FS (Finanční správa)
Dotace  |  02.03.2021 13:00:00

Finanční správa začíná přijímat žádosti o nový kompenzační bonus 2021

Zákon o novém kompenzačním bonusu prošel legislativním procesem a Finanční správa začíná se zpracováváním žádostí živnostníků, společníků malých s. r. o. a osob pracujících na dohodu. Nárok na bonus vzniká nově podnikatelům, u kterých došlo ke snížení příjmů z jejich podnikatelské činnosti alespoň o 50 % oproti měsíčnímu průměru za čtvrtletní srovnávacího období z doby před vypuknutím pandemie.

Podat žádost je nadále možné e-mailem, datovou schránkou, poštou či osobně na podatelně. Nejpohodlnějším způsobem je využití webové aplikace. „Finanční správa opět připravila i pro nový kompenzační bonus 2021 aplikaci, která usnadní vyplnění žádosti. Její využití urychlí zpracování i následné vyplacení bonusu a umožňuje automatický výpočet nároku, protože ne všichni žadatelé dosáhnou na částku 1 000 za každý den.“ říká generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Výše nového kompenzačního bonusu 2021 je až 1 000Kč/den - pro OSVČ a společníky s.r.o. Zákon zavádí dvě bonusová období, únor a březen 2021, která nejsou spojena s trváním nouzového stavu. Pokud si žadatel požádal o původní kompenzační bonus za období od 1. do 15. 2021 února, je stále možné žádat i o nový kompenzační bonus 2021. Ten bude snížen o již vyplacenou částku tak, aby maximální možná výše podpory za únor 2021 od Finanční správy byla 28 000 . Pro subjekty s nižšími příjmy (například důchodci a studenti) může být částka bonusu v individuálních případech redukována, aby nedocházelo v jednotlivých případech k vyšší kompenzaci, než činil skutečný pokles jejich reálných příjmů v daném období.

V případě osob vykonávajících práci na základě dohody o práci konané mimo pracovní poměr činí výše kompenzačního bonusu 500 za každý kalendářní den bonusového období. Nově mohou při splnění podmínek o nový kompenzační bonus 2021 žádat i podnikatelé a společníci, kteří byli v karanténě. V případě OSVČ či společníků, kterým je kompenzační bonus poskytován z důvodu nařízené karantény či izolace, je výše kompenzačního bonusu 500 za každý kalendářní den bonusového období, kdy byla karanténa či izolace nařízena.

Nový kompenzační bonus 2021 vyplácí Finanční správa podle nového zákona za odlišných podmínek, než se proplácely předešlé kompenzační bonusy. Finanční správa proto musí nově nastavit a vytvořit systém ke kontrole, zpracování a vyplácení žádostí o podporu. „Prosíme veřejnost o trpělivost, žádosti začínáme přijímat ke zpracování od dnešního dne, ale proplácení bonusu začne nejdříve od poloviny března,“ doplňuje generální ředitelka.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688