ani Izolačku nevzniká.

O izolačku se nemusí nijak žádat, ale zaměstnanec musí zaměstnavateli ohlásit nařízenou karanténu nebo izolaci. ČSSZ zašle zaměstnavateli na jeho žádost informaci, že od ošetřujícího lékaře či KHS obdržela informaci o nařízení karantény (eNeschopenku), jejím trvání a ukončení. Izolačku pak zaměstnanec obdrží v následující výplatě spolu s náhradou mzdy.

ZDE shrnuje ČSSZ možné případy, jak a kdo vystavuje eNeschopenku při nařízení karantény a izolace.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688