Hynek Sochor (Soulmates Ventures)
Okénko BIG EXPERT  |  17.02.2021 10:45:56

Investiční potenciál green tech startupů roste

Po vlně investování do digitalizace přichází další vlna, pravděpodobně ještě důležitější. Týká se udržitelnosti. V současné době existuje více startupů usilujících o dosažení pozitivní změny pro lidi a planetu než kdy dříve. Udržitelnost se tak stává inovační výzvou naší generace a investorům přináší nové možnosti.

Většina aspektů modernity se projevila ve 20. letech 20. století příchodem masové výroby a konzumu – automobilů, chemikálií, zbraní, elektrických spotřebičů a dalších. Tato doba nám stále evokuje ducha svobody mimo jiné v industrializaci a průmyslu, ale i v přístupu k životnímu prostředí. V roce 2021 sledujeme názory globálních vědců v oblasti klimatu a s těmi, kteří jejich názory odmítají, hledáme konsensus. Přitom následující dekáda bude nejdůležitějším pro naši kolektivní misi.

Během nadcházejícího desetiletí musíme dosáhnout radikálního pokroku v přechodu průmyslových odvětví vzniklých v minulém století na nové moderní alternativy, které dokáží využívat obnovitelné zdroje. Je nutné se maximálně pokusit dekarbonizovat průmyslovou výrobu a nabídnout udržitelnější alternativy, protože křivka zátěže na planetu exponenciálně roste, zatímco hledání řešení této krize tak rychle ne.

Udržitelnost – výzva pro inovátory i investory

Proto jsme v loňském roce založili Soulmates Ventures – zelený investiční akcelerátor, ekosystém, v němž se zrychlují green tech inovace. Poskytujeme nejen investice, ale hlavně expertízu pro rychlejší vznik a uvedení na trh technologií šetrnějších ke klimatu, k planetě a v důsledku i k nám lidem. V Soulmates Ventures jsme přesvědčeni, že pokud bude existovat alternativa, rozhodování všech stakeholderů (včetně politiků) bude lepší. Společně tak naplníme misi adaptace a dlouhodobě udržitelného rozvoje.

Míra vzniku společností v oblasti green tech se za posledních pár let výrazně zvýšila a za poslední roky zaznamenala velké investice. Evropská komise ve svém příštím rozpočtovém období tuto oblast zařadila mezi priority a vyčlenila přes 100 miliard eur na podporu udržitelných technologií. Navzdory pandemii covid-19 se za poslední rok objevilo více než 5 green tech společností, které nesou označení “Unicorns” s valuací přesahující 1 miliardu dolarů. Pro porovnání s celkovým počtem nově vzniklých unicornů v Evropě za rok 2020 je toto číslo polovinou a existuje spousta dalších rychle rostoucích green tech startupů, které se pravděpodobně brzy přidají.

Kapitálové trhy aktuálně vnímají akvizice a IPO společností s udržitelnými inovacemi jako strategicky důležité a nezbytné. V rámci Soulmates Ventures jsme identifikovali 8 klíčových oblastí – vzduch, vodu, energii, mobilitu, zdraví, zemědělství, vzdělávání a cirkulární ekonomiku, v nichž hledáme inovativní projekty s globálním potenciálem. Doposud jsme do svého portfolia zařadili 3 startupy – Perfect Air, Sensetio a Edlab, které mají obrovský potenciál přinést pozitivní dopad na společnost nejen v České republice, ale také na globálním trhu.

Sdílíte naší vizi? Chcete se svými investicemi podílet na udržitelnější budoucnosti planety? Zapojte se do investičního ekosystému Soulmates Ventures a využijte potenciál green tech projektů, které mohou změnit prostředí, v němž žijeme.

Hynek Sochor

Zakladatel a předseda představenstva Soulmates Ventures. V podnikatelském prostředí se pohybuje od střední školy, svůj první milion vydělal těsně po plnoletosti. Disponuje bohatými zkušenostmi z českého byznysu a v posledních letech se věnuje oblasti udržitelných investic.


Soulmates Ventures

Soulmates Ventures je investiční ekosystém složený z akcelerátoru, inkubátoru a investičního fondu soustředící se na udržitelné, zelené a technologické inovace pro udržitelnou budoucnost. Pomocí strategických partnerství posouvají Soulmates Ventures zelené technologické inovační projekty z fáze ověřeného MVP do rostoucího a škálovatelného byznysu, který je v případě potřeby připraven na růst na globálním trhu nebo na vstup velkého investora.

Více na https://www.soulmatesventures.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688