Václav Horák (AliaWeb)
Obchod a služby  |  23.01.2003 10:23:56

ČEZ: Proč se zbavuje tepláren?

Představenstvo akciové společnosti ČEZ svolalo na 24. února 2003 mimořádnou valnou hromadu. Text oznámení o konání mimořádné valné hromady vyšel 22. 1. 2003 v Hospodářských novinách. Na pořadu jejího jednání je především schválení návrhu smlouvy o prodeji části podniku – Teplárny Náchod (TNA). Dalším bodem je pak odvolání a volba členů dozorčí rady společnosti s výjimkou členů volených zaměstnanci podniku.

Ve výběrového řízení ČEZ na prodej teplárny Náchod a na základě doporučení poradce byla, jako nejvýhodnější, vybrána nabídka firmy Harpen ČR, s.r.o. s cenou 172 mil. .

Návrh smlouvy o prodeji části podniku TNA, včetně zprávy znalce o přezkoumání návrhu smlouvy, byl uložen dne 21. ledna 2003 do sbírky listin, která je součástí obchodního rejstříku a do dnešního dne je též k nahlédnutí všem akcionářům v sídle ČEZ.

K rozhodnutí o prodeji vede ČEZ několik důvodů. Postupné otevírání nejen domácího ale i celoevropského trhu s elektřinou znamená pro ČEZ nutnost změny orientace ze společnosti převážně výrobní na společnost obchodně-výrobní. Tento proces je úzce spojen s koncentrací aktivit společnosti na oblast „core - hlavní business“ – tím je výroba elektřiny a poskytování služeb s tím spojených - a optimalizací portfolia zdrojů, se kterým bude možno obstát v silné konkurenci ve středoevropském regionu.

Dalším důvodem je nezbytnost trvalého zvyšování produktivity práce, což znamená soustředit se na rozhodující elektrárenské zdroje a mezi ně Teplárna Náchod i další teplárna ČEZ - Teplárna Dvůr Králové -  nepatří. Dodávka elektřiny z každé z těchto tepláren je dána převážně vynucenou výrobou v rámci dodávek tepla, a činí méně než 0,1% celkových dodávek elektřiny z akciové společnosti ČEZ. Prodej plně zapadá i do strategického plánu ČEZ.

Z výše uvedených důvodů ČEZ v loňském roce uskutečnil výběrové řízení na prodej tepláren Náchod (TNA) a Dvůr Králové (TDK), a to jako části podniku ve smyslu § 67a a § 476 a následujících obchodního zákoníku. Výběrové řízení bylo zajišťováno prostřednictvím poradce - agentury C.S. commerce service, a. s., vybrané na základě výzvy více zájemcům podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

K účasti ve výběrovém řízení na prodej tepláren bylo vyzváno celkem 14 subjektů, z toho 12 podnikatelských subjektů a dvě města, ve kterých teplárny působí (Náchod a Dvůr Králové). Znalecký posudek obou tepláren zpracovala společnost HZ Praha, spol. s r. o. Celkem bylo předloženo 7 nabídek, z toho na nákup TNA to byli čtyři nabízející, na nákup TDK obdržel zprostředkovatel prodeje 3 nabídky. Hodnotícím kritériem pro stanovení pořadí nabídek byla nabídková cena.

V případě Teplárny Dvůr Králové bylo z důvodu nízké nabídnuté ceny rozhodnuto o zrušení probíhajícího výběrového řízení a současně vedení ČEZ rozhodlo o jeho opakování.

Ladislav Kříž, tiskový mluvčí ČEZ, a. s.


 





K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.08.2022Akcií ČEZ se zbavuje také finanční ředitel firmy Jiří Zendulka (Kurzy.cz)
27.01.2014ČEZ: Opce na akcie MOL vypršela, zbavovat se jich nechce Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.12.2011ČEZ uplatnil opci na Teplárnu Trmice Research (J&T BANKA)
09.06.2011ČEZ se zajímá o teplárny na Slovensku Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688