mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  09.07.2021 08:50:00

Informace k cestám do Finska - Od 12. 7. 2021 začínají platit nová pravidla

Informace k cestám do Finska

28.05.2021 / 09:45 | Aktualizováno: 09.07.2021 / 08:50

AKTUALIZUJEME - Od 1. 7. 2021 do 11. 7. 2021 lze z ČR přicestovat do Finska bez omezení. Upozorňujeme, že toto pravidlo se týká pouze přímých leteckých cest. Od 12. 7. 2021 začínají platit nová pravidla, kdy se po cestujících vyžaduje předložení certifikátu o očkování, prodělání covidu nebo negativním výsledku testu.

1. VSTUP NA ÚZEMÍ FINSKA A TRANZIT

V důsledku příznivé epidemické situace lze od 1. 7. 2021 od 11. 7. 2021 z ČR přicestovat do Finska bez nutnosti dokládat důvod vstupu nebo překládat negativní výsledek testu či certifikát o očkování.

Dopravci mohou mít vlastní podmínky a mohou po cestujících negativní test nebo certifikát o očkování požadovat, proto je nutné si před cestou zjistit požadavky konkrétního dopravce. Podmínky Finnairu naleznete zde.

UPOZORŇUJEME, že na cestující, kteří vstupují do Finska přes jinou zemi než ČR (např. autem, lodí nebo letí s přestupem), se vztahují pravidla, která Finsko uplatňuje vůči této zemi. Pokud cestující vstupuje do Finska ze země, která není na sezamu tzv. zelených zemí, tedy zemí s nízkým rizikem nákazy, je stále nutné předkládat dokumenty dokládající důvod cesty (rodina/práce/škola) a dopravce po něm může požadovat předložení negativního výsledku testu, certifikátu o očkování či certifikátu o prodělání nemoci v posledních 6 měsících, či může být podroben zdravotní prohlídce na hranicích. Plně očkovaní cestující a ti, kteří covid prodělali v posledních 6 měsících, mohou i z červených zemí Schengenu přicestovat do Finska jako turisté.

Podrobná pravidla jsou k dispozici v anglickém jazyce na stránkách Finské pohraniční stráže

Informace o testování a karanténě jsou k dispozici na stránkách finského Národního úřadu veřejného zdraví (THL).

Od 12. 7. 2021 platí nová pravidla pro vstup do Finska!

Cestující přijíždějící přímo z ČR má při vstupu do země povinnost předložit:

1) certifikát o kompletním očkování,
2) certifikát o prodělání nemoci covid-19 v posledních 6 měsících,
3) certifikát o první dávce očkování, od které uplynulo před vstupem do Finska min. 14 dní, nebo
4) výsledek negativního testu, který není starší než 72 hod.

V případě 3) a 4) má cestující povinnost podstoupit (další) test za 3 – 5 dní po vstupu do Finska. V případě nedodržení této povinnosti hrozí pokuta. Do obdržení výsledku testu se musí cestující vyhnout kontaktům s ostatními lidmi a zůstat doma nebo v místě, kde je ubytován.

Na test po příjezdu se lze objednat přes Finentry.

Výše uvedené povinnosti neplatí pro cestující, kteří přijíždí ze zemí s nízkým výskytem onemocnění covid-19. ČR mezi tyto země zařazena není.

Výše uvedené povinnosti neplatí pro děti mladší 16 let.

Občané a rezidenti Finska mají vždy právo vrátit se do země. Ostatním může být vstup do země odepřen, pokud nesplní podmínky vstupu.

UPOZORŇUJEME, že na cestující, kteří vstupují do Finska přes jinou zemi než ČR (např. autem, lodí nebo letí s přestupem), se vztahují pravidla, která Finsko uplatňuje v rámci přechodného režimu platného ve dnech 12. - 25. 7. 2021 vůči této zemi. Pokud cestující vstupuje do Finska ze země, která není na sezamu tzv. zelených zemí, tedy zemí s nízkým rizikem nákazy, je stále nutné předkládat dokumenty dokládající důvod cesty (rodina/práce/škola) a dopravce po něm může požadovat předložení negativního výsledku testu, certifikátu o očkování či certifikátu o prodělání nemoci v posledních 6 měsících, či může být podroben zdravotní prohlídce na hranicích. Plně očkovaní cestující a ti, kteří covid prodělali v posledních 6 měsících, mohou i z červených zemí Schengenu přicestovat do Finska jako turisté.

2. DOPRAVA

V současnosti zajišťuje přímé letecké spojení mezi Helsinkami a Prahou společnost Finnair. Finnair od všech cestujících do Finska vyžaduje při odletu v angličtině negativní výsledek testu na COVID-19. Test není vyžadován, pokud se cestující prokáže certifikátem o prodělaném onemocnění COVID-19 v posledních 6 měsících nebo certifikátem o absolvovaném očkování. Test není požadován také v případě tranzitní letecké dopravy a u osob mladších 16 let (u věku 12-15 let je test doporučován). Akceptován je PCR test (ne starší 72 hodin) i antigenní test (ne starší 48 hodin). Aktuální podmínky zde.

Od 12. 7. 2021 Finnair vlastní podmínky nestanovuje, ale řídí se podmínkami, které stanovilo Finsko (viz výše).

Cestující, kteří budou tranzitovat na nizozemských letištích na cestě z ČR, a neopustí mezinárodní tranzitní zónu letiště, nemají povinnost předkládat negativní výsledek testu na přítomnost COVID-19. Všichni cestující musí před příletem do Nizozemska a odletem ze země vyplnit zdravotní prohlášení ke COVID-19. Více informací zde.

Aktuální podmínky z hlediska povinnosti předložit při odletu negativní test na COVID-19 si ověřte u letecké společnosti, se kterou cestujete.

Nejvyužívanějšími námořními přepravci osob i aut jsou společnosti Tallink nebo Viking Line. Přímé námořní spojení do Německa zajištuje společnost Finnlines (Helsinky-Travemünde ).

V případě automobilové dopravy do/z Finska si ověřte informace o podmínkách tranzitu na stránkách jednotlivých českých zastupitelských úřadů zde.

3. OPATŘENÍ

Finsko rozděluje regiony podle vážnosti situace do tří fází šíření epidemie: 19 regionů je v současnosti v první fázi, 1 region ve druhé a žádný region ve třetí, nejvážnější.

V důsledku pozitivního vývoje dochází pomalu ke kompletnímu rozvolnění. V tuto chvíli jsou omezeny otvírací hodiny restaurací a barů v regionech ve druhé fázi. Určitá omezení se týkají také akcí pro veřejnost.

O aktuálně platných opatřeních v jednotlivých regionech proti šíření COVID-19 více zde (u některých regionů informace k dispozici pouze ve finštině).

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

- Finská pohraniční stráž, která zveřejňuje pravidla cestování do Finska

- Národní úřad pro zdravotní a sociální péči (THL), který zveřejňuje i statistiky ohledně vývoje epidemie

-Velvyslanectví ČR v Helsinkách

- VisitFinland

Dodatečné informace k dispozici také na COVID Help line (Finsko) +358 (0) 931 010 024

5. NÁVRAT DO ČR

Ministerstvo zdravotnictví ČR aktuálně zařazuje Finsko do kategorie zemí s nízkým rizikem výskytu COVID-19 (zelená). Zařazení do jednotlivých kategorií je aktualizováno obvykle jednou týdně. Podrobněji na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR.

Podmínky návratu do ČR ze zahraničí podle jednotlivých kategorií zemí v závislosti na jejich rizikovosti zde.

Seznam testovacích míst naleznete na internetových stránkách města, kde se zdržujete. Místa, kde lze test absolvovat, je možné po vyplnění registračního formuláře zjistit také například na stránkách Finentry.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688