plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  09.08.2022 00:00:00

Plzeňská filharmonie byla nominována na cenu Opus Klassik

Plzeňská filharmonie byla nominována na cenu Opus Klassik

Plzeňská filharmonie získala za nahrávku CD se skladbami italského skladatele Ermanna Wolf-Ferrariho nominaci na prestižní německou hudební cenu Opus Klassik. Ceny, které budou předány druhý víkend v říjnu, se udělují ve 27 kategoriích hudebním osobnostem a za významné nahrávací počiny v oblasti klasické hudby. Na disku je skladatelův Houslový koncert D dur, op. 26 v podání Albana Beikirchera a Divertimento, op. 20. Plzeňskou filharmonii řídil její současný šéfdirigent Chuhei Iwasaki. CD bylo vydáno německou agenturou Ars Produktion.

Alban BeikircherAlban Beikircher absolvoval vysokoškolská studia u Joshuy Epsteina v Saarbrückenu a zároveň ve třídě sólové hry u Yfraha Neamana na Guildhall School of Music and Drama v Londýně. Jeho rozsáhlé koncertní aktivity ho zavedly téměř do všech evropských zemí, do Izraele, Číny, Saudské Arábie a Egypta. Vystupoval na mnoha význačných hudebních pódiích a festivalech, jako sólista účinkoval s Mnichovskými symfoniky, Mnichovským komorním orchestrem, rumunskou Státní filharmonií Arad, Symfonickým orchestrem Státní opery v Szegedu, Slezským komorním orchestrem Katovice, orchestrem Kammersinfonie Stuttgart a dalšími. Vedle několika rozhlasových nahrávek vydal u významných společností četná CD. Významným počinem se stal v mozartovském roce 2006 pětidílný cyklus koncertů, v nichž spolu s Anthonym Spirim provedl v kombinaci se soudobými díly na pozvání Essenské filharmonie všechny Mozartovy houslové sonáty. Mimořádný ohlas vzbudila v mezinárodním odborném tisku nahrávka Houslového koncertu Ermanna Wolf-Ferrariho za doprovodu Plzeňské filharmonie uskutečněná roku 2021 u společnosti ARS. Stala se Albem týdne Bavorského rozhlasu i ORF. Ve stejném roce rovněž vyšla u Amadeus-Verlag ve Winterthuru Beikircherova nahrávka jím objeveného Smyčcového kvartetu a moll stejného skladatele.

Chuhei Iwasaki je český dirigent japonského původu. Spolupracuje s předními orchestry v Čechách i na Slovensku, v Plzeňské filharmonii byl od sezony 2019/2020 na pozici stálého hostujícího dirigenta a od koncertní sezony 2021/2022 je jejím novým šéfdirigentem.

Chuhei Iwasaki

Chuhei Iwasaki

Plzeňská filharmonie je orchestrem žádaným v České republice i v zahraničí. Podniká četná turné a vystupuje na prestižních podiích Evropy a USA. V posledních sezonách vystoupili s Plzeňskou filharmonií mimo jiné Tai Murray, Pascal Rogé, Lilya Zilberstein, Juliane Banse, Sergej Nakarjakov, Anne Queffélec, Jeremy Menuhin, Gautier Capucon, Ivan Ženatý, Igor Ardašev, Michaela Fukačová, Julian Pflugmann, Nikita Boriso-Glebsky nebo Gabriela Demeterová. V minulosti byli významnými hosty i Ramon Vargas, Montserrat Caballe a také řada vynikajících dirigentů, např. sir Charles Mackerras, Václav Talich, Jiří Bělohlávek nebo Libor Pešek.

Editace textu: Eva Barborková


Zveřejněno: 9. 8. 2022, Martin Pecuch


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688