plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  24.09.2021 00:00:00

Koncert Plzeňské filharmonie, radnice a japonské firmy byly cílem návštěvy velvyslance Japonska

Koncert Plzeňské filharmonie, radnice a japonské firmy byly cílem návštěvy velvyslance Japonska

Japonský velvyslanec J. E. Hideo Suzuki zavítal do Plzně. Ve čtvrtek 23. září se zúčastnil zahájení abonentní řady Platina velkolepým koncertem Šeherezáda pod taktovkou japonského dirigenta Chuheie Iwasaki. V pátek ráno japonského velvyslance přijal na radnici primátor města Martin Baxa. Jeho cesta poté pokračovala do japonských firem sídlících v Plzni.

Přijetí na radnici (foto: M. Pecuch)

Přijetí na radnici (foto: M. Pecuch)

Japonské město Takasaki a Plzeň vlastně spojilo pivo. Pivovar společnosti Kirin Beer v Takasaki měl s pivovarem v Plzni už před rokem 1990 dlouholeté technicko-hospodařské styky. Na těchto základech bylo dohodnuto partnerství obou měst, smlouva byla podepsána 1. srpna 1990. Kromě piva Plzeň s Takasaki spolupracuje v oblasti environmentálních projektů, především v roce 2010 při plánování spalovny pro Plzeň bylo Takasaki naší inspirací. Třetím pojítkem, a velmi silným, je kooperace v oblasti kultury. Divadlo ALFA je pravidelným hostem v Takasaki, i letos, přes velmi přísné japonské restrikce v oblasti covidových opatření, se vydali na turné, které sklidilo velký ohlas. V roce 2015, kdy jsme byli Evropským hlavním městem kultury, mělo Japonsko dokonce samotný program. V loňském roce jsme již oslavili, i když jen částečně, 30 let spolupráce s naším partnerským městem, kdy jsme připravili výstavu kaligrafií a výstavu shrnující tři desítky let spolupráce,“ připomněl historii partnerství primátor Martin Baxa.

Dalšími tématy setkání primátora a velvyslance byly uhlíková neutralita, veřejná doprava a japonské společnosti v Plzni. Velvyslanec Hideo Suzuki poděkoval vedení města za setrvalou podporu zdejším společnostem a připomněl, že pro japonské firmy je v současnosti velkým omezením přicestování z Japonska do České republiky, kdy například firmy nemůžou dále školit své zaměstnance, protože Japonsko uplatňuje tvrdé restrikce pro vycestování a navrácení do země.

Významným symbolem česko-japonských vztahů se stalo vybudovaní japonské zahrady Showa-en v areálu Zoologické a botanické zahrady města Plzně v roce 2004.

Ve čtvrtek 23. září se zúčastnil japonský velvyslanec Hideo Suzuki velkolepého koncertu Šeherezáda & Chuhei Iwasaki Plzeňské filharmonie. Do posledního místa zaplněný Velký sál Měšťanské besedy nadchl Dvořákův Karneval, Šeherezáda Rimského-Korsakova a především unikátní provedení Symfonie a moll Jana Kubelíka, která měla v Plzni svoji novodobou premiéru. Naposledy byla totiž uvedena v roce 1939 s Českou filharmonií řízenou Rafaelem Kubelíkem. Vzácnými hosty v hledišti byli i potomci Jana Kubelíka – jeho vnuk Radvan Kubelík s manželkou Zuzanou. Plzeňská filharmonie, skvěle řízená svým novým šéfdirigentem Chuheiem Iwasakim, byla odměněna zaslouženým závěrečným dlouhotrvajícím aplausem. Koncert vznikl ve spolupráci se Společností Jana Kubelíka a Český rozhlas z něj pořídil zvukovou nahrávku.

Mimořádným a zplnomocněným velvyslancem v České republice se Hideo Suzuki stal v září 2020.

Text: Adriana Jarošová

Fotogalerie

Japonský velvyslanec J. E. Hideo Suzuki zavítal do PlzněJaponský velvyslanec J. E. Hideo Suzuki zavítal do PlzněJaponský velvyslanec J. E. Hideo Suzuki zavítal do PlzněJaponský velvyslanec J. E. Hideo Suzuki zavítal do PlzněJaponský velvyslanec J. E. Hideo Suzuki zavítal do PlzněJaponský velvyslanec J. E. Hideo Suzuki zavítal do PlzněJaponský velvyslanec J. E. Hideo Suzuki zavítal do PlzněJaponský velvyslanec J. E. Hideo Suzuki zavítal do PlzněJaponský velvyslanec J. E. Hideo Suzuki zavítal do PlzněJaponský velvyslanec J. E. Hideo Suzuki zavítal do PlzněJaponský velvyslanec J. E. Hideo Suzuki zavítal do Plzně

Zveřejněno: 24. 9. 2021, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688