Ing. Jindřich Patera (CoinBank)
Okénko kryptoměny  |  16.05.2021 19:56:10

Kryptoměnový trh zažil menší bouři, stačil k tomu jeden tweet

 

Poté, co v minulém týdnu otřásl trhem kryptoměn tweet Elona Muska o ukončení prodejů vozů značky Tesla za kryptoměnu bitcoin, začala hromadně většina kryptoměn ztrácet na svých kurzech. Třeba právě zmíněná měna bitcoin odepsala v týdenním srovnání i více než 15 % (zdroj: Coinbank). Připomeňme si, jak vlastně zní celý tweet Elona Muska:

„Tesla pozastavila nákupy vozidel pomocí bitcoinů. Jsme znepokojeni rychle rostoucím využíváním fosilních paliv pro těžbu a transakce bitcoinů, zejména pak uhlí, které produkuje nejvíce emisí ze všech paliv.

Kryptoměna je dobrý nápad z mnoha pohledů a věříme, že má slibnou budoucnost, ale ta nemůže být za cenu vysokých nákladů pro životní prostředí.

Tesla žádné bitcoiny prodávat nebude a hodlá je používat pro transakce, jakmile těžba přejde na udržitelnější energii. Podíváme se také na etherové kryptoměny, které využívají <1 % energie / transakce bitcoinu.“

Pro těžbu bitcoinů se využívá princip proof-of-work. Tzn., že jedna strana (prover) dokazuje ověřovatelům, že k natěžení jednoho bloku využila svou výpočetní techniku. Pokud se jí to povede jako první, náleží jí zato odměna v podobě bitcoinů. To do značné míry zajišťuje volnou soutěž, na druhou stranu to vede k tomu, že v rámci honby za prvenstvím vznikají těžařské farmy. Čím větší je farma, tím více energie spotřebuje na svůj provoz. Největší farmy aktuálně působí ve státech, ve kterých není kladen důraz na snižování uhlíkové stopy, potažmo uhlíkovou neutralitu. Převážná většina těžařů tak působí v Číně. Jedna z takových farem vznikla před lety ve městě Ordos v Číně. Shodou okolností se ve stejném městě nachází také stále aktivní uhelné doly. Reportáž z této farmy publikoval server Quartz. Mimo jiné zmiňoval, že denně tato farma vytěží bitcoiny za 7 milionů dolarů.

V dnešní době se z těžby bitcoinů již vytrácí původní záměr, kdy se na těžbě podílí velké množství uživatelů a pomalu si tuto možnost privilegují těžaři s největším výpočetním výkonem. S tím, jak postupně klesá objem bitcoinů k vytěžení, roste zároveň náročnost jejich těžby a zvyšují se náklady na těžbu 1 bitcoinu. Největší nákladovou položkou pak je spotřeba energie potřebná pro zajištění chodu těžařské farmy. Pro představu lze uvést, že celá bitcoinová síť nyní spotřebovává 168,4 % energie oproti spotřebě celé České republiky (zdroj: Digiconomist). S tím pak ruku v ruce roste cena za takový bitcoin. 

Přesto, že Muskův tweet vnesl na kryptoburzu dočasnou nejistotu, nelze předpokládat, že by měla delšího trvání. V těchto dnech se pokles kurzů u většiny kryptoměn takřka zastavil a aktuálně oscilují již jen v rámci desetin procent. V budoucnu zřejmě budeme moct opět pozorovat, že se kryptoměny budou pomalu navracet na své hodnoty z dob před publikováním tweetu Muskem. Tento předpoklad je založen na skutečnosti, že kryptoměny vznikly právě proto, aby byly schopny čelit různým politickým tlakům a potažmo výkyvům trhu. Právě decentralizace tohoto trhu zajišťuje zároveň odolnost tohoto trhu.

Ve svém tweetu Musk zmiňuje také etherové kryptoměny, které jsou při těžbě šetrnější ke spotřebě energie. Přesto i u těchto kryptoměn spotřeba postupně roste. Vývojáři se v reakci na rostoucí spotřebu chystají transformovat těžbu ze systému proof-of-work na systém proof-of-stake. Tento systém by už nezahrnoval těžbu jako takovou, ale transakce by byly schvalovány kryptopeněženkami držitelů většího počtu etherů. Aby se do takové sítě mohl člověk zapojit, bude zapotřebí vlastnit minimálně 32 etherů. Výši odměny pak určí podíl držených etherů na celkovém množství. Tato forma provozu etherové sítě bude jistě únosnější. Má však úskalí v podobě, že z celého procesu vypadne jeden článek v podobě těžařů. Také to bude znamenat, že bohatí budou bohatší a postupně se budou rozevírat nůžky mezi držiteli minimálního množství potřebného do zapojení se do sítě těch, kteří budou transakce potvrzovat a těmi, kteří budou držet mnohonásobně víc etherů.

Další nástraha spočívá v tom, že odklon od systému těžby proof-of-work eliminuje jednu z pojistek spočívající v ochraně před hackerským útokem. Aktuální energetická náročnost odrazuje potenciální hackery před nutkáním napadnout kryptoměnu a přepsat transakce. Přesto, Elon Musk jako vizionář vidí, alespoň soudě dle jeho tweetu, potenciál v budoucnosti etherových kryptoměn.

Změna u těžby etherových kryptoměn ze systému proof-of-works na systém proof-of-stake je otázkou minimálně několika dalších měsíců. Více pravděpodobné však je, že ke změně dojde spíše v řádu několika příštích let. Pokud se tato změna setká s přijetím od široké veřejnosti, lze předpokládat, že hodnota etherových kryptoměn by mohla jednou atakovat i hodnotu samotného bitcoinu. Jestli se tuto vizi daří naplňovat, lze sledovat na vývoji kurzu jednotlivých kryptoměn na specializovaných online burzách a směnárnách. Uživatelsky přívětivá je online kryptoburza CoinBank Trader , která disponuje navíc českým rozhraním. Při obchodování s jakoukoliv kryptoměnou je však zapotřebí mít stále na mysli, že volatilita kryptoměn je stále velká a tak, jak nové kryptoměny rychle vznikají, stejně rychle zanikají také ty kryptoměny, které se nedokázaly prosadit.



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Jindřich Patera

Vystudoval podnikovou ekonomii na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně. Přes 25 let se věnuje finančním trhům a informačním technologiím. Spoluautor a správce obchodních systémů v oblasti cenných papírů a kryptoměn. V roce 2017 spoluzakladatel projektu CoinBank.cz. Kryptoměny vnímá jako efektivní peněžní nástroj s řadou nových vlastností, zejména pak prvky decentralizace, transparentnosti a soukromí.


CoinBank

Od roku 2017 provozuje společnost MipSoftware krypto směnárnu CoinBank. Jedná se o webovou obchodní platformu umožňující klientovi snadný nákup a prodej kryptoměn, zobrazení jejich detailních informací, grafické vyjádření vývoje portfolia, vysoký stupeň zabezpečení, českou podporu ve formě helpdesku a telefonické linky. V dubna 2021 společnost spustila burzu kryptoměn CoinBank Trader, která nabízí klientům přímý přístup na světové trhy, zobrazení hloubky trhu, možnosti vkládání objednávek, obchodování z více měn včetně české koruny. Oba systémy využívají tisíce klientů.

Více informací na https://coinbank.cz/.

17.05. 16:02  other vs. ether (Lukáš O.)
17.05. 10:25  Jj kryptomeny... (Janic)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688