David Jansa (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  18.05.2021 10:59:09

Přijde korekce, nebo bude koruna dál posilovat?

Pohled na vývoj kurzu koruny vůči euru je z pohledu fundamentů velice pozitivní. Domácí měna tato očekávání naplňuje, když po vlažném posilování z předchozích měsíců zařadila vyšší otáčky a během necelých dvou týdnů vůči euru zpevnila o více než 40 haléřů. Z krátkodobějšího hlediska ale buďme opatrní a počítejme s možnou korekcí.

Již více než rok se nacházíme ve velmi volatilním prostředí, a tak je důležité mít na paměti, že i přes velmi pozitivně se vyvíjející situaci z pohledu naší měny musíme počítat s korekcemi zisků. Jedna z nich by mohla být právě na obzoru, když se kurz koruny s eurem posunul k důležitým hranicím podpory, které by mohly korunové zisky zastavit. Podívejme se nejdříve na dlouhodobější obrázek vývoje měnového páru od roku 2019.

Vývoj na devizovém trhu byl před příchodem koronavirové krize stabilnější než nyní. Březnové oslabení o více než tři koruny na euru nás loni posunulo do nového obchodního prostředí, které je charakteristické vysokou volatilitou. Domácí měna si během 15 měsíců prošla několika silnými pohyby jedním či druhým směrem. V konečném výsledku je ale z grafu jasně vidět jistý trend posilující koruny. Ta k dnešnímu dni umazala celých 80 % předchozích ztrát spojených loňským výplachem trhů. Pohybuje se tedy již na silnějších úrovních, než kde se obchodovala v průměru v roce 2019.

Z týdenního grafu níže můžeme sledovat klesající trendový kanál, na jehož spodní hranici se kurz momentálně nachází. Po prudkém posílení v minulém týdnu domácí měně stojí v cestě důležitá oblast hranic podpory. Právě výše zmíněná spodní hranice trendového kanálu definujícího obchodování od příchodu koronavirové krize se momentálně nachází na stejné úrovni jako další důležitý support. Tím je 78,6% úroveň Fibonacciho retracementu z vlny loňského oslabení. Pár koruny s eurem se zároveň vychýlil mimo Bollingerova pásma, která se sice v posledních měsících výrazně zúžila, nicméně předchozí týdenní svíce uzavřela hluboko pod její spodní hranicí. To lze brát jako indikaci, že je domácí měna silně překoupena. To mimo jiné potvrzuje i indikátor RSI na denním grafu, který včera uzavřel na hodnotě 25,94.

 Při pohledu na čtyřhodinový graf jsme pak svědky divergencí v rámci indikátoru MACD i v rámci indexu relativní síly (RSI) značící blížící se obrat trendu. Obratem trendu zde myslíme spíše konec aktuálního swingu, po němž by mohla přijít korekce zisků, nikoliv obrat v dlouhodobém trendu posilování koruny. V tomto případě se řídíme fundamenty, které nadále hovoří v posilující domácí měnu v průběhu roku. Koruně tedy z dlouhodobějšího hlediska vítr z plachet nebereme, je ale třeba mít na paměti, že prostor pro další zisky začíná být omezený.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.


David Jansa

Vystudoval obor finance na Fakultě financí a účetnictví VŠE. V rámci zahraničních pobytů studoval rok a půl v USA na Arizona State University a ve Wisconsinu. Jako proprietary trader se specializuje na obchodování na devizovém trhu, investice do komodit, akcií a ETF. Mezi jeho záliby patří cestování, sport, a kresba.

 


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na https://www.roklen.cz/roklenfx/.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688