muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  09.04.2021 00:00:00

Univerzitní centrum v Telči slaví deset let v opravených prostorách

Univerzitní centrum v Telči slaví deset let v opravených prostorách

Kompletně rekonstruované prostory v Telči otevřela Masarykova univerzita 11. dubna 2011. Slouží vzdělávání i kulturním akcím.

Objekt jezuitské koleje ze 17. století je v Telči druhým největším komplexem budov ve městě. Masarykova univerzita jej získala v roce 2002, kdy v něm zahájila první vzdělávací aktivity, samotné Univerzitní centrum Telč bylo založeno v roce 2005. V letech 2009-2011 prošly prostory rozsáhlou rekonstrukcí. 

Masarykova univerzita tehdy investovala do opravy jedné z nejvýraznějších telčských budov více než 150 milionů korun, z velké části získaných z takzvaných Norských fondů. Projekt Telč rehabilitace bývalého jezuitského areálu Středoevropské centrum pro kulturní dědictví byl největším projektem svého druhu. 

Telč je stále více vyhledávanou destinací studentů a zaměstnanců MU i dalších vzdělávacích či komerčních institucí a subjektů. "V průběhu deseti let u nás proběhlo více než 950 vzdělávacích či kulturních akcí, z toho skoro polovina byla vícedenních. Ubytovali jsme přes deset tisíc návštěvníků, opět většinou na více než jednu noc," říká ředitel Univerzitního centra Telč a předseda Rady Kulturního centra MU Jaroslav Makovec. 

Samostatnou kapitolou je Univerzita třetího věku (U3V), kterou v Telči Masarykova univerzita provozuje již od roku 2006. Přestože v posledním roce byla vzhledem k protiepidemickým opatřením přerušena, v rámci Masarykovy univerzity patří telčská U3V k respektovaným a oceňovaným projektům. 

S využitím a rozvojem Univerzitního centra počítá i ve svém Strategickém záměru na období 2021-28, kde je součástí řady aktivit chystaných v rámci Kulturního centra Masarykovy univerzity.

V posledních letech se podařilo prostory více otevřít i pro telčskou veřejnost. Telč tak získala v podobě nádvoří a univerzitní kavárny nejen příjemné prostředí, ale ve společné produkci univerzitní knihovny a našich partnerů a kolegů, zejména z telčské pobočky Národního památkového ústavu či Muzejního spolku a Muzea Vysočiny Jihlava, také řadu kulturně-vzdělávacích akcí.

"Právě spolupráce s institucemi v Telči představuje velký potenciál do budoucna a na čem chceme stavět i po skončení udržitelnosti projektu v příštím roce. Klíčovým partnerem je samozřejmě město Telč, bez kterého by působení univerzity v Telči nemělo smysl. Společné projekty ale chystáme i s dalšími institucemi. Již v roce 2018 jsme podepsali memorandum o spolupráci šesti významných vzdělávacích a výzkumných institucí - Masarykovy univerzity, Dunajské univerzity v Kremži, Českého vysokého učení technického v Praze, Slovenské technické univerzity v Bratislavě, Národního památkového ústavu a Ústavu teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, jehož výsledkem je mezinárodně a oborově široký projekt SCOLA TELCZ. Obdobná je také dohoda o spolupráci mezi Krajem Vysočina, Spolkovou zemí Dolní Rakousko, Dunajskou univerzitou v Kremži a Masarykovou univerzitou, podepsaná v rámci setkání čtyř hejtmanů v Telči v loňském roce," dodává Makovec.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688