Renata Wright (Kurzy.cz)
Osobní finance  |  22.03.2021 08:30:00

Sčítání 2021 startuje 27. března - poprvé v historii i online.

Jak se letošní sčítání lidí, domů a bytů bude lišit od toho posledního, které se konalo v roce 2011? Bude se lišit především důrazem na online formu sečtení, což bude pro většinu občanů pohodlnější a flexibilnější i vzhledem k aktuální epidemiologické situaci. Další změnou bude nižší počet otázek v dotazníku - oproti minulému sčítání je jich asi o polovinu méně. Několik základních údajů se zjišťuje pokaždé a jsou důležité zejména pro srovnání, jak jsme žili a jak žijeme nyní. Současně ale každé sčítání reaguje na nové informační potřeby. Z dotazníku tak vypadly dotazy na majetkové poměry a na zdravotní stav. Letošní sčítání má přinést nové informace třeba o bydlení a pohybu obyvatel, které se nedají jinak zjistit. V dotazníku naleznete otázku na Vaše současné bydliště, bydliště před rokem i bydliště po narození. Dotazy na dojíždění a dopravní prostředek k dojíždění používaný mají zase pomoci při plánování dopravy a k modelaci dojížďkových proudů.

Podrobně píšeme o nadcházejícím sčítání lidu, domů a bytů 2021 ZDE, ale pojďme si shrnout ty nejdůležitější informace o jeho praktickém průběhu.

Sčítání vypukne 27.3.2021, a to ve dvou, časově ohraničených, vlnách – v první  elektronické (kratší) a v druhé listinné (delší). Jelikož máte ze zákona povinnost se sečíst, promyslete si, kterou formu sčítání zvolíte.

V první fázi sčítání, která bude probíhat od 27.3. do 9.4.2021 se bude možné sečíst pouze online. K elektronickému sčítacímu formuláři se dostanete přes počítač, tablet či mobil připojený k internetu. Formulář pak najdete na webu www.scitani.cz nebo v aplikaci Sčítání21, která bude dostupná od začátku sčítání v Google Play a App Store.
K přihlášení do online formuláře použijete datum narození a rodné číslo nebo číslo platného osobního dokladu vydaného Českou republikou (občanský průkaz, cestovní pas nebo doklady vydané cizincům). Použít můžete také elektronickou identitu (eidentita.cz) nebo datovou schránku fyzické osoby. Pokud číslo osobního dokladu neodpovídá datům v registru obyvatel nebo pokud bude zadána adresa, kterou aplikace neeviduje, nebude možné vyplnit elektronický sčítací formulář a bude třeba se sečíst pomocí tištěného sčítacího formuláře v druhé fázi sčítání.
Vyplnění elektronického sčítacího formulářem má být snadné a intuitivní. Kromě češtiny bude formulář dostupný v 7 dalších jazycích - angličtině, němčině, polštině, ruštině, ukrajinštině, vietnamštině a romštině.

V druhé fázi sčítání, která proběhne od 17.4. do 11.5.2021 se bude možné sečíst za pomoci listinného (tištěného) formuláře. Ten si můžete sami vyzvednout na kterémkoliv kontaktním místě sčítání (těch je zřízeno více než 800 na vybraných pobočkách České pošty a krajských správách Českého statistického úřadu) nebo jej získáte od sčítacího komisaře.
Těm, kteří se nesečetli online, začnou sčítací komisaři od 17. 4. roznášet listinné sčítací formuláře. Komisař se dostaví v předem oznámeném termínu a vyčká na váš příchod před vaším domem.
Od sčítacího komisaře nebo na kontaktním místě obdržíte spolu s formulářem i odpovědní obálku s logem Sčítání 2021 pro odevzdání formuláře. Obálka má předtištěnou adresu a její zpětné odeslání je zdarma. Vyplněný listinný sčítací formulář v odpovědní obálce odevzdáte na kontaktním místě sčítání, na kterékoliv poště nebo ho jednoduše vhodíte do poštovní schránky.
Na rozdíl od elektronického formuláře, je listinný formulář pouze v českém jazyce. K dispozici ale budou tištěné překlady v 7 jazycích (angličtina, němčina, polština, ruština, ukrajinština, vietnamština, romština), které mají sloužit jako pomůcka k vyplnění originálního formuláře v češtině.

V letošním sčítání lidu, domů a bytů budou k dispozici 3 formuláře:
Formulář pro domácnost – budou vyplňovat osoby, které bydlí v bytě (o jedné až několika místnostech), ať už v bytovém domě, v rodinném domě či jiném typu obydlí.  
Dodatečný formulář pro domácnost– budou vyplňovat osoby v případě, že společně jednom bytě či jiném typu obydlí bydlí více než 5 osob. V takovém případě se prvních 5 osob zapíše do původního Formuláře pro domácnost a dalších nejvíce 6 osob do tohoto Dodatečného formuláře. Pokud bydlí společně více než 11 osob, potřebujete těchto Dodatečných formulářů více a další osoby se zapíší do nich.
Samostatný formulář pro osobu – budou vyplňovat pouze osoby, které žijí jako jednotlivci/klienti v hromadných ubytovacích zařízeních, zařízeních sociální péče apod. Tento formulář neobsahuje údaje o bytě. Tento formulář dostanou prostřednictvím organizací sdružených v Asociaci poskytovatelů sociálních služeb také lidé bez domova.

Každý formulář vás hned na začátku upozorní na to, že máte údaje vyplňte podle stavu k datu 26. března 2021 (přesněji podle stavu k půlnoci z pátku 26. na sobotu 27. března 2021), pokud není u otázek uvedeno jinak. Příkladem takové výjimky může být otázka „Kam chodíte či jezdíte do práce nebo školy?", na kterou odpovězte podle toho, jak se domníváte, že budete fungovat po skončení epidemiologických opatření. Až například budou děti moci opět navštěvovat školu, pokud pracujete nyní z domova, bude tomu tak i po skončení epidemiologických opatření?

Jestliže dočasně pobýváte ve zdravotnickém zařízení, může za vás společný sčítací formulář vyplnit jiný člen domácnosti. Pokud jste ve zdravotnickém zařízení dlouhodobě a v době sčítání za vás formulář doma nikdo vyplnit nemůže (například žijete sami), budete sečteni v daném zařízení. V případě, že to váš zdravotní stav dovolí, můžete se sečíst online.

A co dělat, pokud jste právě v karanténě nebo máte příznaky nakažení koronavirem? Buďte ohleduplní a vyhněte se osobnímu kontaktu se sčítacím komisařem. Sečíst se lze zcela bezkontaktně prostřednictvím elektronického sčítacího formuláře na webu scitani.cz. Pokud již online sčítání neprobíhá, sečtete se prostřednictvím listinného sčítacího formuláře. Ten za vás může vyplnit jiný člen vaší rodiny, který zná situaci v domácnosti a také požadované osobní údaje. Listinný sčítací formulář pro vás může dle dohody převzít jiná zdravá osoba, a to od sčítacího komisaře nebo na kterémkoliv kontaktním místě sčítání. Vyplněný listinný formulář za vás také může odeslat poštou v odpovědní obálce, nebo ho odevzdat na kterémkoliv kontaktním místě sčítání.

Pokud si s něčím nevíte rady, na stránkách www.scitani.cz naleznete mnoho vysvětlujících informací, videonávody i odpovědi na nejčastější dotazy. Pokud nemáte přístup k internetu, můžete zavolat na kontaktní centrum letošního sčítání. Operátoři kontaktního centra zodpovídají dotazy veřejnosti od 12. března do 11. května 2021, a to denně od 8:00 do 22:00 hodin, včetně sobot, nedělí a státních svátků. Komunikují v českém, anglickém a ruském jazyce na telefonních číslech 253 253 683 (běžná pevná linka, platíte hovorné dle svého běžného tarifu, lze využít volné minuty z vašeho tarifu) či 840 30 40 50 (zpoplatněná bílá linka se zvýšeným tarifem bez možnosti využít volné minuty z vašeho tarifu). Dotaz můžete zaslat i na e-mail dotazy@scitani.cz.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

Pá 14:28  Kurzovní lístek ČNB na pátek 03.05.2024 Redakce (Kurzy.cz)
Pá 11:38  Elektro kola z pohledu zákona Policie.cz (Policie)
Pá 11:11  Analýza: Hypoteční trh v březnu 2024 Redakce (Bydlet.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688