Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  15.01.2003 11:01:52

Havel si přeje důstojnou volbu nového prezidenta


PRAHA (ČIA) - Prezident Václav Havel, kterému 2. února končí mandát, si přeje, aby dnes zahájená volba jeho nástupce byla důstojná a věcná a aby zvolený kandidát byl dobrou hlavou státu. "Pevně věřím, že se podaří zvolit prezidenta hned v první volbě," řekl dnes Havel na společné schůzi poslanců a senátorů, kteří ve Španělském sále Pražského hradu budou volit nového prezidenta.

Havel zároveň poděkoval za důvěru těm, kdo ho dvakrát zvolili do prezidentské funkce a rozloučil se s poslanci i senátory. "Dělal jsem, co jsem uměl. Asi se mi leccos povedlo a asi jsem i leccos zkazil," řekl dále. Zdůraznil, že není jeho úkolem své působení v prezidentské funkci hodnotit. "To je a bude věcí veřejnosti, politiků, novinářů, politologů a historiků," řekl. Dodal ale, že se k tomu možná vrátí, rozhodně však s odstupem času, kdy bude mít určitý nadhled a nebude ho funkce svazovat k "opatrné a příliš diplomatické reflexi různých událostí i své vlastní práce".

Jak dále prezident uvedl, nehodlá se v příštím období zcela stáhnout z veřejného života. "Jako občan tohoto státu, který nikdy, kdy šlo o zásadní témata našeho společenského života nedokázal mlčet, nechci a ani bych neměl veřejný prostor zcela opustit," řekl. Nemůže prý proto opustit veřejný život jak pro své založení, tak i proto, že různé úkoly i otázky z domova i ze zahraničí k němu budou nadále směřovat. "Nicméně předepsal jsem si z dobrých důvodů alespoň v první době značnou zdrženlivost," dodal.

Havel rovněž připomněl, že volba nového prezidenta probíhá v době, kdy obě komory českého parlamentu budou rozhodovat o české účasti "v obraně lidstva před jednou velmi nebezpečnou hrozbou". "Vaše rozhodování nebude jednoduché a dokonce nesmí být jednoduché. Věřím a doufám, že poslední slovo ve vašem rozhodování bude mít autorita nejvyšší - vaše svědomí a váš pocit odpovědnosti," zdůraznil.

Předsedající společné schůze, šéf Poslanecké sněmovny Libor Zaorálek (ČSSD), prezidentovi jménem všech poslanců a senátorů poděkoval za to, co udělal pro Českou republiku. "Dovolil bych si říci, že jste založil prestiž České republiky ve světě a pokusil jste se pozvednout tento národ. Za obě komory českého parlamentu vám chci nyní poděkovat, protože jste nesmírně pomohl a prospěl lidem, kteří žijí v této zemi," zdůraznil Zaorálek.

Za mohutného potlesku přítomných zákonodárců i dalších hostů poté prezident Havel opustil Španělský sál a další průběh volby prezidenta bude sledovat ve své kanceláři.

-joh-,-pj-
-ak-



! HPH - peníze přicházejí a CO BUDE DÁL ?!

Fotogalerie - bojové letouny USA


Fotogalerie - bojové letouny Iráku


Fotogalerie - autosalon Detroit 2003


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Prezident, volba prezidenta






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688