Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.06.2023 17:25:00

Kterým technologickým společnostem trhy nyní nejvíce fandí?

Valuace tak, jak jsou většinou chápány, jsou pokusem vztáhnout cenu akcií k něčemu více či méně relevantnímu. Tak, abychom získali nějakou představu o proporcích podobně, jako chceme třeba u pečiva mít představu o tom, jaká je cena na gram. Čím hůře uchopitelný, a konkrétní je byznys dané firmy, o to volnější bývá ona relevantní věc. Do této skupiny patří i poměr cen akcií k tržbám a my se dnes podíváme, co s valuacemi na této úrovni u nejpopulárnějších technologií dělají AI spekulace, vize a příběhy.

Nejvyšší vypovídací schopnost má mezi valuačními násobky poměr ceny akcií k tzv. volnému toku hotovosti na vlastní jmění FCFE. Tedy k tomu, co firma skutečně vydělává pro akcionáře. Od tržeb je k FCFE dlouhá cesta (marže a investice do dlouhodobých aktiv i pracovního kapitálu). Poměr cen akcií k tržbám P/S je tak z mého pohledu někdy spíše z nouze ctnost právě u firem, které sice už něco generují, ale zisky to nejsou a pozitivní FCFE už vůbec ne.

Bespoke ale v následujícím grafu porovnává P/S u velkých technologických firem. Možná kvůli tomu, že u nich očekává revoluci způsobenou novými technologiemi. Která jejich současné hospodaření posouvá co se týče nejistoty kolem zisků a FCFE opět na úroveň firemní mládeže:

blue chips
Zdroj: Twitter

Pokud porovnáváme poměry cen a zisků na akcii PE, do jeho velikosti z fundamentálního pohledu promlouvá požadovaná návratnost (riziko dané akcie) a očekávaný dlouhodobý růst. U P/S do hry vstupují ještě marže a dobře to ukazuje graf: Na počátku grafu je P/S nejníže u Amazonu, nejvýše u společnosti Meta a vysvětlení nemusíme hledat moc dlouho: Druhá společnost má pětiletý průměr provozních marží na 37 %, první na necelých 5 %.

Pointa grafu bude ale samozřejmě zejména v tom, jak moc nahoru vystřelila NVIDIA. V menším měřítku to také platí o Microsoftu, i když ani tyto akcie se neobchodují na maximech z roku 2021/22. Jde totiž o společnosti, které bývají nejvíce zmiňovány v souvislosti s potenciálem AI. Valuačně naopak dost spadla zmíněná Meta – metaverzum fantazii investorů nepodráždilo zdaleka tolik, jako AI. Příběh má samozřejmě každá jedna akcie, například v ARK Invest věří, že nejzajímavější sázkou na AI může být Tesla. Svého případného oblíbence si v grafu může najít každý sám, já se ještě vrtnu k valuacím celého trhu. Přesněji řečeno trhu s technologiemi a bez nich:

Podle dat Yardeni Research je nyní PE celého indexu SPX na 18,5. Tomu se tu poměrně často věnuji, ale dnes chci poukázat právě na to, že bez technologií je PE na 16,8. Ani to není pro tento podindex z hlediska posledních deset, dvaceti let málo. Nicméně přece jen je o něco blíže historickému standardu. Technologie pak mají PE na 25,6 a na rozdíl od zbytku trhu se tak šplhají blízko vrcholům dosaženým v roce 20/21.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:21  Česká koruna na pozitivní vlně ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:21  Dolar vstřebal zasedání Fedu, teď čeká na payrolls ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:19  Tisková konference Powella přinesla na trh volatilitu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688