David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  29.09.2021 15:58:06

Moje nejlepší technologické IPO, které je vhodné nyní koupit

Pokud jste někdy navštívili některou ze sociálních sítí, pravděpodobně znáte společnost Squarespace (NYSE:SQSP), která je poskytovatelem platformy pro firmy a tvůrce, kteří si mohou vytvořit online prezentaci. Dělá si reklamu na své podnikání a sponzoruje některé z největších influencerů na sociálních sítích.

Přesto je to víc než známost společnosti Squarespace, co z ní dělá mou zatím nejoblíbenější technologickou primární veřejnou nabídku akcií (IPO) v roce 2021. Díky spoustě reklamy a přitažlivosti pro rozvoj online podnikání by tato společnost mohla být pro dnešní investory skvělou investicí. Její podnikání disponuje kvalitami, které má příliš málo nově zveřejňovaných společností bez ohledu na jejich odvětví. Přečtěte si, jaké to jsou.

Byla společnost Squarespace připravena na vstup na burzu?

Společnost Squarespace vstoupila na veřejné trhy v květnu prostřednictvím přímého vstupu na burzu, což je metoda, která umožňuje společnostem obejít tradiční finanční instituce, které provádějí IPO, a umožňuje interním osobám, zaměstnancům držícím akcie a prvním investorům prodávat své akcie přímo veřejnosti. 

Byl to však neslavný debut. Společnost Squarespace zahájila obchodování na ceně 48 dolarů za akcii a první den obchodování na newyorské burze zakončila na ceně těsně nad 43 dolary za akcii, což představuje 13% pokles oproti referenční ceně 50 dolarů za akcii.

V následujících týdnech se sice akciím podařilo vyšplhat až na téměř 65 dolarů za akcii, nicméně akcie Squarespace se z těchto maxim propadly o 37 % a nyní se obchodují pod úrovní, na které první den uzavřely. 

U rostoucího podniku, jakým Squarespace je, se zdá být chybou trhu, že jej zavrhl kvůli inflačnímu rozruchu uprostřed vlny technologických IPO. Hráči na trhu se v obavách z dopadů inflace vyhýbali investicím do rychle rostoucích technologických akcií. Využití tohoto omylu trhu by mohlo být příležitostí pro chytré investory.

Vyrovnání ceny akcií s obchodním potenciálem

Společnost Squarespace rychle roste. Sportuje s 3,9 milionu unikátních předplatitelů, což je o 15 % více než loni a o 5 % více než na konci roku 2020. To je významné, protože toto číslo neznamená celkový počet webových stránek, ale zahrnuje zákazníky se samostatným předplatným pro plánování, sociální službu nebo účet pro pohostinství. Pokud má tedy někdo předplatné pro webové stránky, doménu a pracovní prostor Google, počítá se to jako jeden jedinečný účet.

Průměrný příjem na jednoho předplatitele vzrostl v daném období o 6 % na 193 USD. Za poslední dva roky rostly celkové příjmy 28% tempem. V posledním čtvrtletí se příjmy zvýšily o 31 % a dosáhly 196 milionů dolarů, přičemž příjmy z předplatného se na celkových příjmech podílely 94 %.

Důvodem růstu je mimo jiné to, že se zabývá něčím velmi složitým - návrhem webových stránek - a neuvěřitelně usnadňuje jejich tvorbu koncovým uživatelům. Rozhraní "vše v jednom" umožňuje nejen online prezentaci, ale také možnost elektronického obchodu. Zdá se, že uživatelé reagují na jeho schopnost nabídnout doménu, webové stránky, e-mail a výkladní skříň, a to vše s funkcí drag-and-drop za rozumnou cenu.

Ve druhém čtvrtletí vykázala ztrátu 234,5 milionu dolarů oproti zisku 18,5 milionu dolarů v loňském roce, ale to proto, že náklady spojené se vstupem na burzu jsou zahrnuty do čísel podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP). Po odečtení těchto údajů dosáhla společnost Squarespace upraveného zisku před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) ve výši 42,6 milionu dolarů, což je o 39,5 milionu dolarů více než před rokem. Společnost byla dokonce schopna vykázat volný peněžní tok ve výši 10 milionů dolarů.

Společnost Squarespace je trvale zisková a v loňském roce dosáhla čistého zisku 30,6 miliardy dolarů. USD a v roce 2019 vykázala volný peněžní tok ve výši 95 milionů USD a v roce 2020 přes 152 milionů USD.

Jedná se o rychle rostoucí společnost, která produkuje velké tržby a zisky, a předpokládá, že tato úroveň růstu bude pokračovat. Očekává se, že tržby vzrostou v průměru o 25 % a volný peněžní tok se bude pohybovat mezi 102 a 116 miliony USD

 

Malé podniky mají více příležitostí


Ačkoli je Squarespace známý především díky svým šablonám webových stránek, nabízí také hostingové služby a možnosti transakcí v oblasti elektronického obchodování, podobně jako služby společností Shopify (NYSE:SHOP), Wix.com (NASDAQ:WIX) a BigCommerce.


Povaha její platformy "vše v jednom" nabízí malým a středním podnikům a nezávislým tvůrcům možnost vytvářet, budovat a spravovat svou online prezentaci a osobu.


Squarespace uvádí, že na celém světě existuje přibližně 800 milionů malých a středních podniků a samostatně výdělečně činných osob, z nichž 46 % ještě není ani online. To mu v blízkém a střednědobém horizontu poskytuje celkový oslovitelný trh v hodnotě přibližně 150 miliard dolarů, což mu dává velký, nevyužitý trh, který může efektivně a se ziskem obsadit. 


Očekává se, že výdaje na softwarové aplikace pro elektronické obchodování vzrostou z 6,3 miliardy USD v roce 2020 na 7,3 miliardy USD v roce 2024. To dává společnosti Squarespace šanci odemknout nové příležitosti ke zpeněžení své platformy, jako je nedávná akvizice společnosti Tock, platformy zaměřené na rezervace, pohostinství a správu objednávek v restauracích. Koupě společnosti Tock umožňuje společnosti Squarespace rozšířit nabídku v oblasti pohostinství, aby urychlila prodej, poskytla větší marketingové integrace a spojila se přímo se svými zákazníky.

 

Squarespace čelí konkurenci, ale stále je vítězem


Společnost Squarespace dělá svůj byznys správně. Na rozdíl od mnoha předchozích společností si tento poskytovatel webových stránek pěstoval své podnikání v soukromí, počkal, až bude mít úspěšný byznys z hlediska tržeb a zisků, a pak vstoupil na burzu.


Jak již bylo uvedeno, má silnou konkurenci. Větším konkurentem je například společnost Wix, jejíž tržní hodnota je více než dvakrát vyšší než tržní hodnota společnosti Squarespace (5,8 miliardy dolarů), zatímco společnost Shopify s hodnotou 184 miliard dolarů ji překonává. Avšak zatímco první jmenovaný se obchoduje za desetinásobek tržeb a druhý za 48násobek, Squarespace dosahuje přibližně osminásobku tržeb


Tento sektor bude i nadále růst a navzdory výprodeji technologických akcií je Squarespace díky své vedoucí pozici a hluboce zlevněným akciím mým nejoblíbenějším letošním technologickým IPO.  

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688