FS (Finanční správa)
Dotace  |  25.10.2021 12:00:00

Prověřování kompenzačních bonusů – jen jedna žádost z tisíce

Finanční správa byla v loňském roce pověřena správou tzv. kompenzačního bonusu, což kromě výplaty bonusu znamená i kontrolu dodržování zákonných podmínek pro jeho přiznání. Během pandemie, která začala na jaře roku 2020, přijala Finanční správa zhruba 2,7 mil. žádostí, na jejichž základě vyplatila žadatelům kompenzace za více než 44 mld. .

Zákonnou povinností správce daně je zároveň kontrolovat, zda žadatelé nezneužívají této státní pomoci, a proto Finanční správa od jara 2020 kontinuálně monitoruje výplatu kompenzačního bonusu. V některých případech Finanční správa zjistila jeho zneužití a podala 133 trestních oznámení, přičemž bylo před neoprávněnou výplatou uchráněno cca 47 mil. .

V současné době Finanční správa oslovuje žadatele o kompenzační bonus, u kterých bylo na základě spolupráce s jinými resorty zjištěno, že souběžně čerpaly kompenzační bonusy a covidové podpory vyplácené jinými resorty, u nichž zákon souběh výslovně zakazuje. „Za období letošního roku bylo zjištěno možné pochybení jen u cca 2,5 tisíce žadatelů, což v porovnání s jejich celkovým počtem nelze hodnotit jako cílené a plošné zneužívání zákona,“ doplňuje generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová. Pozitivní je, že vzhledem k celkovému množství žadatelů a k celkově vyplacené částce nejsou zjišťovány četné případy a částky žádané či vyplacené v těchto případech dosahují jen zlomku částek oprávněně vyplacených.

Finanční správa bude v prověřování oprávněnosti vyplacených kompenzačních bonusů nadále pokračovat i v dalších jeho oblastech, a to včetně oprávněnosti vyplacení kompenzačních bonusů společníkům společností s ručením omezeným či skutečnosti, zda žadatelům o kompenzační bonus na základě skutečností uvedených v jejich žádostech nevznikla povinnost podat daňová přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Tyto oblasti budou postupně prověřovány v závěru letošního a začátkem příštího roku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688