Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.05.2023 11:20:50

Na pražské burze jako by se v týdnu nic nestalo. Ale stalo se. V očekávání další dividenda a také uzavření výsledkové sezóny


Například v sousedním Německu či na Wall Street prakticky až do pátku, kdy došlo k nádechu, mířily v týdnu akcie na jih. Pražská burza jako by na daný vývoj tentokrát vůbec nehleděla. Tedy dle indexu PX, který přílišné změny nevykazoval. Své však také sehrával mnohdy protichůdný pohyb pro index významných emisí. Každopádně nakonec index PX týden zakončil, jako by se nic nestalo, resp. zeleně neutrálně u 1 318 bodů.

Neobvykle na stejné ceně jako v předchozí pátek zakončil totiž i hlavní titul pražské burzyČEZ. V pátek přišel o všechny v týdnu nabrané zisky, když si investoři nejspíše uvědomili, že v týdnu vlastně žádné zásadní pozitivní informace k titulu nepřišly. Bylo totiž naivní si myslet, že by očekávaná červnová valná hromada měla také rozhodovat o budoucím osudu firmy. Upozorňovali jsme na to v minulém reportu, když právě i navrhovaná změna zákona, která v předcházejícím týdnu zatlačila titul skokově na jih, má do svého schválení ještě kus cesty před sebou. Zkrátka pozitivní reakce na zveřejněnou bodově jen „obvyklou“ pozvánku na valnou hromadu nakonec v pátek vyprchala. Titul tak bude nejspíše v nejbližších týdnech právě kurzově ovlivňován primárně dividendou, resp. nejen rekordní letošní výplatou, ale propočty investorů na ty budoucí a v tomto směru tak kalkulacemi budoucí ceny. Zatím nadále bez znalosti budoucího osudu firmy. Nicméně pokračující pokles cen elektřiny neukazuje na tak světlé zítřky, jak si možná někteří akcionáři do budoucna představovali. Pozvánka na valnou hromadu každopádně poodkryla, že vedení firmy si loni přišlo na stejné rekordní odměny, jako o rok dříve. Šéf Beneš tedy opět na 35 mil. . Potvrzeny byly naše dřívější propočty o termínech pro nárok na dividendu (rozhodný den 30.6.), novinkou je tak jen termín výplaty. Po loňské anomálii se vlastně vrací do starých kolejí, když výplata započne v srpnu.

 

Svou volatilitou v týdnu pražskou burzu ovlivňovaly dále ještě především akcie ERSTE. Ty se v domovské Vídni sice pokoušely v úvodu týdne navázat na předchozí růsty, nicméně je vlastně zastavila technická hranice u 31,80 EUR, kde nastal obrat. Koncem týdne zase začaly nacházet podporu u tradičních 30 EUR. V současnosti technicky asi ještě více důležitá úroveň. Při pohledu na vytvořený růstový trend od loňského léta, lze do grafu totiž vykreslit poměrně důležitou linii (viz. níže). Její proražení by technicky zkrátka otevřelo titulu cestu níže.


Zmínit možno, že u druhého rakouského titulu VIG jako by již v květnu před dividendou docházelo jen na výběry kurzových zisků. Zkrátka v úvodu měsíce dosažené nejvyšší ceny za více než 5 let vyprovokovaly řadu akcionářů k prodejům. Každopádně páteční valná hromada dle očekávání posvětila letošní dividendu 1,30 EUR, se kterou se titul na pražské burze bude naposledy obchodovat již jen v pondělí. Očekávat následně můžeme technický pokles ceny titulu. Připomenout lze také rakouskou daňdividend ve výši 27,5 %.

Po dvou týdnech ztrát nakonec díky především páteční seanci se ziskem zakončily týden akcie KB. Svou vahou tak vůbec nejvýrazněji podržely index PX, po akciích ČEZ byly opět i druhou nejobchodovanější emisí. Nicméně s výrazným odstupem, když akcie ČEZ se z celkových zobchodovaných 3,35 mld. postaraly hned o 70 % podíl.

Kurzovým držákem jsou již měsíc akcie MONETA, u nichž lze vidět přetrvávající zájem, avšak zároveň i snahu nepustit cenu výše. Stejně jako u akcií KB mohl být pozitivem příliv nových peněz, resp. akcionáři obou bank se v týdnu dočkali výplaty letošní dividendy. Ziskově týden uzavřely také akcie COLT, když investoři pozitivně přijali zveřejněné hospodářské výsledky. U firmy také odstartovala distanční valná hromada, která poodkryla i parametry možné „akciové dividendy“. Očekávat lze zkrátka určité ředění emise, přičemž akcionář bude moci v případě zájmu získat za každých držených 30 akcií jednu novou za emisní kurz 585 . Potažmo „zbytek“ z 30 dividendy v hotovosti.

O dividendě zatím nadále jen mohou přemítat akcionáři společnosti KOFOLA. Společnost svolala na 28. června valnou hromadu a akcionáři dle pozvánky mají obdobně jako již loni ponechat rozhodnutí o dividendě až na podzim. Tedy po pro firmu byznysově významné letní sezóně.

Ke společnosti PILULKA možno zmínit odstartované navýšení kapitálu, resp. úpis nových akcií pro které představenstvo určilo v prvním kole cenu 450 . Titul se poměrně logicky na burze cenově srovnával. Vyčkávat se nejspíše bude na výsledek/zájem. Rozhřešena má být první etapa v tomto ohledu po 6. červnu.

Každopádně závěrem nutno vyhlásit vítězem týdne akcie PHOTON ENERGY, které se tak navrátily zpět ke svým maximům z měsíce. Potažmo se přiblížily svým maximům z posledního půl roku, které vlastně titul nepustily dále výše. Každopádně v pondělí zveřejněné údaje ukázaly na pokračující odkup vlastních akcií v denní intenzitě cca 2,5 tis. kusů. Nadále jen na burze ve Varšavě.


Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688