Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  14.03.2021 10:01:00

Víkendář: Na akciích je stále dost příležitostí

Je pro akcie dobrá zpráva to, že se ekonomika zotavuje? Strategička společnosti Goldman Sachs Abby Joseph Cohen míní, že odpověď je kladná, i když problémy mohou mít akcie, které těžily „jen z toho, že sazby ležely mimořádně nízko“. Ekonomické oživení totiž tlačí sazby nahoru a s tím může růst negativní tlak na tento segment akciového trhu. Cohen nicméně míní, že na trhu je plno jiných příležitostí, a to u akcií a firem, které těží z toho, „že se cítíme lépe a pokračuje ekonomické oživení.“

Mezi zmíněné tituly a sektory trhu může podle strategičky patřit segment hodnotových akcií či akcie menších společností. Zlepšení je možné pozorovat i u firem, kterým svědčí spíše vyšší sazby. A v neposlední řadě u těch, které těží z otevírání ekonomiky, tedy například u restaurací. Ekonomové Goldman Sachs se přitom nyní domnívají, že americká ekonomika letos poroste o 7 % a k tomu by měly přispět čtyři základní faktory:

Za prvé, ekonomiku zvedne velmi silná fiskální stimulace nové americké vlády. Za druhé, „Fed zůstane v podstatě přátelský.“ Za třetí, pandemie poleví a uleví se sektorům, na které doléhala nejvíce. A za čtvrté, rozvahy domácností jsou v průměru velmi silné, úspory se nacházejí vysoko a otevření ekonomiky přinese vlnu doposud neuspokojené poptávky. Co ale pesimisté, kteří tvrdí, že se prudce zvedne inflace?


Cohen míní, že inflace skutečně vzroste, ale jde o efekt nízké základny minulého roku a také to bude růst, který bude odrážet ekonomické oživení. Ekonomové banky konkrétně očekávají, že inflace se v USA zvedne z 1,1 % minulého roku na letošních 2,5 % a v roce 2022 se opět sníží na 2 %, což je inflační cíl americké centrální banky. To „ohledně inflace není problematická úroveň“. Současná situace je podle strategičky unikátní v tom, že bez ohledu na to, jak velké zkušenosti kdo na trhu má, nikdo je nemá s recesí vyvolanou pandemií a tím, co se děje po ní. Tedy i s tím, jaký dopad bude mít politika, která má za cíl ulevit ekonomice a dostat ji z útlumu.

Rozvíjející se trhy a dolarový režim

Strategička byla dotázána i na vývoj na rozvíjejících se trzích a na další vývoj na dolaru. Odpověděla, že ekonomové Goldman Sachs predikují kurzový vývoj na základě stejných faktorů jako ostatní. Nyní ale podle ní hraje významnou roli to, že americká měna funguje ve světové ekonomice jako bezpečný přístav a světová rezervní měna. Tato pozice v poslední době spíše posílila díky tomu, že Spojené státy postupovaly v některých oblastech razantněji než jiné země.

Další vývoj na dolaru a měnových trzích pak nebude záležet jen na vývoji ve Spojených státech, ale i na dění ve zbytku světa. Některé rozvíjející se země zatím „přinesly určité zklamání“, ale je možné, že zlepšení ekonomické situace v USA nakonec potáhne nahoru i obchodní partnery Spojených států, což by podle strategičky byl pozitivní scénář.

Více žen


Na závěr rozhovoru byla strategička tázána na počet žen ve vedení firem a ve finančním sektoru. Podle jejího názoru roste počet žen na nižších úrovních, ale čím výše se dostáváme, tím jejich podíl klesá. To platí ve Spojených státech a v řadě zemí světa je situace ještě extrémnější. Ty pak dokonce hledí na Spojené státy jako na vzor.

Rok 2020 byl navíc obdobím, kdy největším problémům čelily ženy v první pandemické linii, včetně těch, které pracují třeba v restauracích nebo školách. A zatímco u mužů je nyní participace na pracovní síle asi 70 %, u žen se pohybuje jen kolem 57 %.

Zdroj: Bloomberg Markets




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688