Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  19.06.2021 05:41:45

Počet dlouhodobých investorů do kryptoměn opět roste

 

Klesající kurz bitcoinu přilákal nové investory, kteří se na kryptoměnu dívají v dlouhodobějším horizontu a kteří se řídí heslem „Kup a drž“. Podle společnosti Glassnode, se objem držených bitcoinů zvýšil za pár posledních týdnů z 11 miliónů na více než 11,6 miliónů. Poprvé od října loňského roku se ukazatel, který sleduje čistou nákupní aktivitu oproti té prodejní (Hodler Net Position Change) obrátila do kladných hodnot. Hodl je kryptografický slangový výraz pro „držení“. Jak uvádí komentář společnosti Delphi Digital: 

„Čisté pozice bitcoinových HODLerů jsou silným ukazatelem toho, jak o bitcoinech přemýšlejí dlouhodobější investoři.“

Bitcoin: Hodler Net Position Change | zdroj glassnode

Snižující se objem volně směnitelných bitcoinů vnáší na trh alespoň částečně býčí tlak. Jak však dokládají údaje z minulosti, býčí tlak neznamená hned výraznou rally. Býčí růst nabírá na tempu až po dlouhodobější akumulaci bitcoinů na straně Hodlerů. Za příklad slouží rok 2018, kdy převládala prodejní aktivita a bitcoin dlouho zůstával pod hranicí 5.000 USD/BTC. Pod ní se držel i na začátku roku 2019, kdy však již začala převládat čistá nákupní aktivita. Býčí tlaky se do kurzu bitcoinu promítly zhruba se čtvrtletním zpožděním, když kurz v tomto období dosáhnul na 13.880 USD/BTC. Ve druhém pololetí roku 2019 začala cena za bitcoin opět klesat k hladině před býčím růstem. V březnu roku 2020 hodnota bitcoinu klesla dokonce na úroveň 4.000 USD. Pokles zapříčinil zvýšený objem mincí k obchodování, který do oběhu začali uvolňovat hodleři.

Podle vývoje v minulosti tak lze dovozovat, že ještě několik dnů, či týdnů bude kurz bitcoinu volatilitní a bude oscilovat v rozmezí hladin 30.000 až 40.000 USD/BTC. Přičemž se dá očekávat přibližování k nižší hladině. Na této interpretaci se shodují také analytici, kteří z analýzy grafů 50denních a 200denních jednoduchých klouzavých průměrů (SMA) varují před tzv. „křížem smrti“ (medvědí crossover). Podle výzkumu společnosti Kraken se na denním grafu případy křížení smrti v minulosti shodovaly: 

„buď s výprodejem v následujících dnech, nebo s pokračujícím klesajícím makrotrendem, který potvrdil medvědí trh“.

Obě varianty znamenají nižší kurz za nákup bitcoinu v následujících dnech. V dlouhodobém horizontu by se bitcoin měl vrátit k růstu. Odkazuje k tomu hlavní komoditní stratég společnosti Bloomberg Intelligence, který popisuje klesající nabídku bitcoinů na trhu za „býčí eso v rukávu“. K růstu kurzu dopomůže také upgrade funkcionalit bitcoinu. Tzv. Taproot, který bude spuštěn v listopadu, zajistí uživatelům větší anonymitu a efektivitu transakcí. Povede také ke zlevnění klíčových funkcí jako agregované podepisování komplexních transakcí.

Analytici také často zmiňují vývoj ceny podle modelů S2F a S2FX. Podle modelu S2F (Stock to Flow) by měla cena za bitcoin do konce roku vzrůst na 100.000 USD. Model S2FX je pak ve vývoji ještě optimističtější, když udává průměrnou cenu na konci tohoto roku 260.000 USD/BTC. V následujících třech letech pak má stoupnout dokonce na 288.000 USD/BTC. 

Model PlanB (S2FX) | zdroj buybitcoinworldwide

Jak model PlanA (S2F), tak i model PlanB (S2FX) jsou celkem přesné a kopírují vývoj na bitcoinovém trhu, přičemž novější model S2FX je optimističtější. PlanB pak v komentářích dodává, že vývoj kurzu v roce 2021 koreluje s tržním chováním v předchozích cyklech v letech 2013 až 2017.



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688