Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  04.10.2021 11:21:09, aktualizováno 10.10.2021 09:01:42

Hodnotové akcie přinesou o 5 až 10% vyšší návratnost než celý trh, domnívá se Arnott

Zakladatel společnosti Research Affiliates Rob Arnott představuje mezi investory známé jméno a na Yahoo Finance hovořil o své nové analýze, podle které by hodnotové akcie měly v následujících letech vynášet znatelně více než celý trh. Expert konkrétně hovoří o 5 – 10% dodatečné návratnosti během následujících deseti let. Jedním z důvodů jsou relativní valuace – zatímco celý trh je nyní „plně naceněný“, u hodnotových akcií to neplatí.

Následující graf ukazuje relativní výkony hodnotových a růstových akcií, světlá křivka pak jejich relativní valuace:
1
Zdroj: Yahoo Finance, Youtube

Hodnotové akcie si podle obrázku vedly dlouhodobě lépe než růstové, trend se zlomil po finanční krizi. Od té doby klesá i relativní valuace hodnotových akcií, která se nyní i přes růst dosažený v posledních měsících drží stále velmi nízko. Arnott míní, že právě tento faktor ukazuje, jak moc dobře si mohou hodnotové akcie vést ve srovnání s růstovými. Jak ale vůbec definovat hodnotovou akcii?

Expert poukázal na to, že tradičně se v této oblasti používá poměr tržní ceny akcie a její účetní hodnoty PBV. Podle Arnotta jde ale již nějaký čas o zavádějící měřítko, protože účetní hodnota akcie neodráží hodnotu některých aktiv, jako třeba značku či know-how. Může být proto lepší používat PBV upravené o hodnotu těchto aktiv či násobky, jako je cena akcie k tržbám nebo ziskům na akcii.


Následně jde o to, co je již odraženo v cenách růstových a hodnotových akcií. Ty první se obchodují s vyššími valuačními násobky a existuje k tomu dobrý důvod, protože „trh není hloupý“. Mohou mít lepší produkt, lepší management, lepší výhled. Opak platí o hodnotových akciích. Ty růstové tedy přinesou vyšší zisky, jen pokud budou ještě lepší, než se čeká. Hodnotové zase zklamou jen v případě, pokud budou ještě horší, než se očekává. Investice do nich tak mohou v některých případech zklamat, ale podle Arnotta ty další mohou přinést zajímavou návratnost, protože se u nich věci vydají lepším směrem, než byla nastavena očekávání.

Některé růstové a technologické akcie mohou podle experta zase zklamat a uvedl v této souvislosti příklad společnosti Cisco. Ta byla v roce 2000 krátce nejhodnotnější firmou světa s vysokými valuacemi a cenou akcií. V následujících dvaceti letech pak skutečně dovedla zvyšovat své zisky v průměru asi o 12 % ročně. Ale akcie samotné již ani zdaleka nedosahovaly cen jako z roku 2000.

Technologické akcie jako celek přinesou podle Arnotta negativní reálnou návratnost. V souvislosti s tímto sektorem a růstovými akciemi obecně přitom bývá často zmiňována jejich vyšší citlivost na rostoucí sazby. Arnott k tomu ale uvedl, že podle mezinárodních dat je vazba mezi pohybem sazeb na straně jedné a relativními výkony růstových a hodnotových sazeb na straně druhé překvapivě nízká.

Zdroj: Yahoo Finance


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688