Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  24.01.2003 09:48:47

V 10 hodin to znovu vypukne


PRAHA (ČIA) - Úderem dnešní desáté hodiny zahájí předseda Poslanecké sněmovny Libor Zaorálek (ČSSD) ve Španělském sále Pražského hradu druhou společnou schůzi obou komor českého parlamentu, jejíž jediným úkolem je pokusit se na druhý pokus zvolit nástupce prezidenta Václava Havla. Poslanci a senátoři budou dnes vybírat ze tří osobností - čestného předsedy ODS Václava Klause, navrženého poslanci a senátory této strany, senátorky Jaroslavy Moserové, kterou nominovali zákonodárci KDU-ČSL, US-DEU a někteří nezávislí senátoři, a Miloše Zemana, kandidáta sociální demokracie.

Druhá společná schůze se uskuteční podle podobného scénáře jako ta první, která se konala 15. ledna a skončila neúspěšně. Žádný z tehdejších kandidátů nedokázal přesvědčit většinu poslanců a senátorů. Po vystoupeních všech tří kandidátů tedy zákonodárci nejprve rozhodnou, zda se k navrženým osobnostem bude konat rozprava. Poté odhlasují, zda volby bude opět tajná, či veřejná. Volba pak může mít maximálně tři kola.

Aby měla Česká republiky hned po prvním kole nového prezidenta, musel by některý z kandidátů získat nadpoloviční většinu hlasů poslanců a nadpoloviční většinu hlasů senátorů. Jelikož to se nepředpokládá, postoupí do druhého kola nejúspěšnější kandidát ze Sněmovny a ze Senátu. Po druhém kole by se pak stal prezidentem ten, kdo by opět získal většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů v jednotlivých komorách parlamentu.

Ve třetím kole pak poslanci a senátoři hlasují společně a budoucímu prezidentovi by ke zvolení stačila nadpoloviční většina hlasů všech přítomných zákonodárců.

Pokud jde o šance jednotlivých kandidátů, z Poslanecké sněmovny by měl bez problémů postoupit do druhého kole expremiér Zeman, který se zřejmě může spolehnout na většinu ze 70 poslanců ČSSD a pravděpodobně také na většinu hlasů komunistických poslanců, kteří tentokrát svého kandidáta nenavrhli. Zeman by proto mohl dostat až 111 hlasů. Klaus se může spolehnout pouze na hlasy 58 poslanců ODS a Moserovou by mělo volit maximálně 31 poslanců KDU-ČSL a US-DEU.

V Senátu má naopak největší šance Moserová, kterou by mělo volit minimálně 36 senátorů KDU-ČSL, US-DEU a někteří nezávislí. Klaus má jistou podporu jen u "svých" 26 senátorů a Zeman může očekávat podporu maximálně 11 senátorů za ČSSD a tří komunistů. Ve druhém kole by se tak měli střetnout Moserová a Zeman. Z této dvojice by byl Zeman jasným favoritem, není ale vůbec jisté, zda ve druhém nebo třetím kole dostane tolik hlasů, aby byl zvolen prezidentem republiky.

-joh-,-pj-
-ph-


Více k průběhu volby hlavy státu naleznete v naší mimořádné příloze
 



! Akcionáři Agrobanky mohou žalovat její prodej GE Capital !

! Přehled a vývoj cen rodinných domů v ČR v roce 2002 !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688