Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  25.08.2021 17:27:00

Doba cyklických, nebo defenzivních akcií?

Jsou akcie indikátorem dalšího dění na dluhopisech, či dluhopisy dalšího dění na akciích? Nebo se to mele jednou tak, podruhé onak? Toto téma lze řešit na úrovni celých trhů, či u akcií sektorově a právě do toho se dnes pustíme. Včetně pohledu na to, co by se mohlo dít v případě, že se naplní předpovědi Goldman Sachs.

1 . Dluhopisy a cyklické/defenzivní akcie: Následující graf ukazuje vývoj výnosů desetiletých vládních obligací v USA a výkony cyklických akcií relativně k defenzivním. Jelikož jsou dluhopisy atraktivnější v době nižších inflačních tlaků (jejich ceny rostou a výnosy klesají), dalo by se teoreticky čekat, že s výnosy půjde dolů i výkon cyklických akcií (relativně k defenzivě). Pokud naopak ekonomika jede naplno a rostou inflační tlaky, výnosy obligací by měly růst (jejich ceny klesat) a zároveň by měla získávat cyklická část akcií nad defenzivou. Je tomu tak?

1
Zdroj: Twitter

Graf teorii potvrzuje, růst výnosů jde ruku v ruce se sílou cyklických akcií, pokles výnosů s defenzivou. Jak se ale na graf dívám, o nějakém systematickém předstihu jedné, či druhé strany těžko hovořit. Jinak řečeno, těžko tvrdit, že by dluhopisy systematicky indikovaly, co se za nějaký čas stane na akciích, či naopak.

2 . Kam dál? Posledních pár měsíců zamířily obě křivky ve výše uvedeném grafu dolů v odraze poklesu míry ekonomického optimismu. Jak ukazuje druhý graf, Goldman Sachs patří mezi ty, kteří věří v opětovný růst výnosů vládních dluhopisů, na konci roku by se podle banky měly pohybovat na 1,6 %, v roce 2024 na 2,5 %:

2
Zdroj: Twitter

Pokud by tak držela vazba z prvního grafu a naplnily by se projekce GS, cyklické akcie by měly získávat na úkor defenzivy (což nemusí znamenat, že ta by šla v absolutním měřítku dolů). Zejména by se cyklickým titulům asi dařilo, pokud by ono postupné zvedání výnosů probíhalo na pozadí nabídkového ekonomického boomu, ve kterém by růst nominálního produktu tíhnul směrem k jeho reálné části (ne inflaci).

A jen malá poznámka na závěr: Jak jsem tu psal před časem, neustálé pokusy o rotování odněkud někam, ke kterým by podobné úvahy snad mohly vybízet, nemusí být ani zdaleka ten nejlepší nápad. Je to jen další forma pokusů o časování trhu, které (mírně řečeno) nemusí jít každému. Jedna věc je mít nějaký přehled, co se děje, druhá pokusy o takové časování.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688