Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.02.2021 10:07:02

Pražská burza se v týdnu výrazně nadechla, v očekávání další výsledky a rozhřešení ohledně dividendy ERSTE


Pražská burza jakoby se chtěla v uplynulém týdnu výkonnostně vyrovnat dění na Wall Street. Zatímco širší index S&P 500 nakonec zažil vůbec nejlepší týden od 6. listopadu, když přidal 4,65 %, domácí index PX si polepšil o srovnatelných 4,45 %. Aktuální úroveň indexu PX necelých 1 063 bodů nicméně znamená stále jen umazávání části loňských ztrát, zatímco zmiňovaný S&P 500, či také index Nasdaq, se posunuly na nová historická maxima.

Proti trhu se na pražské burze výrazněji vydaly jen akcie PHOTON ENERGY, které tak již výrazně vymazaly zisky nabrané v první polovině ledna v návaznosti na jejich zařazení na Standard Market. Firma ve čtvrtek představí hospodářské výsledky. Z indexu PX nicméně v týdnu utrpěly ztráty jen akcie CZG, které jinak rovněž v první polovině ledna zamířily na sever. Stále čekají na rozhřešení ohledně akvizice konkurenčního amerického výrobce Colt, když jasno přitom mělo být již do konce ledna. Novinkou je jen oznámený termín reportu hospodaření za loňský rok (na 16. března).


Na nové informace čekají investoři také u akcií KOFOLA, když nápojová firma plánuje v pondělí zveřejnit vybrané provozní údaje za loňský rok. Při příležitosti čtvrteční valné hromady pak již vybrané provozní údaje o hospodaření v poslední části loňského roku zveřejnil STOCK. Likérka zmínila solidní zájem o alkohol, například loni v ČR téměř stabilní tržní podíl (33,5 %), a novinkou byla oznámená dohoda o distribuci již celého portfolia výrobce Diageo. Kromě již od roku 2014 distribuovaného Baileys či Johnnie Walker tak od března nově dojde například také na Zacapa Rum. Akcionáři každopádně mohou od 19. února na účtech vyhlížet schválenou finální a speciální dividendu, v přepočtu v souhrnu cca 4,60 (oprava).

Hlavním hybatelem růstu na domácím trhu se stal především bankovní sektor. Díky zejména pátečnímu růstu si nakonec nejvíce polepšily akcie KB, které tak prakticky vymazaly pokles z předchozích 3 týdnů. V očekávání je středeční ranní report hospodaření. Akcie ERSTE v domovské Vídni pak v pátek uzavřely vůbec nejvýše za 11 měsíců. U nás je v přepočtu od větších zisků brzdila posilující koruna k eur (již pod hranici 26, resp. 25,80). V pondělí by mělo dojít na oficiální rozhřešení, zda se akcionáři dočkají v listopadu schválené dividendy 0,75 EUR, či alespoň její části, za účetní rok 2019. S nárokem by se rakouský titul obchodoval naposledy ve středu, když na 11.2. byl avizován ex-date.

Třetí bankovní titul MONETA by se pak měl dočkat avizovaného spuštění dobrovolného odkupu akcií ze strany PPF. U banky každopádně dochází poslední dny k nezvykle výrazným pohybům v akcionářské struktuře. Goldman Sachs v bance disponovala dokonce i více než 12 %, poslední údaje však již ukazují „jen“ na 4,2 %. Informace o těchto, ale i dalších změnách, připravujeme v samostatném článku.

Svou aktuálně více než 18 % vahou v indexu PX se o růst domácího trhu značně zasloužily také akcie Avast, které se na domovském trhu navrátily k významné technické hranici 5 GBP. O jejich nejbližším směrování by tak mělo rozhodnout vypořádání se s danou úrovní. Silnější libra, resp. k této měně poslední týdny držící se slabší koruna, u nás napomáhá titulu. Nicméně každopádně mu zase domácí investoři více věří, když se na pražské burze obchoduje s více než korunovou prémií.

V minulém reportu zmiňovaný pokles akcií O2 coby příležitost k nákupu se rychle vyplnila. Titul se navrátil ke svým téměř 2,5letým maximům, aniž by ho stále podpořila společnost nákupy vlastních akcií. Pokud po předchozím výsledkovém „tichém období“ ani v příštím týdnu na ně nedojde, půjde již odhadovat, že v prosinci schválený další odkup představenstvo myslelo asi jen obdobně reálně jako pro předchozí rok. Tehdy také nedošlo k odkupu jediné akcie…

Po dvou předchozích týdnech ztrát se na sever vydaly akcie ČEZ, kde investoři jistě stále sledují dění ohledně dostavby JE Dukovany či investicBulharsku. Podporou však aktuálně mohl být růst cen elektřiny. Dlouhodobé domácí roční kontrakty pro nejbližší dva roky se již přibližují 55 EUR/MWh. A vzdálenější kontrakt pro rok 2024 vystoupal na dosavadní maximum 51,46 EUR/MWh.

 

Závěrem možno zmínit nevýrazné obchodování s poslední novou emisí pražské burzy. Ani s časovým odstupem jsme se o množství prodaných akcií SAB FinanceIPO při kurzu 10 560 nic nedozvěděli. Titul se i nadále drží v cenovém pásmu 10 500-10 600 při denní likviditě maximálně v desítkách kusů. V pátek jich pak majitele vyměnilo jen 6. Naprostou atypičnost na pražské burze na konci týdne zažily z hlediska likvidity jindy solidně obchodované akcie Pilulka. Nedošlo totiž k žádnému obchodu. Jinak celý týden stagnovaly na své maximální ceně 820 .






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688