cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  07.02.2021 13:20:19

Spotřeba energie sítí Bitcoinu na historických maximech

07.02.2021 / Crypto Kingdom

V bitcoinové komunitě se v posledních dnech znovu více otevřelo téma spotřeby energie sítí Bitcoinu. Ta totiž dosáhla historických maxim, na kterých se drží již od konce minulého roku.

Vychází tak z dat od serveru Digiconomist, který vytvořil vlastní Bitcoin Energy Consumption Index (index spotřeby energie sítě Bitcoinu). Podle toho se již od konce roku drží spotřeba energie Bitcoinem nad 75 TWh, kdy v současnosti index počítá dokonce se spotřebou 77,8 TWh ročně. To mimo jiné představuje roční spotřebu energie celým státem Chile. Samotná spotřeba není jediná, co leží mnoha odpůrcům Bitcoinu v žaludku. Důležitá je také uhlíková stopa, která je srovnatelná s tou, kterou způsobí celý Nový Zéland. Odhaduje se totiž na přibližně 37 megatun CO2 ročně.

Pro představu si graf můžeš prohlédnout níže, kde vidíš, že podobnou spotřeb energie sítí Bitcoinu jsme viděli naposledy, a to jen krátkodobě, v květnu roku 2020. Současná vysoká spotřeba energie pak přináší další argumenty odpůrcům kryptoměn.

Největším katalyzátorem růstu spotřeby energie je samozřejmě rostoucí cena bitcoinu a s ní spojený enormní zájem o těžbu. Téměř každý týden totiž můžeme číst o nedostatku těžařských zařízení, grafických karet, či o masivních předobjednávkách těchto strojů velkými těžařskými společnostmi.


Neřešitelný problém

K tomu se vyjádřil i CEO Cardana, Charles Hoskinson, podle kterého je problémem to, že ze samotné architektury Bitcoinu nevyplývá to, že by se situace měla zlepšit. Jelikož však konkrétně Cardano využívá mechanismu konsenzu Proof of Stake, není divu, že klasickou těžbu nevyzdvihuje. Cardano tak podle něj spotřebuje výrazně méně, konkrétně nějakých 6 GWh ročně.

Čím úspěšnějším se bitcoin stane, tím vyšší bude jeho cena; čím vyšší bude cena za bitcoin, tím větší konkurence zde bude; a s tím souvisí větší spotřeba energie využité za účelem těžby.“

Stojí to za to?

Jak proof of stake, tak i proof of work mají ale samozřejmě své unikátní výhody. Proto v komunitě Bitcoinu převažuje názor takový, že to, co Bitcoin dokáže, stojí za spotřebu energie, která mu nepřímo zvyšuje bezpečnost. S tím souhlasí i jedna z členů exekutivy CoinShares, Meltem Demirors, která navíc vyzdvihla transparentnost nesrovnatelnou s tradičním světem, kde nikdo neřeší, kolik energie stojí např. ukládání dat na internetu:

„Co se teď děje je to, že lidé se snaží rozhodnout, co je dobré a co špatné využití energie. Bitcoin je ale na rozdíl od ostatních odvětví neskutečně transparentní v tom, jakým způsobem je zde využívána energie.“


CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Kryptoměny:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688