David Matulay (InvestingFox)
Okénko BIG EXPERT  |  18.04.2024 07:55:56

Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu

Olympijské hry 2024 v Paříži jsou za dveřmi a pro sportovní značky představují obrovskou příležitost prezentovat své produkty prostřednictvím prestižních partnerství. Jamajské sprintery bude zastřešovat Puma, Nike připravuje dresy pro národní týmy, zatímco Adidas sází na méně tradiční olympijské sporty. Prodejci se tak ocitají ve své vlastní "aréně", kde se po náročném období plném výzev snaží obsadit prostor pro obnovení svého růstu.

Puma chce být nejrychlejší

Společnost Puma zahájila marketingovou kampaň se sloganem "Forever Faster" (Navždy rychlejší), která se zaměřuje na nadcházející olympijské hry v Paříži. Od této události si společnost slibuje prudký nárůst prodeje svých předních výrobků, jako jsou běžecké tenisky nebo kopačky, a využívá svého partnerství s jamajskými sprinterskými šampiony, aby konkurovala svým rivalům na trhu. Sportovní značky se v poslední době potýkají s problémy, protože spotřebitelé utrácejí méně peněz za drahé výrobky v důsledku vysoké inflace a špatných ekonomických podmínek. V posledním čtvrtletí roku 2023 se tržby společnosti Puma v porovnání s předchozím čtvrtletím rovněž prudce snížily. Koncem února společnost varovala, že očekává slabší první pololetí roku 2024, a oznámila, že v rámci iniciativy zpětného odkupu akcií plánuje zvýšit výplatu dividend svým akcionářům s cílem vrátit až 50 % čistého zisku. Program, který byl zahájen v březnu, bude pokračovat až do 6. května 2025, během něhož Puma plánuje odkoupit a následně zrušit akcie v hodnotě 100 milionů eur (108 milionů USD). Kvůli nižším prodejům také akcie značky zaostávají za svými konkurenty.*

Zdroj: Investing.com*

Nike reprezentuje především USA.

Nike také vkládá naděje do zvýšení svých prodejů díky spolupráci se slavnými sportovci na nadcházejících olympijských hrách. Společnost poskytne dresy a kompletní vybavení pro všechny americké sportovce, ale i pro účastníky z mnoha dalších zemí, například z Číny, Francie, Japonska, Ugandy a Keni. Kromě toho bude Nike na olympiádě prezentovat také tenisky, které jsou určeny poměrně úzké skupině spotřebitelů, ale s cílem pomoci prodávat širší sortiment běžeckých bot. Společnost nedávno varovala investory před očekávanými nižšími tržbami v první polovině fiskálního roku 2025 (období od 1. června 2024 do 30. listopadu 2024), protože již nyní plánuje omezit dostupnost některých typů, aby se mohla zaměřit na vývoj nových výrobků. Analytici z HSBC předpovídají, že růst tržeb společnosti Nike bude v příštích letech pomalejší než například u konkurenčního Adidasu [1], a to i přesto, že výrazně překonává své konkurenty a její tržby za fiskální rok 2023 (období končící 31. května 2023) přesáhnou 51 miliard USD.* Analytik Tom Nikic ze společnosti Wedbush se domnívá, že prezentace značky na olympijských hrách je sice důležitá pro přilákání zákazníků, ale nakonec bude rozhodující atraktivita výrobků.

Zdroj: Investing.com*

Adidas vstupuje do netradičních olympijských sportů

Ačkoli atletika zůstává na olympijských hrách hlavním zaměřením značky Adidas, letos vsadila na sporty, které jsou na olympiádě relativně nové, jako je lezení, skateboarding a BMX, a také na letošní úplnou novinku, breakdance. Společnost, stejně jako její konkurenti, musí překonávat vlastní překážky, z nichž největší je ukončení spolupráce s rapperem Ye v roce 2022 a následné stažení jeho tenisek z prodeje, díky čemuž se Adidas na konci roku 2023 poprvé po třech desetiletích ocitl v červených číslech.* Další z ran pod pás bylo oznámení o ukončení partnerství s německou fotbalovou reprezentací po 70 letech, kterou bude od roku 2027 sponzorovat Nike. Generální ředitel Bjorn Gulden, který převzal vedení společnosti začátkem loňského roku, zdůraznil novou strategii spoléhání na sport, nikoliv pouze na velká jména a influencery, a zda tento plán funguje, se plně ukáže až po olympijských hrách. Pro Adidas je cílem získat zpět podíl na trhu, který v posledních letech ztratil ve prospěch svých konkurentů. Právě zaměření na sporty, které jsou úzce spjaty s hip-hopem a pouliční kulturou, představuje příležitost, jak získat širší okruh zákazníků na důležitých trzích, jako je Čína. Přestože přítomnost společnosti Adidas na olympijských hrách v Paříži nebude tak velká, jak by si přála, sponzorské smlouvy budou platit několik let.

 

Zdroj: Investing.com*

Od začátku roku vzrostly ceny akcií Adidasu k 12. dubnu o více než 8 %, zatímco Puma a Nike výrazně ztratily na hodnotě.* Přestože trh trápí problémy s nízkými prodeji, Puma, Nike a Adidas se nadále snaží přilákat zákazníky novými strategiemi, z nichž každá se zaměřuje na konkrétní cíl. Olympijské hry byly vždy hlavním dějištěm urputných bojů o nadvládu, a to nejen mezi sportovci, ale také značkami a výrobky, a to prostřednictvím partnerství s vítězi.

David Matulay, InvestingFox

* Minulá data nejsou zárukou budoucích výnosů.

[1] Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Výhledová prohlášení jsou ze své podstaty spojena s rizikem a nejistotou, protože se týkají budoucích událostí a okolností, které nelze předvídat, a skutečný vývoj a výsledky se mohou podstatně lišit od těch, které jsou vyjádřeny nebo naznačeny v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Upozornění! Tento marketingový materiál není a nesmí být považován za investiční poradenství. Údaje o minulé výkonnosti nejsou zárukou budoucích výnosů. Investování v cizí měně může mít vliv na výnosy v důsledku kolísání měny. Všechny transakce s cennými papíry mohou vést jak k ziskům, tak ke ztrátám. Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. InvestingFox je ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. regulované Národní bankou Slovenska.


Zdroje:

https://www.investing.com/news/stock-market-news/puma-hones-focus-on-speed-in-olympic-battle-with-adidas-and-nike-3372386

https://www.investing.com/news/stock-market-news/puma-launches-100-million-euro-share-buyback-programme-3319593

https://www.investing.com/news/stock-market-news/puma-expects-weaker-first-half-in-2024-3316083

https://money.usnews.com/investing/news/articles/2024-04-11/nike-pins-hopes-on-olympics-in-race-to-take-back-market-share

https://www.investing.com/news/stock-market-news/soccernike-to-become-germany-supplier-in-2027-after-seven-decades-with-adidasdfb-3348455

https://money.usnews.com/investing/news/articles/2023-12-08/in-olympics-race-adidas-pursues-edge-in-new-sports

https://uk.style.yahoo.com/finance/news/adidas-warns-2024-sales-decline-063404928.html

 

 

 

 

 

 

David Matulay

David Matulay je analytikem InvestingFox. Do této společnosti nastoupil v roce 2023 jako vedoucí oddělení dealingu a portfolio manažer. Před tím získával tři roky zkušenosti jako finanční analytik v Advena Hedge Fund.

David vystudoval Průmyslovou informatiku na SPŠ Elektrotechnická v Bratislavě a Finance, bankovnictví a investování na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. V současnosti dálkově studuje Mezinárodní a diplomatická studia na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

 

InvestingFox

InvestingFox je registrovaná ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s., obchodníka s cennými papíry podle rozhodnutí uděleného Národní bankou Slovenska č. OPK-2297/2007-PLP. Svým partnerům poskytuje silné zázemí díky 16 letům zkušeností na finančních trzích.

Naši specialisté nabízejí vysokou odbornost a prvotřídní služby s možností obchodovat s více než 1 000 obchodními nástroji prostřednictvím CFD derivátů. U nás si můžete být jisti, že osobní údaje, účty i vklady nebo výběry jsou chráněny přísnými standardy kybernetické bezpečnosti.

Více informací na https://investingfox.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688