Patria (Patria Finance)
Z domova  |  04.05.2021 10:39:39

Seznam Zprávy: Hamáček chtěl v Moskvě vyměnit Vrbětice. Cena? Milion Sputniků a summit Bidena s Putinem

Ministr vnitra Jan Hamáček chtěl do Moskvy odjet s plánem vyměnit mezinárodní skandál související s útokem ve Vrběticích za dodávky vakcíny Sputnik V a za možnost, že by se v Praze uskutečnil vrcholný politický summit Joe Bidena a Vladimíra Putina. S odvoláním na výpovědi svědků to tvrdí Seznam Zprávy. Jan Hamáček tvrzení odmítá.

Skutečné plány své cesty sdělil Hamáček podle několika zdrojů účastníkům schůzky, která se kolem moskevské mise uskutečnila. Konala se 15. dubna večer v kanceláři ministra vnitra a Jan Hamáček zde podle několika zdrojů vylíčil svůj plán na cestu do Moskvy, píšou Janek Kroupa a Kristina Ciroková.

Hamáček byl v inkriminované době pověřen řízením ministerstva zahraničí a schůzka se odehrála den poté, co oficiálně veřejně oznámil, že se chystá do Ruska na jednání o vakcínách Sputnik V.

Seznam Zprávy od několika účastníků jednání ověřily, že kromě vicepremiéra Hamáčka byli přítomni velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (rozvědky) Marek Šimandl, ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun a policejní ředitel Jan Švejdar. Později před koncem schůzky kolem půl desáté večer dorazil ještě nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Chyběl prý zástupce z Bezpečnostní informační služby (kontrarozvědky), tedy instituce, která vrbětický případ vyšetřuje nejdéle.

Jan Hamáček takový obsah jednání ve své kanceláři odmítá.

Vicepremiér se podle sdělení několika zdrojů, které další zdroje potvrdily, rozhodl ke kroku nabídnout Rusku dohodu, která zněla: „v Česku bude kauza potichu odložena, Rusové výměnou za to dodají milion dávek Sputniku V a ruský prezident Vladimír Putin se v Praze sejde s americkým protějškem Joe Bidenem“, píšou na Seznam Zprávy.

Hamáček si prý také začal domlouvat schůzky s Rusy, kteří mají blízko k Vladimiru Putinovi a mohou takový „obchod“ pomoci vyjednat. Jednání prý domluvil s šéfem Státní dumy Vjačeslavem Volodinem, a to přes bývalého předsedu slovenské národní rady Andreje Danka. Ten nastíněný scénář schůzky s Volodinem nepopřel.

Zdroje z řad účastníků schůzky mluví o tom, že když vicepremiér svůj moskevský plán přednesl, přítomní se ho snažili přesvědčit, ať připravovanou cestu odvolá. Podle zdrojů Seznam Zpráv jej o zrušení cesty žádali šéf vojenské kontrarozvědky Jan Beroun, policejní prezident Jan Švejdar i šéf civilní rozvědky Marek Šimandl.

Beroun, Šimandl i Švejdar účast na schůzce s Hamáčkem potvrdili, obsah ale odmítli komentovat. Účast na schůzce potvrdil také Zeman, od kterého měl podle reportérů ministr vnitra informaci, že kauza velmi pravděpodobně skončí odložením a k soudu se vůbec nedostane – těžko si totiž představit, že se podezřelí agenti dostaví k výslechu, aby je policie mohla obvinit.

Hamáčka zprvu podle zdrojů podporoval Pivoňka, po naléhání šéfů policie a tajných služeb ale prý změnil názor.

Den poté napsala MF Dnes, která patří do svěřenských fondů, kde je odložen majetek premiéra Babiše, že Hamáčkova cesta do Moskvy byla zrušena. Když pak spolu s premiérem 17. 4. večer oznámili útok ve Vrběticích, přišel Hamáček s tím, že celá věc kolem avizované cesty do Ruska byl krycí manévr, který měl před zveřejněním zmást ruskou stranu.

Zdroj: Seznam Zprávy, Twitter


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688