Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  13.04.2021 13:43:23

Předschválená hypotéka – jak funguje?

Poptávka po jistotě, že hypoteční banka schválí žádost o úvěr dala vzniknout tzv. před-schválené hypotéce, která navázala na tzv. hypoteční příslib, kdy sice banka klientovi vystavila příslib toho, že má dostatečné příjmy na získání hypotéky, nejednalo se však o závazek.

U takzvané před-schválené hypotéky se již skutečně jedná o závazek ze strany banky, že žádost o úvěr schválí, přizpůsobena je tomu i administrativa, kdy klient pro získání tohoto úvěru bance předkládá:

- příjmy,

- informace o své platební morálce (resp. tyto informace si banka stahuje sama z bankovních a nebankovních registrů klientských informací),

- konkrétní částku, na kterou má znít budoucí hypotéka.

Po schválení této žádosti, klient má časově omezenou domu na to, aby našel nemovitost odpovídající požadavkům banky (tj. technický stav, typ využití, lokalita) a zároveň ceně, na kterou zní před-schválená hypotéka.

V praxi přitom dochází k těmto situacím:

- Cena nemovitosti je vyšší než částka, na kterou zní hypotéka. V tomto případě klient hledá dodatečný způsob financování, např. spotřebitelský úvěr, úvěr ze stavebního spoření apod.

- Cena nemovitosti je nižší než částka, na kterou zní hypotéka, tj. klient potřebuje reálně půjčit méně peněz. Toto je zpravidla (resp. do 20 % úvěru) možné zdarma, přičemž klient následně splácí pouze to, co si ve skutečnosti půjčil.

- Nemovitost neodpovídá požadavkům banky, např. je v záplavové oblasti a nelze ji postit, má neuspokojivý technický stav apod. V takovém případu nezbývá než hledat další nemovitosti.

Na řádcích výše padlo, že banka se před-schválenou hypotékou zavazuje k poskytnutí úvěru. Platí to ale i naopak, klient se zavazuje v předem určené době úvěr čerpat, pokud nedojde ke splnění této povinnosti, je třeba počítat s vysokými poplatky, a to až 20 % výše úvěru.

I to je možná důvod, proč tzv. před-schválená hypotéka není masivně rozšířena, tj. nenabízí ji všechny banky a poptávka po ní nijak závratně neroste. Ona jistota schválení úvěru zde může být vykoupena opravdu draze.

Tento produkt využijí především klienti, kteří plánují koupit nemovitost ve větším městu, kde není „problém“ sehnat nemovitost v odpovídající cenové relaci, a to v předem stanoveném termínu. I zde však hrozí, že klient si z důvodu časové tísně pořídí nemovitost, kterou nepovažuje za ideální, je však „nucen“ hypotéku čerpat a nemůže si tedy dovolit čekat.

Právě tuto hlavní nevýhodu a riziko byste měli vzít v potaz i vy, pokud hledáte řešení, jak zvýšit své šance na nové bydlení, např. tím, že budete schopni rychleji podepsat rezervační smlouvu realitní kanceláři s vědomím, že úvěr již máte předem schválený.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688