Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Internet a telefony  |  02.01.2003 15:40:00

Internetovým mikroplatebním systémům odzvonilo


PRAHA (ČIA) - Od začátku ledna musely činnost ukončit mikroplatební systémy I LIKE Q, Monetka a DirectPay. Vyplývá to z informací jejich provozovatelů. Důvodem je zákon o platebním styku, který vstoupil v účinnost právě 1. ledna 2003. Elektronické platební systémy nyní mohou provozovat pouze subjekty s bankovní licencí. Tu žádný z dosavadních provozovatelů takzvaných elektronických peněženek nemá.

Podle oficiálních informací však všichni tři chtějí požádat Českou národní banku o povolení provozování systému i bez bankovní licence. Poté plánují provoz obnovit. "Nemohli jsme to udělat dříve než 1. ledna 2003, kdy nový zákon vstoupil v účinnost," vysvětlil Jan Račanský ze společnosti Computer Press důvod, proč provozovatel nepožádal o povolení dříve a nevyhnul se tak nutnému přerušení činnosti, přestože o novém zákonu věděl již s předstihem.

Pokud ale bude získání příslušného povolení nebo nějaké výjimky pro provozovatele nemožné či příliš nákladné, pokusí se pravděpodobně o prodej systémů nebo společné projekty s bankovním subjektem. Nebude-li o tuto nabídku zájem, systémy v dosavadní podobě skončí.

Uživatelé systému I LIKE Q společnosti Villusion si během ledna 2003 mohou nechat vyplatit všechny vložené finanční prostředky. Pozdější výplata pak bude podléhat zvláštnímu režimu a poplatkům. Nevybrané prostředky provozovatel poukáže na dobročinné účely. Od začátku letošního roku už systém nepřijímá příchozí platby, k oficiálnímu ukončení činnosti systému dojde 1. února. I LIKE Q funguje zhruba dva roky a je zatím nejrozšířenějším platebním systémem s více než 130 tisíci registrovaných uživatelů.

Systém Monetka společnosti Computer Press přerušil provoz už 20. prosince, oficiálně pouze do doby získání souhlasu od České národní banky. Po opětovném zprovoznění systému Monetka.cz zůstane výše účtu účastníků nezměněná. Zájemci si přesto mohou nechat bezplatně finanční prostředky ze systému vyplatit. "Po získání souhlasu od ČNB dojde k omezení počtu subjektů, které budou moci akceptovat námi vydávané elektronické peníze," dodal Račanský. Přijímat tuto měnu budou moci podle zákona pouze subjekty, které budou s provozovatelem v obchodním nebo finančním vztahu. Není však jasné, zda tím jsou myšleny pouze majetkově propojené subjekty (například v rámci skupiny Computer Press), nebo všechny subjekty, s kterými bude mít provozovatel uzavřenu platnou smlouvu.

K 1. lednu přerušil provoz i systém DirectPay, provozovaný společností Computer MCL Cybergroup. Dalším omezením v novém zákoně je stanovení maximální výše jedné transakce na 4500 korun. To sice zatím odpovídá současnému rozšíření elektronických peněženek spíše jako mikroplatebních systémů, znemožňuje to však splnění původních představ provozovatelů o používání systému například pro nákup elektroniky.

-pk-
-ph-



! Válka s Irákem začne 21. února !?

! BV: Akcionářům HPH by mohlo být vyplaceno až 900 Kč/akcii !


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688