Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  04.08.2022 17:48:00

(Ne)recese a defenzivní akcie

Jak jsem poukazoval včera, konsenzus, či třeba Goldman Sachs i přes červená čísla za druhé čtvrtletí počítají stále s tím, že již v tomto čtvrtletí bude US ekonomika relativně silně růst. Dnes se podíváme na (ne)recesi tak, jak jí vidí BofA. A s tím pár poznámek k defenzivním akciím.

V BofA uvažují ekonomové trochu jinak, než v GS. Následující graf ukazuje, že BofA americký produkt zůstane v červených číslech až do prvního čtvrtletí příštího roku. Pak přijde nájezd na tempo růstu něco pod 2 %, tedy (i včera zmiňovaný) cca potenciál:
04
Zdroj: Twitter

Na straně HDP tedy BofA hovoří jasně o recesi. Pokud se ale zaměříme na nezaměstnanost, měla by se podle ekonomů banky zvýšit jen na cca 4 %. Což je stále hodně nízká úroveň. V této souvislosti si můžeme vzpomenout, že po finanční krizi se dlouho hovořilo o oživení ekonomiky, které se ale výrazněji nepromítá do lepší situace na trhu práce (jobless recovery). V grafu vidíme zrcadlový obraz – recese, která se také výrazně nepromítá do trhu práce. Taková (ne)recese.

Co říká BofA u inflace? V grafu vidíme, že PCE inflace se zvedla k 5 % a BofA předpovídá ekonomickým útlumem tažený opětovný pokles. Jeho sklon by měl být o něco menší, než sklon předchozího růstu, na konci příštího roku by tak inflace měla dosahovat něco pod 3 %.

Z takového grafu lze vymyslet více scénářů dalšího chování akcií – vydat udržitelně nahoru by se mohly jako správný předstihový indikátor již před koncem recese, respektive konce poklesů HDP. Tedy ve chvíli, kdy inflace již otočí dolů, ale stále se bude držet znatelně nad cílem Fedu. Nebo by akciím mohla před dalším býkem bránit nejistota ohledně dalšího vývoje sazeb – povolí Fed už ve chvíli, kdy se inflace vydá dolů? Nebo bude chtít jednoznačnější důkazy, že pokles inflace je udržitelný?

Morningstar v souvislosti s úvahami o recesi píše o deseti atraktivních defenzivních titulech. Zmiňuji to zejména proto, že o rotaci k defenzivě se v prostředí ekonomického útlumu hovoří v podstatě rituálně. Mě někdy při podobných úvahách napadají dvě otázky: K čemu je nákup defenzivy, pokud do ní již narotovala velká část trhu a zvedla její valuace na ne zrovna atraktivní úrovně? A k čemu je nákup defenzivy, která si může vést lépe, než celý trh, ale to nutně neznamená, že musí růst? Jinak řečeno, cyklická rotační pravidla nejsou něčím neprůstřelným a nezpochybnitelným.

Každopádně, na uvedeném seznamu od Morningstar zahrnujícím defenzivní klasiku (firmy ze zboží běžné spotřeby, či zdravotní péče) jsou společnosti, u kterých je odhadovaná hodnota nad cenou. Ale nenajdeme tu utility, což může souviset s tím, jak vysoko se dostaly jejich valuace (relevance směrem k první výše uvedené otázce).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.03.2024Ne-recese a signály výnosové křivky Patria (Patria Finance)
29.03.2023Fotovoltaika a tepelná čerpadla: ne všude, ne cokoliv a ne pro všechny ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků)
25.08.2021Doba cyklických, nebo defenzivních akcií? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688